Λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου....

lifespeed.gr


Μουρτζούκος Σπυρίδων Ειδικός Παθολόγος.

 

 

 

 

 

 

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και προσβάλλει τα ζώα και τον άνθρωπο.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού ( του κοινού κουνουπιού). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά. Σε πολύ μικρό αριθμό έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταγγίσεις αίματος ενώ σπάνια μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη). Δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του φιλιού της σεξουαλικής ή άλλου είδους επαφής.

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο. Η ήπια νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με γριππώδη συνδρομή , πυρετό, κεφαλαλγία ,πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις ,κακουχία ,αδυναμία και καταβολή, ναυτία εμέτους διάρροιες, δερματικό εξάνθημα ακόμα και με λεμφαδενοπάθεια. Στην σοβαρή μορφή νόσου προσβάλλεται κυρίως το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό ,κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, διαταραχή του επιπέδου συνειδήσεως με λήθαργο και αποπροσανατολισμό, μυϊκούς σπασμούς , αστάθεια βάδισης, ακόμα και διαταραχή στην όραση.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 έως 14 ημέρες από το τσίμπημα του κουνουπιού και μπορούν να διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα για την ήπια νόσο ενώ για τη σοβαρή μερικές εβδομάδες με υπαρκτή την πιθανότητα να παραμείνουν κάποια νευρολογικά ελλείμματα (παραλύσεις, κεφαλαλγίες, διαταραχές κινητικότητας).
Από τη νόσο μπορούν να προσβληθούν όλες οι ηλικίες ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται στους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει. Στις ήπιες μορφές τα συμπτώματα περνούν από μόνα τους ενώ τα σοβαρά περιστατικά χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο για υποστηρικτική αγωγή.

Πως μπορούμε όμως να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών:
1) Με κατάλληλα ανοιχτόχρωμα ενδύματα που καλύπτουν τα περισσότερα μέρη του σώματος.
2) Με τη χρήση εντομοαπωθητικών σπρέι στο ακάλυπτο δέρμα και τα ρούχα( όχι πάνω σε πληγές, στα μάτια , μέσα στη μύτη)
3) Στα παιδιά απλώνουμε εμείς το εντομοαπωθητικό, δε το βάζουμε στις παλάμες τους και έχουμε φροντίσει να ρωτήσουμε τον παιδίατρο για το πιο σπρέι επιτρέπεται, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
4) Συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
5) Αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε σε περιοχές που ενδημούν κουνούπια (έλη και στάσιμα νερά) και κυρίως τις ώρες από το σούρουπο έως το χάραμα.

 

Μουρτζούκος Σπυρίδων
Ειδικός Παθολόγος.
Αναξαγόρα 13 Νέα Ερυθραία

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online