ΨΥΧΟΛOΓΙΚΗ KAI ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.....

lifespeed.gr


 

 

 

 

ΦΡΟΣΩ ΠΑΤΣΟΥ, ΜΠΕΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

 

 

 

ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

 

Όταν ρωτήθηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για το ποιο ήταν το πιο δύσκολο επάγγελμα αυτός απάντησε ότι ήταν αυτό του μαθητή. Ο μαθητής πρέπει να είναι άριστος στο σχολείο, άριστος στο φροντιστήριο, πολύ καλός σαν αθλητής και πολύ καλός και υπάκουος σαν μέλος της οικογένειάς του. Η δραστηριότητα του ξεκινά από το ξημέρωμα και τελειώνει την ώρα που ξαπλώνει για τον νυχτερινό του ύπνο. Όπως είπε ο Άγιος Αυγουστίνος «Η Βασιλεία του Θεού έχει πόρτα χαμηλή, για να μπεις πρέπει να είσαι παιδί ή να σκύψεις». Πολλοί από τους δασκάλους-προπονητές θεωρούν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Μήπως όμως στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνουμε εμείς την εξελικτική τους διαδικασία και δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο για να τα διδάξουμε; Θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε την βιολογική και ψυχολογική τους εξέλιξη κατά την διαδικασία της ανάπτυξης και έτσι να ερμηνεύσουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές των παιδιών και να καθορίσουμε ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες του δασκάλου, του γονιού, του προπονητή-εκπαιδευτή.

 

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Η φυσική κατάσταση είναι μία παράμετρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του παιδιού η οποία είναι σε πλήρη συνάφεια-εξάρτηση και απόδοση με το βασικό προπονητικό στόχο … το παιχνίδι. Η μορφή της φυσικής κατάστασης είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία η οποία αναπτύσσεται παράλληλα με την ηλικία του παιδιού. Από την στιγμή της γέννησης του το παιδί προπονεί με έμμεσο τρόπο την φυσική του κατάσταση μέσα από το παιχνίδι και με άμεσο χρησιμοποιεί τα αποτελέσματά της για την κινητική και βιολογική του ανάπτυξη. Η πρώτη αυτή μορφή άσκησης αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία όσο μεγαλύτερη γίνεται και η ηλικία του. Εάν θα μπορούσαμε να παντρέψουμε ηλικία, φυσική κατάσταση και παιχνίδι θα κατηγοριοποιούσαμε την ανάπτυξη του παιδιού σε :

 

1. Ηλικία 0-4 ετών : επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης … η κινητική εξέλιξη, μέσα από την βιολογική του ανάπτυξη και την εκτέλεση όσο περισσότερο μορφών σύνθετης άσκησης. Δηλαδή, ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Το παιδί μεγαλώνει σε ένα μέγιστα προστατευόμενο περιβάλλον. Μπορεί να μεταφράζει κινήσεις, συναισθήματα ή αντιδράσεις. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Συναισθηματικά τα βρέφη χαρακτηρίζονται μόνο από αισθήματα δυσαρέσκειας ή ενδιαφέροντος. Ο δεσμός, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη παίζουν σημαντικό ρόλο. Σταδιακά αναπτύσσουν πολλά συναισθήματα «λύπη, χαρά, θυμό, φόβο» σε σχέση με αυτούς που τα φροντίζουν. Στην ηλικία των 2 ετών αναπτύσσεται έντονα η ενσυναίσθηση, η ηθική και η ντροπή. Στην ηλικία των 4 ετών το παιδί αντιλαμβάνεται έντονα την έννοια της σταθερότητας του φύλου του.

 

2. Ηλικία 4-6 ετών : επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης … η εφαρμογή του παιχνιδιού μέσα στην διαδικασία της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Η αρχή του ομαδικού παιχνιδιού και η κατανόηση ρόλων και κανόνων στο πλαίσιο της ομάδας. Συναισθηματικά τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα την συμπεριφορά τους, δέχονται περισσότερους κανόνες, ελέγχουν τα αρνητικά συναισθήματά τους, έχουν καλύτερη και σαφέστερη έννοια του εαυτού τους, μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, αναπτύσσουν αισθήματα ανεξαρτησίας, περιέργεια για το σώμα τους και οι φιλίες τους αρχίζουν να γίνονται σημαντικές.

 

3. Ηλικία 7-8 ετών : επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης … στοιχεία όπως η ισορροπία και ο γενικός συντονισμός αρχίζουν να συμπληρώνουν την διαδικασία του ‘απλά διασκεδάζω παίζοντας’. Συναισθηματικά σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ξεπερνούν τους φόβους που μπορεί να είχαν, επιθυμούν να εκτελούν σωστά ότι τους ανατίθεται, μπορεί να απογοητεύονται αν δεν τα καταφέρνουν, ωστόσο μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα την ήττα.

 

4. Ηλικία 9-10 ετών : Επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης …στον συντονισμό αρχίζει να μπαίνει μεγαλύτερη εξειδίκευση, η ισορροπία μετονομάζεται σε ιδιοδεκτικότητα με τις ανάλογες προσαρμογές, ενώ το παιδί βιολογικά μεταφράζει όλες τις μορφές προπόνησης (αναερόβιες αγαλακτικές ,γλυκολυτικές ή Οξειδωγλυκολυτικές) σε αερόβια μορφή άσκησης . Η δύναμη δεν αξιολογείται ακόμα σαν παράμετρος φυσικής κατάστασης , όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά γιατί δεν ασκείται συστηματικά.

 

5. Ηλικία 11-12 ετών : Επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης …σε αυτό το τελευταίο στάδιο πριν την ορμονική επανάσταση του οργανισμού, έχουμε αύξηση της ικανότητας εκτέλεσης- αφομοίωσης νέων κινήσεων και απαιτήσεων μέσα από το παιχνίδι. Έχουμε αρχή της προπόνησης δύναμης μέσα από την εκμάθηση ελέγχου του βάρους του σώματος, προπόνησης της αερόβιας ικανότητας και αρχή ανάπτυξης του αναερόβιου συστήματος.

 

6. Ηλικία 13-14 ετών : Επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης …Η ‘φτωχή μαθησιακά’ μα ‘πλούσια αναπτυξιακά’ ηλικία. Έχουμε αύξηση του μυϊκού ιστού, του σκελετικού συστήματος και της ορμονικής επανάστασης του οργανισμού , σε μία κρίσιμη βιολογικά περίοδο. Η ακρίβεια του συντονισμού χάνεται μαζί με μέρος της ιδιοδεκτικότητας και της… ηρεμίας. Η αδυναμία συγκέντρωσης χαρακτηρίζει το παιδί . Το αναερόβιο του σύστημα ωριμάζει ραγδαία. Η παραγωγή γαλακτικού οξέως αρχίζει να γίνεται μετρήσιμη & αποκτά αξία στην προπονητική διαδικασία. Ενώ η δύναμη βελτιώνεται μέσα από την χρήση του σώματος , σε σταδιακά αυξανόμενες δυνάμεις & ροπές, με ή χωρίς συμπαίκτη & αντίπαλο.. Συναισθηματικά, σε αυτήν την ηλικία η σεξουαλικότητα αφυπνίζεται οι λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο επιφέρουν και αλλαγές στη συμπεριφορά, χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία, συγκίνηση, νευρικότητα και συναισθηματική αστάθεια. Υπάρχει ,απόσυρση, μοναξιά και απομόνωση, απότομες αλλαγές στη διάθεση, ονειροπόληση και συναισθηματικές εντάσεις.

 

7. Ηλικία 15-16 ετών : Επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης …ενεργοποίηση όλων των ενεργειακών συστημάτων προπόνησης ταχύτητας, ικανότητα εφαρμογής όλων των ειδών καρδιοαναπνευστικής εξάσκησης και με σταδιακή αύξηση όλων των ερεθισμάτων. Αύξηση αυτών, ως προς την ποικιλία των ασκήσεων και την κλιμάκωση των επιβαρύνσεων. Συναισθηματικά σε αυτήν την ηλικία υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με τους γονείς, αμφισβήτηση αξιών και εξουσίας, έντονος εγωκεντρισμός και πιθανότητα σεξουαλικών επαφών.

 

8. Ηλικία 17-21 ετών : Επίπεδο βιολογικής ωρίμανσης …υπάρχει πλήρη ωρίμανση των βιολογικών συστημάτων, άρα και ικανότητα για συστηματική εκγύμναση ή εργασία υψηλής έντασης σε όλες τις ειδικές και μη μορφές τους. Συναισθηματικά αρχίζει η διαδικασία (συνήθως) συμφιλίωσης με τους γονείς, υπάρχει συναισθηματική αυτονομία και εισαγωγή στο κοινωνικό σύνολο μέσω διαφόρων ομάδων (εργασιακός χώρος, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κτλ…)

 

Τα παραπάνω μας επιβεβαιώνουν ότι η βιολογική και ψυχολογική ωρίμανση των αναπτυξιακών ηλικιών, δεν είναι μια τυχαία δομημένη διαδικασία, αλλά ένα χτύπημα στο στόχο των ενεργειακών συστημάτων του παιδιού, με μεθοδικότητα, γνώση, υπομονή και αγάπη από την ίδια την φύση!

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ- ΓΟΝΙΟΣ …. ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ;

 

 

00a7a21.jpg

 

 

Μπορώ πραγματικά με τρεις απλούς τρόπους: 

 

Ι) ΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ: Αντιμετώπιση του μεγαλώνω μαθαίνοντας και όχι γεννιέμαι γνωρίζοντας!

 

ΙΙ) ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ: Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αυτό που καθορίζει την προσπάθεια, το 'ταξίδι' μέχρι αυτό είναι που του δίνει νόημα και αξιολογεί την ικανότητα.

 

ΙΙΙ) ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ…ΠΑΙΔΙΑ: Ο καθορισμός της αγάπης σαν όρος δεν αρκεί. Η θυσία,

 

 

ΦΡΟΣΩ ΠΑΤΣΟΥ: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΜΠΕΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ: ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

 

7/8/2019

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 13:14

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online