Η ιστορία της Σταχτοπούτας.... Γράφει η Μαρύσα Παππά.

lifespeed.gr


Μαρύσα Παππά Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

Σε όλα τα παραμύθια υπάρχει και μια δόση αλήθειας, έτσι και η Σταχτοπούτα του Σάρλ Περώ. Ο συγγραφέας λοιπόν, εμπνεύστηκε κατά τα λεγόμενα από μια σκλάβα Ελληνίδα της όποιας το όνομα ήταν Ροδόπη.

Η καταγωγή της ήταν από την αρχαία Θράκη και την ονόμασαν έτσι λόγω των μάγουλών της επειδή έπαιρναν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα. Η νεαρή κοπέλα έζησε κι μεγάλωνε στην σημερινή Θράκη, μέχρι που πειρατές αποφάσισαν να κάνουν επιδρομή στον τόπο.

Όταν την είδαν θαύμασαν την ομορφιά της και αποφάσισαν πως θα μπορούσε να πουληθεί ακριβά ως σκλάβα στην Αίγυπτο, όπου και κατέληξε αφού την άρπαξαν οι πειρατές. Αυτός που την αγόρασε από το σκλαβοπάζαρο της είχε ιδιαίτερη αδυναμία και οι υπόλοιπες σκλάβες που ζήλευαν την ομορφιά της δεν της συμπεριφέρονταν καθόλου καλά.

Ο αφέντης της, της έκανε δώρο ένα ζευγάρι όμορφα σανδάλια. Μια μέρα που έκανε το μπάνιο της στο ποτάμι, ένας αετός πήρε το ένα σανδάλι της και λίγο αργότερα το άφησε να πέσει στα πόδια του Βασιλιά της Μέμφιδας, Ψαμμήτιχο Αμάση. Ο Ψαμμήτιχος εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του σανδαλιού και το θεώρησε σημάδι από το θεό. Ήταν σίγουρος πως άνηκε σε μια όμορφη γυναίκα. Έψαξε και βρήκε πως ήταν της Ροδόπης. Η ομορφιά της τον μάγεψε και αμέσως την παντρεύτηκε.

Την ιστορία την διηγήθηκε πρώτος ο Έλληνας ιστορικός και φιλόσοφος Στράβων.

Ο Αίσωπος την αναφέρει σε ένα από τα γραπτά του και ισχυρίζεται μάλιστα ότι την γνώρισε και αυτός στην Αίγυπτο.

Ο μύθος της Ροδόπης ενέπνευσε πολλούς μέχρι να γραφτεί η Σταχτοπούτα. Μάλιστα λέγεται πως η ιστορία σχετίζεται με το πραγματικό πρόσωπο της εταίρας Ροδώπις από την Θράκη, που ακολούθησε τον αδελφό της ποιήτριας Σαπφούς, Χάραξο, στην Αίγυπτο την εποχή που βασιλιάς ήταν ο Ψαμμήτιχος

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online