Ανταπόκριση…από το Στρασβούργο

Αριστέα Κοντόζογλου

Η Αριστέα  Κοντόζογλου και το lifespeed στο Στρασβούργο Η Αριστέα  Κοντόζογλου και το lifespeed στο Στρασβούργο

Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

Αισθάνομαι τυχερή που μου δόθηκε η δυνατότητα να βρεθώ και να παρακολουθήσω από κοντά θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της  Ευρώπης ,σε μια ιστορική Σύνοδο Ολομέλειας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ιστορική γιατί ήταν η τελευταία φορά που συνεδρίασαν 28 Μέλη-Κράτη , αφού το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Οι επιπτώσεις απ’ την αποχώρηση αυτή, άλλες είναι προκαθορισμένες και άλλες θα δουν το φως σιγά σιγά ξεδιπλώνοντας ο χρόνος το κουβάρι του.

Σε ψήφισμα που υποβλήθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα δικαιώματα των πολιτών, για το πώς θα τα διαχειριστούν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. 

Στο ερώτημα, τί σημαίνει το Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μας απάντησαν οι  Ευρωβουλευτές της Ελλάδας , Ελίζα Βόζεμπεργκ και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου καθώς  και σε άλλα ερωτήματα που τους θέσαμε στο Στρασβούργο όπου τις συναντήσαμε και απάντησαν σε αυτά για τους αναγνώστες  του lifespeed.gr.

Μέσα στο  επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν οι δύο αυτές συνεντεύξεις που χρήζουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος!

Στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: “οι ευρωβουλευτές θέλουν οι φωνές των πολιτών να βρεθούν στο επίκεντρο μιας ευρείας συζήτησης για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν εσωτερικές και εξωτερικές  προκλήσεις, που δεν θα είχαν προβλεφθεί όταν γραφόταν η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Η Διάσκεψη θα πρέπει να ξεκινήσει το 2020 και να διαρκέσει δυο χρόνια”.

Σύμφωνα με το “Parlemeter:  Heeding the Call beyond the Vote”, οι Ευρωπαίοι  πολίτες συνεχίζουν να επιθυμούν ένα σημαντικότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο, ενώ  τα δεδομένα του ευρωβαρόμετρου της Επιτροπής δείχνουν πως 83% των ερωτηθέντων θέλουν «η φωνή των πολιτών  της Ε.Ε να λαμβάνεται περισσότερο υπόψιν στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Η Επιτροπή για την χρηματοδότηση της  Πράσινης Συμφωνίας παρουσίασε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020  νομοθετικές προτάσεις σχετικά με το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», και μετά ακολούθησε συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές πάνω στο θέμα αυτό.

Να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο έχει ήδη τονίσει ότι η Ε.Ε θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα  κατά 55% έως το 2030 για να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και πως πρέπει να συμφωνηθεί επειγόντως ένας φιλόδοξος  μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε για το 2021-2027,ώστε να τεθούν σε ισχύ τα σχετικά μέτρα.

Είχα την τιμή να γνωρίσω  από κοντά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli  και να συνομιλήσω για λίγο μαζί του σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης όπου εγκάρδια  στο τέλος μου έσφιξε το χέρι.

 

00a18a104.jpg

 

Τελειώνοντας  αξίζει να αναφερθώ  στην Σάγια Τσαουσίδου, δημοσιογράφο ,Διεθνή Αντιπρόεδρο Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Πρόεδρο Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων-Ελληνικό Τμήμα , όπου φροντίζει πάντα για την πολύ καλή διεκπεραίωση της αποστολής  του ταξιδιού της Ολομέλειας στο Στρασβούργο και τ ην ευχαριστώ από καρδιάς. διότι είναι πάντα πρόθυμη και αλληλέγγυα σε ό,τι την χρειαστούμε!

 

Αριστέα  Κοντόζογλου

 

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

Μέλος  της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

 

17/1/2020

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 20:48

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online