ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΤΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ: "ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ"

Εύα Τσαροπούλου

Ευα Τσαροπούλου Αρθρογράφος

 

 

 


Παρακολούθησα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο, που είχε ως θέμα: "Γενετική Δημοκρατία".

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το θέμα στο οποίο σταθήκαμε οι περισσότεροι νομίζω έγκειται στο κατά πόσο και μέχρι πού κάποιος δικαιούται να αποφασίζει και να παρεμβαίνει στο γονιδίωμα του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο, διαλέγοντας από το φύλο και τα χρώματά του, μέχρι το αν θα είναι πλούσιο ή φτωχό και σίγουρα όχι άρρωστο ή με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

Είναι γεγονός ότι την εξέλιξη της επιστήμης ούτε πρέπει, αλλά ούτε και μπορούμε να τη σταματήσουμε, ακόμα κι αν έπρεπε ή αν το θέλαμε. Κι αυτό είναι καλώς καμωμένο.

Χρειάζεται να περιχαρακώσουμε την ανάπτυξή της όμως, ώστε να προστατεύονται οι κοινωνίες από τις ακρότητες;

Κι αν ναι, ποιος ορίζει τι είναι ακρότητα απ' την οποία χρειάζεται να προστατευτούμε και ποιος δικαιούται να έχει τόση δύναμη ώστε να αποφασίζει το πώς και μέχρι πού θα τραβηχτούν οι διαχωριστικές γραμμές;

Άντε και βρήκαμε τον Δίκαιο που θα τα κάνει όλα αυτά, τον Νομοθέτη που θα είναι ο Άριστος.

Ορκίζεστε ότι δεν θα υπάρξουν εκείνοι οι Κακοί (κυβερνήτες, διοικητές, ελεγκτές ή άλλοι) που δεν θα χρησιμοποιήσουν, όπως το έχουν κάνει και στο παρελθόν, την επιστήμη, ώστε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αυτό που καλείται "μάζα";

Εγώ πολλά δεν ξέρω, αλλά στο μυαλό μου η Ηθική είναι εκείνη που τραβάει τις διαχωριστικές γραμμές και με την Επιστήμη είναι έννοιες που χρειάζεται να συμβαδίζουν.

Αντικειμενικότητα στη Γνώση, ναι, διότι χωρίς την αντικειμενικότητα δεν μπορεί να θεμελιωθεί καν η Γνώση. Αλλά νομίζω ότι η Ηθική πρέπει να κάνει κουμάντο τελικά.

Το τι θέση θα πάρουμε εμείς ως κοινωνία ως προς αυτήν είναι καθοριστικής σημασίας κι εκεί κάπου χτίζονται οι ανισότητες και οι δυσπλασίες που μπορεί να έχουμε, συγκρινόμενοι με άλλες κοινωνίες.

Ο καλύτερος κόσμος δεν είναι _μόνο_εκείνος που αποτελείται από πανέξυπνα, ξανθά, γαλανομάτικα, πανύψηλα, αδύνατα άτομα, χωρίς αρρώστιες, χωρίς φθορές, αποτελέσματα μιας πετυχημένης επιστημονικής συνταγής. Υπό κάποιες συνθήκες, μπορεί να είναι _και_αυτός, αλλά όχι _μόνο_αυτός.

Συμβιβάζομαι με έναν καλύτερο κόσμο που αντιμετωπίζει ισότιμα τον ανάπηρο, τον κοντό, το χοντρό, τη γυναίκα, τον άνδρα, το παιδί, ως αποτέλεσμα της ύπαρξής τους και μόνον.

Που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς να χρειάζεται να τις κλέβουν.

Που νομοθετεί κατά το δίκαιο τρόπο κι αν αυτό δεν γίνει, αλλάζει το νομοθέτη και δεν του δίνει άφεση αμαρτιών για πάντα.

Που προνοεί για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν και δεν τους αφήνει να πεθαίνουν στις χωματερές, από έλλειψη νερού ή φαγητού ή από δεκάδες αρρώστιες μόνο και μόνο επειδή κάποιοι εκμεταλλεύονται τα εμβόλια που θα μπορούσαν να τους σώσουν.

Που δεν παντρεύει εννιάχρονα κοριτσάκια με σάπιους γέροντες, μόνο και μόνο γιατί δεν έχει αξία ή σημασία η ύπαρξή τους, τιμωρώντας τα γιατί δεν έπεσαν πάνω σε εκείνο χρωμόσωμα Υ, που θα τις έκανε αγόρια.

Που δεν επιτρέπει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους απ' το χρώμα, το φύλο ή τις επιλογές τους.

Που σου δίνει τη δυνατότητα να ζεις καλύτερα από κάποιους άλλους, αν έχεις εργαστεί γι'αυτό και απαγορεύει να λειτουργείς ως κηφήνας εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.

Κι αν όλα αυτά δεν μπορώ να τα έχω _μαζί_ συμβιβάζομαι με έναν καλύτερο κόσμο που θα έχει την Ηθική να ξέρει πού να σταματήσει...#γενετικήδημοκρατία

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online