Κατέπληξε στην πρεμιέρα ο "Καζαντζάκης" του Γιάννη Σμαραγδή στο Ηράκλειο

Μάρα Μπέκα

Μάρα Μπέκα Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Πλήθος κόσμου, επίσημοι καλεσμένοι, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων και όσοι βοήθησαν στην ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή παραβρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, στο Ηράκλειο.Στον  κινηματογράφο ΤALOS ODEON  το νέο δημιούργημα του μοναδικού Γιάννη Σμαραγδή που αφορά  την εξωτερική και εσωτερική ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, προβλήθηκε για πρώτη φορά στους Κρητικούς και σε  όσους συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας.

 

‘Ένα Ανωγειανό συγκρότημα με ένα εντυπωσιακό κρητικό χορό άνοιξε τη πρεμιέρα, και σκόρπισε άρωμα «Κρήτης» σε όλη την αίθουσα. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αμέσως μετά έδωσε το εναρκτήριο σύνθημα και ξεκίνησε η ταινία.

Η ταινία

Η ιστορία ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Καζαντζάκη, την σχέση με τον πατέρα του... τον έντονο Καπετάν Μιχάλη και στους φόβους της ψυχής του που τον οδήγησαν στην εσωτερική εξερεύνηση της ψυχής και του Θεού.
 Ο πρωταγωνιστής περνά περίεργες μοναχικές καταστάσεις, η προσωπικότητα του ξετυλίγεται μέσα από τις ερινύες του παρελθόντος και η ευτυχία του, φανερώνεται μέσα από το γραπτό και την πένα.
«Ο Όφις και ο Κρίνος»… είναι η αρχή στο κουβάρι των συγγραφικών επιτυχιών που θα ακολουθήσουν, σε μια εποχή που η πνευματικότητα του Καζαντζάκη, ξεχώριζε στην πληγωμένη Ελλάδα.

Βράχος της ζωής του, η σύντροφός του Ελένη που λαχταρούσε να τον βοηθά και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Ήταν πάντα η αγγελιοφόροςόλων των ευχάριστων και δυσάρεστων μαντάτων που ερχόταν στην κοινή τους ζωή.

Μαζί έζησαν την αναζήτηση και τους πόθους της ζωής, την μεγάλη του φιλία με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό (που πέθανε χωρίς να πάρει ποτέ Νόμπελ ποίησης) και τα εμπόδια που του δημιουργούσαν όσοι δεν τον καταλάβαιναν, η καθολική εκκλησία, οι Έλληνες… τα δικά του «φαντάσματα».  

Στην ταινία, ο Καζαντζάκης παρουσιάζεται σαν φάρος αλήθειας και αισιοδοξίας. Ανθρώπινος, θετικός, πολύγλωσσος με έντονο το στοιχείο της αναζήτησης σε όλη την διάρκεια της ζωής του… μέχρι το δικό του «τέλος» στην κλινική και έπειτα στο μακρινό ταξίδι του, στους ουρανούς.

 

Η ταινία σίγουρα θα καταπλήξει για τις ωραίες εικόνες, τα φωτεινά πλάνα, το όλο «νόημα» σενάριο, αλλά και την στάση του Καζαντζάκη απέναντι σε όλους που δεν τον "εννοούσαν". Ο ίδιος έλεγε: Όταν οι άλλοι μιλάνε αρνητικά για εμάς… εμείς θα τους δίνουμε την ευχή μας!

Η ιστορία του Σμαραγδή

Μετά το τέλος της ταινίας η ο Γιάννης Σμαραγδής στο αύλιο χώρο του σινεμά, μεταξύ γνωστών και φίλων διηγήθηκε μια ιστορία για ένα μοδάτο τύπο της τότε εποχής, που κακολογεί τον Καζαντζάκη.

Το ekriti.gr την κατέγραψε και σας την παρουσιάζει…

«Στο πλοίο μέσα ο Καζαντζάκης βλέπει έναν νεαρό, μοδάτο τύπο από το φιλολογικό κύκλο της εποχής του. Άρχισε να λέει αρνητικά πράγματα για το έργο του. Άκουγε, άκουγε λοιπόν, ο Καζαντζάκης και αφού τελείωσε του απαντά: «Δίκιο έχεις και συ, αλλά από άλλο πάτωμα». Πρέπει να φύγουμε από το υπόγειο και να ανέβουμε προς τα πάνω. Να συνομιλήσουμε με τα ανώτερα πράγματα. Γιατί τα ανώτερα πράγματα μας γέμισαν και με αυτά πρέπει να συνομιλούμε. Δεν είμαστε για τα κατώτερα… και εμείς οι Κρητικοί ακόμα περισσότερο!

Αυτό είναι η Κρήτη… αυτό είναι οι Κρητικοί,αυτό είναι όσοι βοήθησαν για την δημιουργία αυτής της ταινίας, οικουμενικοί και ανώτεροι με ένα δικό τους στίγμα ζωής

Συντελεστές ταινίας

Τον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη έπαιξε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ενώ σε μεγάλη ηλικία τον πρωταγωνιστή αντικαθιστά ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.

Στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη είναι η Μαρίνα Καλογήρου (η οποία παραβρέθηκε στην πρεμιέρα), τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο Θοδωρής Αθερίδης, τον Άγγελο Σικελιανό ο Νίκος Καρδώνης.

Στο ρόλο του Ελ Γκρέκο ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης ο οποίος συμμετέχει φιλικά και στο ρόλο του Ιερωμένου, εντελώς μεταμορφωμένος, ο Στάθης Ψάλτης.
Η ταινία θα διανεμηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα στις 23 Νοεμβρίου.
 
Φώτο Μάρα Μπέκα/ image services

Ρεπορτάζ Μάρα Μπέκα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online