Κρητικοπούλα ξετρελαίνει με το "κανονάκι" της... τους Γερμανούς

Μάρα Μπέκα

Μάρα Μπέκα Δημπσιογράφος

 

 

 

 

Ο λόγος για την 20χρονη Ηρακλειώτισσα  Ελεάνα Πιτσικάκη που διαπρέπει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία, την πόλη που αποφάσισε να σπουδάσει το αγαπημένο της μουσικό όργανο το "κανονάκι". Αυτή την περίοδο παρακολουθεί τις σπουδές της  στο Pop Akademie στο Μανχάιμ της Γερμανίας, σπουδάζει “World Music” με ειδίκευση στο κανονάκι με τον Muhittim Kemal και επιθυμεί να ζήσει αργά και σταθερά όλα τα βήματα της μουσικής της διαδρομής τιμώντας την αγαπημένη της πατρίδα, στο εξωτερικό.

Mάλιστα στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο που σπουδάζει  απέδειξε ότι δεν υπάρχει απλά αλλά κάνει κάτι σπουδαίο, προάγει και πολιτισμό.  Γιατί ενώ δεν γνώριζαν ότι το "κανονάκι" ήταν Ελληνικό όργανο αλλά Τούρκικο, η νεαρή Ελεάννα στο πρώτο εξάμηνο τους εξήγησε την ιστορία, μέσω εργασίας για την βυζαντινή μουσική και οι παρόντες καθηγητές και οι συμμαθητές της, έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι το  κανονάκι κρατάει από τον Πυθαγόρα και έχει μια μεγάλη μουσική ελληνική ιστορία. 

 

Σε συνέντευξη της στο ekriti.gr μας είπε:

Τι σου αρέσει στην μουσική;

H μoυσική  για μενα είναι το μεγαλύτερο δώρο που μου δόθηκε ποτέ. Είναι τόσο πλούσια που κανένας πότε δεν θα καταφέρει να την κατάκτηση πλήρως. Την αγαπώ γιατί χωρίς αυτήν ο κόσμος και ο πολιτισμός δεν θα προχωρούσε. Το σημαντικό που μου προσφέρει είναι ότι μπορώ μέσω αυτής να εκφράζομαι, είτε ακούγοντάς την είτε παίζοντας. Μου αρέσει που είναι ένας “άλλος“ κόσμος που πάντα έχει κάτι καινούργιο να σου δώσει, σαν να σου λέει κάθε μέρα ένα καινούργιο μυστικό. Η μουσική ως γένους θηλυκού είναι σαν την γυναίκα θέλει αφοσίωση, υπομονή, αγάπη, πίστη αλλά και προσοχή.

Γιατί επέλεξες το "κανονάκι" και όχι κάποιο άλλο μουσικό όργανο;

Νομίζω δεν το επέλεξα, αλλά με επέλεξε και το λέω αυτό γιατί ως παιδί ξεκίνησα με πιάνο, κάτι που δεν με γέμιζε. Όπως τίποτα στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο, έτσι και η επιλογή μου αυτή δεν έγινε τυχαία. Το αποφάσισα ένα βράδυ πηγαίνοντας στο Κηποθεάτρο “Μάνος Χατζιδάκης”  να ακούσω την μουσική ομάδα του Ross Daily με την οικογένειά μου. Άκουσα τον δεξιοτέχνη Goksel Baktagir και είπα στη μαμά μου, “Mαμά θέλω να μάθω αυτό το όργανο”. Έτσι ξεκίνησα! Το ίδιο καλοκαίρι με παρόντρυνση του Ross Daily παρακολούθησα το σεμινάριο που διοργανώνει ο ίδιος στο μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθός” και έτσι έτυχε να κάνω τα πρώτα μου βήματα διπλά σε εκείνον που εξαιτίας του αποφάσισα να μάθω αυτό το όργανο

Παιδί της Κρήτης, αποφάσισες να ανοίξεις τα φτερά σου για σπουδές στο εξωτερικό. Τα θετικά και τα αρνητικά της επιλογής σου; Τιμάς με τον τρόπο σου την Κρήτη, το νησί που που γεννήθηκες;

Πάντα ήθελα να βγω στο εξωτερικό για σπουδές. Τα θετικά αυτής της επιλογής είναι πως, μπορώ να γνωρίσω και να δοκιμάσω τον εαυτό μου και όχι μόνο. Στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες. Τα αρνητικά νομίζω είναι αυτονόητα είμαι μακριά από την πατρίδα μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Αν τιμώ το τόπο μου δεν το ξέρω το αφήνω να το κρίνουν οι ντόπιοι, εύχομαι όμως να το κάνω γιατί αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να τον αναδείξω το πλούτο της παράδοσης μας.

Δημιουργείς και συναναστρέφεσαι με παιδιά από άλλες χώρες. Πόσο ωφέλιμο είναι αυτό για τις γνώσεις σου και την πνευματική σου ανάπτυξη;

Νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζω καινούργια πράγματα, άλλες κουλτούρες και άλλες μουσικές παραδόσεις. Οι γνωριμίες αυτές αυξάνουν την ανάγκη μου να εξελιχθώ, να μελετήσω και να δοκιμάσω καινούργια πράγματα.

 

H μαμά μαέστρος, ο μπαμπάς ιερέας. Σε επηρέασε η δική τους επαγγελματική ιδιότητα στην δική σου επαγγελματική επιλογή;

Η μαμά μου, φυσικά μου έδειξε αυτό τον κόσμο, χωρίς αυτήν ίσως να μην μάθαινα ποτέ μουσική. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ακούγαμε στο σπίτι πάντα μουσική και “παίζαμε τις νότες, μου μετέδωσε την αγάπη της προς την μουσική. Ο μπαμπάς μου με την πίστη του και την αφοσίωση του σ'αυτό που κάνει με βοήθησε να επιμένω και να μην παρατάω τα όνειρά μου.

Αυτή την περίοδο συνεχίζεις τις σπουδές σου; Σκέφτεσαι να συνεχίσεις και σε άλλο πτυχίο ή τίτλο σπουδών;

Από το Σεπτέμβρη του 2016 σπουδάζω στο Pop Akademie στο Μανχάιμ της Γερμανίας. Σπουδάζω “World Music” με ειδίκευση στο κανονάκι με τον Muhittim Kemal. Ένα καινούργιο τμήμα, το oποίο είναι το δεύτερο στην Ευρώπη. Μόλις με το καλό πάρω το βασικό μου τίτλο θα ήθελα να συνεχίσω με μεταπτυχιακό.

 

7. Στόχος επαγγελματικής σου ανέλιξης. Που θέλεις να φτάσεις;

Αρχικά, να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να συνεχίσω την επαγγελματική μου καριέρα πάνω στο όργανό μου.

8. Πώς βιώνεις το επίπεδο των μουσικών γνώσεων στο εξωτερικό; Πράγματι βρίσκονται σε «άλλο» επίπεδο;

Το επίπεδο είναι υψηλό παντού όπως και στην Ελλάδα. Στα Ελληνικά πολλές πληροφορίες είναι δύσκολο να βρεθούν κάτι που εμποδίζει την μεταφορά γνώσεις, σε αντίθεση με άρθρα γραμμένα σε Γερμανικά η Αγγλικά. Τα πράγματα στο εξωτερικό θεωρώ είναι πιο απαιτητικά αφού απευθυνόμαστε σε περισσότερο κοινό. Μονίμως υπάρχει κάτι καινούργιο που δεν το γνωρίζεις, αυτό όμως είναι κάτι που με εξιτάρει.

 

9. Ήδη έχεις κάνει αρκετές συνεργασίες με γνωστές χορωδίες και μουσικούς. Καλύτερη μουσική συνεργασία;

Δύσκολη ερώτηση! Κάθε συνεργασία ήταν για μένα ξεχωριστή και έμαθα πολλά. Νομίζω η πιο “ξεχωριστή” είναι αυτή με τη συμφωνική ορχήστρα της Φρανκφούρτης “Brings” , διότι πρώτη φορά συνεργάστηκα με τόσους πολλούς μουσικούς την ίδια στιγμή που ο κάθε ένας είχε διαφορετική καταγωγή και μουσική κατεύθυνση. Φυσικά η πρώτη μου σημαντική συνάντηση με τον μεγάλο δεξιοτέχνη Ross Daily δεν γίνεται να μείνει αξέχαστη. Είναι ο μέντοράς μου και εκείνος που μου δίδαξε πώς μπορώ να μελετώ την μουσική χωρίς να την προσβάλλω.

10. Kαι  δικό σου μουσικό σχήμα. Τι μουσικά κομμάτια παίζεται… σκέψεις για προσωπικό δίσκο;

Ναι, έχω ένα συγκρότημα εδώ και ένα χρόνο στη Γερμανία. Ξεκίνησε με ελληνικό όνομα “Επιθυμία” αλλά οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να προφέρουν το “θ” το προφέρουν σαν “δ” και η λέξη επιδημία που δημιουργείται δεν είναι κανένα καλό όνομα για συγκρότημα, οπότε το αλλάξαμε σε “Εpi”. Είμαι η μοναδική κοπέλα και ελληνίδα στο συγκρότημα. Που αποτελείται από τρεις Γερμανούς Heiko Duffner στην ηλεκτρική κιθάρα, Simon Zauels στο ηλεκτρικό μπάσο και Nicholas Stampf στα Drums. Παίζουμε δικές μας συνθέσεις επηρεασμένες από την κουλτούρα του κάθε ένα. Η Δημιουργία ένας μουσικής μας δίνει άλλες ευκαιρίες. Δεν ακούει κανείς εύκολα ηλεκτρονικά όργανα να συνοδεύονται από ένα παραδοσιακό όργανο και το αντίστροφο. Όσο για δίσκο το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά αλλά θέλουμε να κάνουμε αργά και σίγουρα βήματα.
 

 Βιογραφικό Ελεάνας Πιτσικάκης

Η Ελεάννα Πιτσικάκη γεννημένη στην Κρήτη το 1997 ξεκίνησε την αγάπη προς τη μουσική από την παιδική της ηλικία. Έχοντας  μεγάλο παράδειγμα της μαέστρο μητέρα της.

Το 2010 ξεκίνησε να μαθαίνει κανονάκι στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου με ελάχιστα μαθήματα από την Μαρία Αμοναχακη-Μανώλη Κανακάκη αλλά και στα καλοκαιρινά σεμιναρίου του μουσικού Εργαστηριού Λαβύρινθος κοντά στον διάσημο δεξιοτέχνη Goksel Baktagir και έπειτα με τον Muhittin Kenan. Από το ξεκίνημα της έπαιζε με πολλές χορωδίες και συγκροτήματα δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, όπως με την Χορωδία Παραδοσιακής μουσικής «Άγιος Πολύκαρπος», την Ορχήστρα Τροπικής Μουσικής «Λαβύρινθος» του δεξιοτέχνη Ross Daily , το μουσικό σχήμα "Νόστιμον Ήμαρ " με υπεύθυνο τον Μλινω Σωμαράκη.

Το ίδιο διάστημα συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα του μουσικού στερεώματος όπως τον Yurdal Tockan (Istanbul), Σωκράτη Σινόπουλο (Θεσσαλονίκη), Κέλλυ Θωμά (Κρήτη), Ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Plodiv (Βουλγαρία), Περικλή Παπαπετροπουλο (Βρυξέλλες)κτλ

Το 2014 έπαιξε στο Φεστιβάλ για το κανονάκι στη Τουρκία και το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Kanun Festival που πραγματοποιήθηκε στην Κων/πόλη -Άγκυρα (Τουρκία).
Τελειώνοντας το μουσικό Γυμνάσιο Ηρακλείου συνέχισε της σχολικες της σπουδες στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, έχοντας πάντα στόχο να σπουδάσει μουσική.

Το 2016 ξεκίνησε να σπουδάζει στο Popakademie «World Music» με ειδίκευση στο όργανο της κανονάκι, στο Mannheim της Γερμανίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Muhittin Temel. Με το δικό της συγκρότημα «Επιθυμία» όπως και με αλλά, δίνει συναυλίες σε όλη την Γερμανία.
Το 2017 ξεκίνησε να παίζει στην ορχήστρα «Brings» της Φρανκφούρτης.

Συνέντευξη στην Μάρα Μπέκα 


 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 14:53

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online