Γυναίκες παρηγορήτριες, γυναίκες ερωμένες .....

lifespeed.gr


Βασιλική Πιτούλη Συγγραφέας

 

 

 

 

Αφορμή για το άρθρο μου αυτό στάθηκε ένα email που δέχτηκα πρόσφατα από μια φίλη, και περιείχε τα εξής, άκρως ενδιαφέροντα: Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, οι άντρες έχουν καλύτερη ψυχική υγεία όταν υπάρχει στη ζωή τους μια γυναίκα – σύντροφος – ερωμένη, ενώ οι γυναίκες όταν έχουν …άλλες γυναίκες φίλες! Γνωρίζαμε βέβαια πάντοτε ότι γυναίκες και άντρες αποτελούμε εντελώς διαφορετικά όντα, ωσάν να προερχόμαστε από διαφορετικούς πλανήτες. Ξέρετε, τα γνωστά, άντρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη. Κάθε νέα ανακάλυψη που σχετίζεται με τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των δυο φύλων, ενδυναμώνει την πεποίθηση αυτή. 

Για να το ψάξουμε λίγο. Γιατί άραγε ο άντρας αποκτά καλύτερη ψυχική υγεία όταν έχει μια γυναίκα ερωτική σύντροφο; Μα νομίζω ότι είναι απλό: περιμένει από κείνη, εκτός από το σεξ, και άλλα πράγματα. Δεν θα μπω στον πειρασμό να αξιολογήσω αν αυτά τα άλλα είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά από το σεξ, γιατί τα πράγματα δεν είναι ποτέ μονοσήμαντα. Εξαρτώνται από τις περιστάσεις. Ποια λοιπόν είναι τα άλλα που περιμένει; Φροντίδα, περιποίηση, παρηγοριά. Παρηγοριά από τι; Από τη σκληρότητα της ζωής, από τους αγώνες, που για εκείνον δίνονται κατά κανόνα έξω από το σπίτι. Η γυναίκα στην περίπτωση αυτή οφείλει να λειτουργεί ως η ανάπαυση του πολεμιστή, τουλάχιστον. Τυχερός ο άντρας, όταν τη διαθέτει. Τυχερός; Τότε γιατί πολλοί άντρες που έχουν μια καλή ερωτική σύντροφο, αναζητούν την γυναικεία περιπέτεια …εκτός συζυγικού νυμφώνος; Άβυσσος η ψυχή. Η έρευνα πάντως το λέει ξεκάθαρα: όταν ο άντρας «εξασφαλίσει τα νώτα του» από γυναίκα σύντροφο, τότε θα απολαύσει και καλύτερη ψυχική υγεία. Νομίζω ότι είναι τόσο αυτονόητο, που δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. 

Ερχόμαστε τώρα στο πολύπαθο γυναικείο φύλο μας. Τι γυρεύει μια γυναίκα από έναν άντρα; Κι εδώ η απάντηση δε μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Αν τον ερωτευτεί, τότε, κατά κανόνα, θα τον αγαπήσει. Εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε πολύ καλά τη διαφορά. Άλλο έρωτας, άλλο αγάπη. Ο Ελύτης τόνισε την τύχη του να είμαστε Έλληνες και να λαλούμε αυτή την πάμπλουτη ελληνική γλώσσα, που ξεχωρίζει τον έρωτα από την αγάπη με τρόπο σαφή. Ποιο από τα δυο μετράει περισσότερο, δύσκολο να το καθορίσεις. Σε μια ευτυχισμένη σχέση, συμπίπτουν και τα δυο. Ο έρωτας είναι συναίσθημα εγωιστικό, έχει διεκδίκηση αποκλειστικότητας, αδερφάκια του είναι η ζήλια και ο πόθος. Η αγάπη, αντίθετα, είναι κυρίως αυτό που λέμε νοιάξιμο, έχει ηρεμία και δοτικότητα, δε ζηλεύει, εμπιστεύεται. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος για να εξισορροπήσει, τα χρειάζεται αμφότερα. Φυσικό δεν είναι; Ποιος αντέχει μόνο τον έρωτα, το πάθος, όταν δεν ζεσταίνεται η καρδιά του από την αγάπη και τη γλύκα της; Η γυναίκα λοιπόν από τον άντρα που θα ερωτευτεί, ζητάει πρώτα και κύρια να την αγαπήσει. Μπορεί αυτό ο άντρας να της το προσφέρει, ή, κατά την προσφιλή αντρική συνήθεια, κοιτάζει και αλλού; Αλληθωρίζει ερωτικά το ματάκι του; Αυτό κάνει την ερωτευμένη γυναίκα δυστυχισμένη. Ποια από μας δεν το έχει νιώσει, κορίτσια; Αφήστε κατά μέρος την περηφάνια και ομολογήστε το! 

Αγάπη σημαίνει πολλά, ανέφερα ήδη μερικά. Φροντίδα: η γυναίκα είναι μαθημένη να φροντίζει. Περιποίηση: ομοίως. Εκεί που δεν μας φτάνει κανείς, είναι στην παρηγοριά. Γυναίκες παρηγορήτριες, γυναίκες φίλες. Εκεί που θα πεις τον πόνο σου, και θα βρεις τουλάχιστον ένα πρόθυμο να ακούσει αυτάκι. Οι καλές φίλες το προσφέρουν αυτό, και είναι ανεκτίμητο. Πού θα καταφύγει η γυναίκα η πληγωμένη από τον άντρα; Μα, πού αλλού, στις φίλες της! Αν έχει φροντίσει βεβαίως να έχει. Εκεί σας θέλω. Φροντίστε τις φίλες σας, εσείς που ως γυναίκες, ξέρετε καλά από φροντίδα. Όχι βεβαίως όποια κι όποια. Εκεί είναι τα δύσκολα. Να επιλέξεις ώριμα, και να τεστάρεις. Υπάρχουν φίλες φίδια, φίλες αδιάφορες, φίλες που θέλουν να σου πάρουν τον άντρα. Μακριά απ’ αυτές. Άλλωστε, το παντοδύναμο γυναικείο ένστικτο, ποια δύναμη μπορεί να το γελάσει; Εμπιστευτείτε την καρδιά σας, εμπιστευτείτε την εμπειρία σας. 
Καλός ο άντρας, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φίλες ακόμη καλύτερες! 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online