Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΞΑΝΑ ! ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ

lifespeed.gr


Σταμάτης Κιούσης  

 

 

 

 

 Η αναλλοίωτη βασική μου πολιτική θέση εδώ και χρόνια είναι ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο κεντρώο μεταρρυθμιστικό πολιτικό σχηματισμό που να αποτελείται από φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες. Τεκμηριώνω αυτή τη θέση με το επιχείρημα της αλλοδαπής ή αλλιώς συγκριτικό επιχείρημα ακολουθώντας αναλογική συλλογιστική πορεία : Στη Δυτική Ευρώπη, μερικά φιλελεύθερα κόμματα έκαναν ανανεωτικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, επιστρέφοντας στην πολιτική σκηνή μετά από ιστορικές απογοητεύσεις. Το πλέον αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» (Liberal Democrats) στη Βρετανία. Οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» είναι οι διάδοχοι ενός πάλαι πότε ισχυρού φιλελεύθερου σχηματισμού, που υπέφερε από τεράστια διαρροή υποστηρικτών προς το «Εργατικό Κόμμα» (Liberal Party) στις αρχές του 20ού αιώνα. Αφού σχεδόν εξαφανίστηκαν από τη βρετανική πολιτική σκηνή, οι φιλελεύθεροι τελικά ενώθηκαν με το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (Social Democrat Party), μια φράξια του εργατικού κινήματος, το 1988, σχηματίζοντας έτσι τους «Φιλελεύθερους Δημοκράτες», ένα κοινωνικά φιλελεύθερο κόμμα.

. Οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» κέρδισαν σημαντική λαϊκή υποστήριξη στις γενικές εκλογές του 2005 και στις εκλογές για τα τοπικά συμβούλια, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά σε δεκαετίες που ένα βρετανικό κόμμα με φιλελεύθερη ιδεολογία είχε τέτοια εκλογική επιτυχία. Μετά τις γενικές εκλογές του 2010, οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας με τους Συντηρητικούς, με αποτέλεσμα ο αρχηγός του κόμματος, Νικ Κλεγκ, να γίνει Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλά άλλα μέλη υπουργοί. Επομένως έχει συμβεί και αλλού αυτό που επιδιώκω για την Ελλάδα με την πρόσθετη όμως ιστορική υπενθύμιση ότι ακόμα και στην Ελλάδα τέτοιες πολιτικές σκοπεύσεις διακινούνταν από την αρχή του 20ου αιώνα από επώνυμους πολιτικούς, με κορυφαίο εκπρόσωπό τους τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί υπήρξαν επίσης και οι Αλέξανδρος Σβώλος , Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Χαρ. Πρωτόπαπας, Γ. Καρτάλης, Γ. Μαύρος, Στρ. Σωμερίτης, Γ. Μυλωνάς, Γ.Α.Μαγκάκης κ.α. Όλοι οι παραπάνω, όπως και αρκετοί νεώτεροί τους, κατά κανόνα κινήθηκαν πολιτικά στον κεντρο-φιλελεύθερο χώρο –ο οποίος, όμως, υπήρξε πάντα περισσότερο σοσιαλδημοκρατικός και πολύ λιγότερο φιλελεύθερος. Αν λάβουμε δε υπ’ όψιν μας και τους οικονομικούς εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα μας (Αγγ.Αγγελόπουλος, Ξεν. Ζολώτας, Παν. Παπαληγούρας, Αθαν.Κανελλόπουλος, κ.α.), τότε μπορούμε να πούμε ότι η σοσιαλδημοκρατική αντίληψη υπήρξε κυρίαρχη σε πολιτικά πρόσωπα αλλά δεν είχε καθαρή κομματική και πλειοψηφική έκφραση.

Αυτά είχα και στο μυαλό μου το 2011 όταν ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ( πρόκειται για μικρό πολιτικό κόμμα από παλαιά μέλη του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού , ΚΟΔΗΣΟ του Γιάγκου Πεσματζόγλου και της Βιργινίας Τσουδερού ) αποφασίσαμε να συμπράξουμε με τη μικρή ομάδα τότε του Θάνου Τζήμερου , διαβλέποντας ότι έχει εκείνα τα επικοινωνιακά και εν γένει ηγετικά χαρίσματα να δημιουργήσει ξανά το μεγάλο κέντρο όπως απέδειξε στο ΔΑΝΑΟ. Προσφέραμε στη Δημιουργία , Ξανά ! πολιτική και κομματική τεχνογνωσία , για παράδειγμα στο καταστατικό της, στη Διακήρυξή της , στην συγγραφή των πολιτικών θέσεων της , όπως εγώ ως συντονιστής Παιδείας της, ακόμα και το βασικό της πολιτικό της σύνθημα : Πολιτική χωρίς πολιτικούς. Πράγματι ο Θάνος Τζήμερος ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας : δήλωνε τότε ότι η Δημιουργία Ξανά ! αφορά ψηφοφόρους της Ν.Δ , του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς , έγραφε άρθρα για το τι σημαίνει πραγματικός αριστερός και το κυριότερο δεν έδινε σαφές πολιτικό στίγμα θεωρώντας ότι οι ιδεολογίες είναι ταμπέλες αλλά ακόμα και το σύνθημα με λογισμό όνειρό το έχει πρωτοχρησιμοποιήσει πολύ παλιότερα η ΕΔΗΚ .

Με αυτή την πολιτική στρατηγική ο "γητευτής" προσέλκυσε ακόμα και απολίτικους ψηφοφόρους αλλά και γενικά ανθρώπους που αναγνώριζαν κάτι δικό τους στην κοινή λογική του νέου κόμματος . Με αυτή την πολιτική αλλά και διαφημιστική στρατηγική οδηγηθήκαμε στο νικηφόρο 2, 2 % στις εκλογές του Μαΐου ου του 2012 . Και μετά ; και μετά ήρθε η καταστροφή . Ο Θάνος αποφασίζει την εκλογική σύμπραξή μας με την ΔΡΑΣΗ για τις εκλογές του επόμενου μήνα . Το κόμμα αντιδρά έντονα σε αυτή την απόφαση που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί στην συνεδρίαση της Εθνική του Επιτροπής στο ΗΛΕΚΤΡΑ. Και μετά έρχεται το πραξικόπημα στο Πολιτικό Συμβούλιο ....Οι παραιτήσεις ακολουθούν η μία μετά την άλλη από τα όργανα του κόμματος και αποστελεχοποιείται μέρα με την ημέρα , διότι η Δημιουργία απόκτα πολιτικό στίγμα αφού συμπράττει με τη Δράση , με ένα κόμμα δηλαδή που για τους περισσότερους έχει καθαρά ένα νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Η νέα στρατηγική ηττάται καταφανώς στις εκλογές και το κόμμα αρχίζει να συρρικνώνεται και η υπόθεση της Δημιουργίας γίνεται one man show.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online