Ξαναζωντανεύουν οι ανεμόμυλοι του Λασιθίου!

Μάρα Μπέκα

 

 

 

Mάρα Μπέκα Δημοσιοφράφος

 

 

 

Η αναστήλωση του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στον κόσμο έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία και εκεί που  πριν λίγα χρόνια φαινόταν ουτοπικό, σήμερα με την βοήθεια ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους,  φαντάζει εφικτό και υλοποιήσιμο.

 

Η αναστήλωση του Αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου με τους χιλιάδες ανεμόμυλους – κάποτε πάνω από 10.000 -  το σήμα κατατεθέν στην περιοχή, σήμερα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά χάρη στην ιδέα που είχε ένας μηχανολόγος μηχανικός να χρησιμοποιήσει διάτρητα πανιά  και να τους κάνει πάλι παραγωγικούς. Ο κ. Γιώργος Χατζάκης Μηχανολόγος Μηχανικός, μαζί με έναν καθηγητή πανεπιστημίου, έναν δικηγόρο, έναν οικονομολόγο, έναν καθηγητή πληροφορική, έναν κωμικό, έναν  λογιστής και έναν  λιμενικός έφτιαξαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Λασιθίου,  που έχει όραμα για να προχωρήσει την υπόθεση αυτή. 

 

«Έχουμε ξεκινήσει ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναστήλωσης των ανεμόμυλων με αποκλειστική ευθύνη του συλλόγου μας και βασικούς υποστηρικτές την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιώτες επενδυτές, που θέλουν να σωθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου»  αναφέρει στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο κ.Χατζάκης. - 

 

«Η αναστήλωση του Αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου θα γίνει πλέον με διάτρητα πανιά,  αφού οι δυνατοί άνεμοι παλιά έσχιζαν τα πανιά. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα αυτοπροστασίας των Ανεμόμυλων απέναντι στους ισχυρούς και καταστροφικούς ανέμους με ανθεκτικά υλικά», επισημαίνει ο κ. Χατζάκης. - See more at: 

 

«Θα είναι παραγωγικοί, θα βγάζουν νερό και από εκεί και πέρα οι ιδιοκτήτες θα είναι υπεύθυνοι για την χρησιμότητα του. Στην αναστήλωση του κάθε ανεμόμυλου, το 50% του ποσού το δίνει ο σύλλογος μας και το υπόλοιπο 50% ο ιδιοκτήτης, έτσι σε μία πλήρη αναστήλωση με όλα τα εξαρτήματα το κόστος,  φθάνει περί τα 1000 ευρώ. Από 500 ευρώ δηλαδή, ο καθένας. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πλήρη αναστήλωση σε 15 ανεμόμυλους».

 

Και ο κ.Χατζάκης καταλήγει:

Στόχος για αυτό το χρόνο είναι ένας ανεμόμυλος κάθε μέρα… 100 ανεμόμυλοι μέχρι τέλος του έτους. Ευελπιστούμε έως το 2018 να έχουμε αναστηλώσει περίπου 1.000 Ανεμόμυλους, ώστε:  Το 2018 ’’Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’ να διεκδικήσουμε το μεγάλο βραβείο αποκατάστασης μνημείων, για την Πολιτιστική 

Η ιδέα της πρωτοτυπίας είχε τελικά αποτελέσματα, εύχομαι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες ιδέες από αγρότες,  οι ανθρώπους που θέλουν να πάνε τον τόπο μπροστά,  είτε να χρησιμοποιήσουν τους ανεμόμυλους για ενέργεια είτε για άλλου είδους εκμετάλλευση, ολοκληρώνει ο εμπνευστής της αναστήλωσης του Αιολικού πάρκου. Γιώργος Χατζάκης.  

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online