ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ''Invitation to Dinner.What?''..... Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό

Καίτη Λεκάκου

Καίτη Λεκάκου

 

 

 

 

                       

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς εγκαινιάζει τον Νοέμβριο την ατομική έκθεση ζωγραφικής  του Δημήτρη Χρηστίδη  με τίτλο «'' Invitation to Dinner. What? ''».

Γράφει ο Θεόφιλος Τραμπούλης: «.... ο Δημήτρης Χρηστίδης στην έκθεση ''Invitation to Dinner.What?'' ανασυστήνει τον ανοίκειο, ανησυχητικό και γοητευτικό του κόσμο: την τελετή της εστίασης ως γκροτέσκο θέατρο του κόσμου, τους συνδαιτυμόνες ως ρόλους εγκλωβισμένους σε σχέσεις εξουσίας, φύλου, έλξης και αποστροφής, την σωματικότητα και την υλικότητα των φαγητών - την ίδια την ζωγραφική ως πράξη ανασύστασης του αλλόκοτου.
Εκθέτοντας έργα καινούργια μαζί με έργα της τελευταίας εικοσαετίας ο καλλιτέχνης αναδεικνύει έτσι τις θεματικές μορφικές και υφολογικές σταθερές που διατρέχουν το έργο του...».-

 

 

Το Απόκοσμο δείπνο. Λίγα για το «Invitation to dinner. What?» του Δημήτρη Χρηστίδη

 

Ο Δημήτρης Χρηστίδης, με ιδιαίτερη ζωγραφική δεξιοτεχνία, τονισμένη θεατρική μέριμνα στην οργάνωση του χώρου και των προσώπων και αντλώντας στοιχεία από τη μεγάλη παράδοση του γκροτέσκου, έχει μέσα στα χρόνια πλάσει έναν συνεκτικό εικαστικό κόσμο, μια αφήγηση η οποία από έργο σε έργο έχει διευρυνθεί και εμπλουτιστεί με χαρακτήρες, επεισόδια και σκηνές. Στην έκθεση «Invitation to dinner. What?» συγκεντρώνει πάνω από είκοσι έργα της τελευταίας εικοσαετίας, αναδεικνύοντας τις εικονογραφικές και θεματικές σταθερές που διατρέχουν τη μυθολογία του. Το «Invitation to dinner. What?» δεν είναι αναδρομική έκθεση αλλά μάλλον μια επανασύνθεση σε μεγάλη και πολυεπίπεδη κλίμακα των επιμέρους έργων, τα οποία ο Χρηστίδης επανεπισκέπτεται, αναδιατάσσει, αντιπαραβάλλει, αναθεωρεί. Το κάθε έργο διατηρεί την αυτονομία του αλλά στην συνέκθεσή του με τα υπόλοιπα γίνεται στοιχείο μιας δομής, περιπέτεια μιας ιστορίας.

Θεματικός πυρήνας των έργων του Χρηστίδη είναι το φαγητό και οι σχέσεις αναπαράστασης, υλικότητας, εξουσίας και σεξουαλικότητας που αρθρώνονται γύρω του. Αφηγηματικό πρόσχημα είναι οι όψεις ενός δείπνου. Εκτυλίσσεται, θα έλεγε κανείς, σε μια έπαυλη όπου οι έκλυτοι τελεστές του, από τους μαγείρους και τους βοηθούς στην κουζίνα έως τους οικοδεσπότες και τους συνδαιτημόνες, χορογραφούν την παρεκτροπή τους στο ημίφως, παρασκευάζουν και καταναλώνουν την τροφή με όλο τους το σώμα.

Μπορούμε να διακρίνουμε τα έργα με βάση δύο άξονες.

Από τη μία ως προς την τοπολογία της σεξουαλικότητας, ανάλογα δηλαδή με τους χώρους στους οποίους εκτυλίσσεται η δράση: στο ένα άκρο, ο χώρος της παρασκευής της τροφής, ένας χώρος οργανωμένης και μεθοδικής ερωτικής συνεύρεσης η οποία με τις στάσεις και τις σχέσεις των σωμάτων επιβεβαιώνει και οριοθετεί τους μηχανισμούς εξουσίας και ιεραρχίας μεταξύ των τεχνικών της κουζίνας∙ στο άλλο άκρο, ένας χώρος συμποσίου και κατανάλωσης της τροφής στον οποίον η ελεύθερη ερωτική απεύθυνση υπερβαίνει και καταργεί τις ιεραρχίες, καθώς κορυφώνεται από έργο σε έργο. Οι δύο αυτοί τόποι ωστόσο δεν είναι ισότιμοι. Η έκλυση του δείπνου γίνεται δυνατή επειδή υπάρχει η οπερετική πειθάρχηση της κουζίνας: ενώ η σεξουαλικότητα των συνδαιτημόνων είναι αποτύπωμα της έκστασής τους, η σεξουαλικότητα των τεχνικών της μαγειρικής είναι μέρος των καθηκόντων τους. Από την άποψη αυτή, τα κτίρια δεν είναι απλώς μάσκες που φορούν οι απόκοσμοι καλεσμένοι: τα δόντια και τα μάτια που διακρίνονται πίσω από τις πόρτες και τα παράθυρα είναι το ανθρώπινο στοιχείο που έχει επιβιώσει ενώ το πρόσωπο έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα κτίριο, μια δομή, από μια αρχιτεκτονική, από το συστηματικότερο και αποτελεσματικότερο δηλαδή αποτύπωμα της κυριαρχίας.

Ο δεύτερος άξονας είναι σκηνικός. Οι συνδαιτημόνες απεικονίζονται παραταγμένοι κατά μέτωπο από τη μέση και πάνω σαν ο θεατής να τους παρακολουθεί στη διάρκεια του δείπνου τους. Τα φαγητά είναι τοποθετημένα στην αντίθετη φορά σαν ο θεατής να βρίσκεται πλέον στη θέση των συνδαιτημόνων. Αίφνης, το τραπέζι αναδεικνύεται θεατρική σκηνή διπλής κατεύθυνσης∙ ο θεατής κοιτάζει προς τους παράδοξους ηθοποιούς να τρώνε κι αμέσως μετά κοιτάζει τα φαγητά του δείπνου. Η τροφή απλώνεται εκεί που βρισκόταν προηγουμένως ο ίδιος. Η διπλή αυτή κίνηση του βλέμματος αποτυπώνεται με δύο διακριτούς ζωγραφικούς τρόπους: ενώ οι τελεστές του δείπνου είναι αναπαραστατικά οριοθετημένοι, γκροτέσκες, αναγνωρίσιμες μορφές με σαφή περιγράμματα, τα φαγητά χάνουν σταδιακά τη μορφή, τη γεωμετρία και την προοπτική τους, τείνουν στην αφαίρεση. Η υλικότητα των σωμάτων μένει σταθερή∙ η υλικότητα των τροφών γίνεται ρευστή, απροσδιόριστη. Ο Χρηστίδης χρησιμοποιεί τη δεξιοτεχνία και την τεχνική του αρτιότητα

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Χρηστίδης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται.

Σπούδασε στην ΑΣΚΤΘ (1984-1989) και συνέχισε με μεταπτυχιακά στο the Slade School of Fine Art στο Λονδίνο (1991-1994).

Είναι Υπότροφος του ΙΚΥ εξωτερικού (1991- 1994).

Επιλογή Eκθέσεων:

2017 (ατομική) «Invitation to Dinner. What?» Δημοτική  Πινακοθήκη Λέφα, Αθήνα /

2009 (ατομική) Art Athina / 2007 (ατομική) «The great preparation» E31 Gallery, Αθήνα / 2007 (ατομική) Art Athina / 2007 «Karaoke Poetry Bar» Remap-1, Αθήνα /

2004 1η Biennale Αθήνας / 2004 «UP CUT»  Αθήνα / 2000 «Com-panis- Companion» Aθήνα / 1998 «Moodiatel 900696969 43 drh/15» Αθήνα / 1997 (ατομική) «Χαρακτική» Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα / 1993 ΙΙΙ Biennale Χαρακτικής, Almadora- Πορτογαλία

 

Η έκθεση οργανώνεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(Ο.Κ.Α.Π.Α.)

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΦΑ

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, 8 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 Νοεμβρίου –8 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΚΚΩΝΗ 15, 154 52 ΨΥΧΙΚΟ  / Τηλ. 210-6717097

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10-6 / Τετάρτη 1-8

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 05:10

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online