ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΤΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ: "Εργασιακές ανασφάλειες"

Εύα Τσαροπούλου

Εύα Τσαροπούλου Αρθρογράφος

 

 

 

 

 

Η επισφάλεια στην εργασία είναι κάτι σαν την ανασφάλεια στη σχέση:

Δημιουργεί μία τεχνητή εγρήγορση, η οποία αποφέρει προσωρινά αποτελέσματα, χωρίς διάρκεια.

Στον εμπορικό τομέα είναι λίγο πιο σαφή τα πράγματα, αφού το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο, αμείβεται ή τιμωρείται.
Στην παροχή υπηρεσίας όμως κανείς μπορεί να ξεγελαστεί και να θεωρήσει ότι αυτή η τακτική οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας του υπαλλήλου.

Και μπορεί όντως αυτό να συμβαίνει προς στιγμήν, το θέμα είναι όμως τι ακριβώς θέλεις πραγματικά απ' αυτόν:

Μία "προσωρινή" παραγωγικότητα θα σου βελτιώσει το αποτέλεσμα, αλλά θα σου εξοντώσει ψυχικά τον ανθρώπινο πόρο, κυρίως αν λειτουργεί μόνο με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω απ' το κεφάλι του.

Ένα περιβάλλον "σχετικά ασφαλές" - διότι στις μέρες μας η απόλυτη ασφάλεια οδηγεί σε τελματικές καταστάσεις, άρα ούτε αυτή είναι επιθυμητή- θα έχει πιθανόν μικρότερο αποτέλεσμα, αλλά σταδιακά δημιουργεί κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή, που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση παραγωγικότητας ούτως ή άλλως.

Όπως είπα, έχω την αίσθηση ότι λειτουργεί λιγάκι σαν τις σχέσεις, άρα η δράση ποικίλει ανάλογα με το τι θέλεις να έχεις την κάθε φορά.

Πάντως εμένα η επισφάλεια/ανασφάλεια, αυτό το πάρε δώσε με τον κίνδυνο και τις πιθανότητές του κάθε φορά, δεν μου μοιάζει καλό πράγμα.

Ο άνθρωπος χρειάζεται περιόδους ψυχικής ανάπαυλας στη ζωή του, ώστε να ξεκουράζεται και να επανέρχεται πιο δημιουργικός.

Αν ζει σε ένα καθεστώς διαρκούς ακαταστασίας και εγρήγορσης, κάποια στιγμή φτάνει στο ανώτερο όριο της αντοχής του και μετά σκάει απότομα, σαν μπαλόνι και πέφτει σε κομματάκια.

Κι αυτό φοβάμαι, δεν διορθώνεται με τη συνειδητοποίηση ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που απαιτούν απ' αυτόν κάτι παραπάνω, διότι ό,τι και να κάνει, δεν έχει πλέον από πού να το δώσει! Και ως γνωστόν, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος...

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online