H ακραία φοροδιαφυγή πλήττει τις εθνικές οικονομίες και την κοινωνική συνοχή

lifespeed.gr


Δημήτρη Παπαδημούλη*

 

 

 

Οι αποκαλύψεις για τα Paradise Papers αποτελούν ένα συγκλονιστικό, παγκόσμιο γεγονός που αφορά όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους πολίτες, καθώς μέσα από αυτές τις αποκαλύψεις προκύπτει για μια ακόμη φορά η εγκληματική και τεράστια σε μέγεθος φοροδιαφυγή που «πληρώνουν» οι φορολογούμενοι.

 

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απάντηση σε αυτό το μείζον πρόβλημα καθυστερεί σημαντικά, σε προκλητικό βαθμό. Ειδικά όταν επί πολλά χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας που αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν την ανάπτυξη, όταν υπάρχουν κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που αρνούνται να ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία ένα αυστηρό πλαίσιο με τις απαραίτητες κυρώσεις για όσους φοροδιαφεύγουν, και μάλιστα σε τέτοιο ακραίο βαθμό.   

 

Η κινητοποίηση από τους φορείς της ερευνητικής δημοσιογραφίας όσο σημαντική και εάν είναι, δεν αρκεί για να βάλει τέλος στη φοροδιαφυγή. Έχουμε την προγενέστερη εμπειρία με τα Panama Papers, και γνωρίζουμε τα όρια που υπάρχουν και τα τεχνικά ή νομικής και πολιτικής φύσης «εμπόδια» που τίθενται.

 

Η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων στην Ευρώπη και η συστηματική απόκρυψη εσόδων τρισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της παρουσίας και λειτουργίας ενός υπεράκτιου «παράλληλου κόσμου» πλήττουν πρωτίστως τις εθνικές οικονομίες, και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες. Η σημαντική υστέρηση των κρατικών εσόδων από τη φορολογία δημιουργεί ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική και στην κοινωνική συνοχή, και ευρύτερα στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, καθώς οι πόροι που διοχετεύονται σε φορολογικούς παραδείσους περιορίζουν τα όρια δράσης και το επίπεδο δαπανών του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας πολιτικής σε ευαίσθητους πυλώνες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική ασφάλεια.

 

Την ίδια στιγμή, η φοροδιαφυγή συνδέεται εμμέσως και με ένα άλλο κολοσσιαίο ζήτημα: τη διαφθορά και τον έλεγχο της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα. Οι τελευταίες αποκαλύψεις των Paradise Papers, αλλά και η προγενέστερη εμπειρία από πληθώρα υποθέσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το επαληθεύουν.      

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλουν επιτέλους να ενισχύσουν τους μηχανισμούς διαφάνειας σε κάθε κράτος-μέλος, δεσμεύοντας τις πολυεθνικές ώστε να δημοσιεύουν τα βασικά οικονομικά στοιχεία τους, επιβάλλοντας κυρώσεις στους φορολογικούς παραδείσους και στις αντίστοιχες φορολογικές διοικήσεις τους ή, ακόμα, προσφέροντας κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη διαφυγόντων εσόδων.

 

Παρά τις δυσκολίες που εντοπίζονται στην εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι απαιτείται τόσο η κατάλληλη πολιτική βούληση, όσο και η καλή και συντονισμένη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

*Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post»,

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online