Ποιητικές Εικόνες της Ελλάδας Ακουαρέλες του Πάρι Πρέκα....

lifespeed.gr


Μάρθα Φωτοπούλου

 

 

 

 

ΠΑΡΙΣ ΠΡΕΚΑΣ (1926 - 1999)

Στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, εγκαινιάστηκε η έκθεση του Πάρι Πρέκα "Ποιητικές Εικόνες της Ελλάδας. Ακουαρέλες του Πάρι Πρέκα". Σ' αυτή την έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 38 ακουαρέλες του γνωστού καλλιτέχνη, έργα που ανήκουν στους θησαυρούς της Εθνικής Πινακοθήκης. Τα έργα αυτά δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη η σύζυγός του Μερόπη, επίσης εικαστικός.
Οι ταξιδιωτικές αυτές μαρτυρίες συνθέτουν ένα οδοιπορικό σε μιά Ελλάδα που ο Πάρις Πρέκας προσπάθησε να διασώσει μέσα από τα έργα του. Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
 "Στα διαλείμματα της άλλης μου δουλειάς, του εργαστηρίου, παίρνω τις ακουαρέλες μου και γυρίζω την Ελλάδα, αναζητώντας την ψυχή της, πριν πεθάνει και τη χάσω, γιατί τη βλέπω να γερνά"


Στο συλλεκτικό λεύκωμα Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΠΡΕΚΑ, στο πρόλογο η Μερόπη Πρέκα αρχίζει ως εξής: "Με πόση συγκίνηση ξεφυλίζω την Ελλάδα του Πάρι... Πόσοι τόποι, αγαπημένοι, περπατημένοι, χρόνια τώρα. Κι όπως ζωντανεύουν μπροστά μου, δοσμένοι με τρόπο μαγικό, με μιά τόσο εξαίσια κίνηση του πινέλου, θαρρώ πως ακούω τον ήχο του χθες, του σήμερα, του αύριο. Η Ελλάδα, διαχρονική, μέσα από τις ακουαρέλες του που κρατήθηκαν σαν κόρη οφθαλμού εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια...."

Με την οικογένεια Πρέκα, το Πάρι,την Μερόπη και τη κόρη τους Χριστίνα είχα συδεθεί πολύ. Μετά το "φευγιό" πρώτα του Πάρι και μετά τον πολύ πρόωρο χαμό της Χριστίνας, με τη Μερόπη είμαστε πολύ κοντά, βλεπόμαστε τα λέμε, μου λέει τα νέα του εγγονού της, της λέω τα δικά μου νέα. Είναι σπάνιος άνθρωπος η Μερόπη, ανεκτίμητη φίλη.

Λοιπόν, η έκθεση του Πάρι Πρέκα στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Σιδηράς Μεραρχίας 23), τηλέφωνο 27520 21915, θα διαρκέσει εως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ολοι θα πάμε. Το Ναυπλιο εξ άλλου είναι τόσο μαγευτικό.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online