Βραβεία Του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

lifespeed.gr


Στην τελετή λήξης στο Ολύμπιον. 

 

 

 

Απονεμήθηκαν νωρίτερα σήμερα το βράδυ τα βραβεία του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην τελετή λήξης στο Ολύμπιον. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τους Άνικα Γκούσταφσον, κριτικό κινηματογράφου / δημοσιογράφο (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ), Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπο πωλήσεων / παραγωγό (Ολλανδία), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτη (ΗΠΑ), Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτη (Ελλάδα), απένειμε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€ στο ντοκιμαντέρ «Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών» σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία). 
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ «Μπαρονέζα» σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και «Μετεωρίτες» σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία) 
 
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ VR 

Το διαγωνιστικό τμήμα VR (Virtual Reality) εγκαινιάστηκε στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος VR αποτελούμενη από τους Κίρστεν Κίνινγκερ, κριτικό κινηματογράφού / μοντέρ (Γερμανία), Γιώργο Δρίβα, εικαστικό (Ελλάδα), Αργύρη Θέο, διευθυντή φωτογραφίας (Ελλάδα),  απενειμε εξ ημισείας το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στα ντοκιμαντέρ «Μετέωροι» σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και «Η τελευταία καρέκλα 1&2» σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία). 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 201

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες άνω των 50’:
Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στην κορυφή» σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα) 
Για ξένη παραγωγή -«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»- στο ντοκιμαντέρ «Πατέρες και γιοι» σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος) 

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’:
Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Ζωγραφίζοντας…» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα) 
Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού» σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ) 
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε φέτος το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Η κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν οι Κώστας Δήμος (υπεύθυνος Προγράμματος), Άρης Φατούρος (σύμβουλος Προγράμματος), Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης), απένειμε το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων στο ντοκιμαντέρ «Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών» σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία). 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ 

Η ΕΡΤ έδωσε φέτος δυο βραβεία: 
Το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer, «Επιστροφή στην κορυφή» σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα) 

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονεμηθηκε στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ.
Το βραβείο Doc on Air απονεμήθηκε στο project «Riders of Destiny», σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media (Γερμανία). 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΚ 

Στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έδωσε: 
Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ «Η φωνή του Αντώνη» σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα) 
Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress, στο project «Tiny Souls», σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (Παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun - Mad Moshawash, Συμπαραγωγή: Khaled Haddad - Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory). 
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» αποτελούσαν οι Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος, Μαριάννα Λεονταρίδου, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας, κριτικός κινηματογράφου, Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης, Αμαλία Σπελέτα, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας, Στεφανία Φιλίποβα-Μερτζιμέκη, μέλος ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Αρκεί να μην είναι πόρνη» σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία). Ειδική μνεία στο ντοκιμαντέρ «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία) 

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αποτελούμενη από τους Ιάσονα Κάντα (εκπρόσωπος Τύπου WWF Ελλάς), Βίκυ Μπαρμπόκα (υπεύθυνη Επικοινωνίας προγράμματος «Καλύτερη ζωή»), Χρίστη Σωτηρίου (υπεύθυνη προγράμματος «Fish Forward»), Μαρία Λιβανού (συνεργάτις επικοινωνίας Θαλάσσιου Προγράμματος WWF Ελλάς), απένειμε το βραβείο της WWF στο ντοκιμαντέρ «Ευχαριστούμε για τη βροχή» σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα). 

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
 
Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) αποτελούμενη από τους Γιαέλ Σουβ (Ισραήλ), Τόντσι Βαλέντιτς (Κροατία), Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα) απένειμε το βραβείο FIPRESCI σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία «Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών» σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία). 

Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Πατρίδα από μάρμαρο» σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα). 


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ «Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος», σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα) 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή αποτελούμενη από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτηρία Παναντωνίου, Φανή Χατζή, Αντώνης Ζαούτσος, Αλεξάνδρα Νικητίδου, Νένα Χατζησιώμου απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο ντοκιμαντέρ «Obscuro Barroco» σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα). Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο θυμάται» σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα). 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
 
Η διεθνής επιτροπή των Docs in Progress αποτελείται από τους: Λάια Αούμπια, υπεύθυνη διανομής, DocsBarcelona, Ισπανία, Σαρλότ Μάντσεν, αγορά ταινιών, SVT, Σουηδία, Τάκη Βερέμη, διανομέα, StraDa Films, Ελλάδα. 

Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, που χορηγείται από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, απονεμήθηκε στην ταινία «Seeds of Columbus» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου – Ελλάδα (Παραγωγή: Stefi/Lynx Productions, Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions). 

Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, αξίας έως και 6.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Staring at the Sun» σε σκηνοθεσία των Atieh Attarzadeh και Hesam Eslami – Γαλλία, Ιράν (Παραγωγή: Etienne de Ricaud, Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Hesam Eslami, Atieh Attarzadeh). 

Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Gentle Warriors» της Marija Stonyte – Λιθουανία, Εσθονία (Παραγωγή: Giedre Zickyte, Moonmakers, Συμπαραγωγή: Riho Vastrik)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online