Στέγες σπιτιών έβγαλαν φτερά και πέταξαν

lifespeed.gr


Στον προσφυγικό συνοικισμό Ξυλοφάγου

 

 

 

 

Τέσσερις κατοικίες στον προσφυγικό συνοικισμό Ξυλοφάγου Κύπρου  υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τον φοβερό ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12). Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών υποχρεώθηκαν να κάνουν Χριστούγεννα σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια, αφού οι καταστροφές είναι πολύ σοβαρές. Οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού μετρούν τις πληγές τους και περιμένουν την κρατική βοήθεια προκειμένου να ξεκινήσουν τις επιδιορθώσεις. Από νωρίς χθες το πρωί πολιτικός μηχανικός και άλλοι αρμόδιοι λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή και κατέγραψαν λεπτομερώς τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γεώργιος Τάσου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε συνολικά 12 κατοικίες του προσφυγικού συνοικισμού Ξυλοφάγου, αλλά οι σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στις στέγες τεσσάρων σπιτιών. Μάλιστα, σε ένα σπίτι ο ανεμοστρόβιλος «σήκωσε» στην κυριολεξία ολόκληρη τη στέγη και την πέταξε αρκετά μέτρα μακριά.

Γκαράζ και θερμοσίφωνες

Οι υπόλοιπες οικίες παρουσιάζουν μικρότερες ζημιές, όπως σε γκαράζ και σε θερμοσίφωνες, ενώ από την πρωτοφανή κακοκαιρία υπέστη ζημιά και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. «Είναι ευτύχημα που ο ανεμοστρόβιλος έπληξε μόνο ένα μικρό μέρος του συνοικισμού και όχι ολόκληρη την κοινότητά μας. Ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα, διότι σε μια οικία που πλήγηκε από τον ανεμοστρόβιλο και στην οποία διέμενε μονάχη της μια γριά, τα αντικείμενα που υποχώρησαν από τους σφοδρούς ανέμους την τραυμάτισαν σε διάφορα μέρη του σώματός της, αλλά ευτυχώς όχι στο κεφάλι», ανέφερε ο κ. Τάσου.

Οι αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ξυλοφάγου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι διαδικασίες αποζημίωσης στους πληγέντες κατοίκους του συνοικισμού. Ο Γ. Τάσου μίλησε για αρεστή συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι πρώτες δόσεις των αποζημιώσεων να δοθούν σε πληγέντες κατοίκους σήμερα ή αύριο. «Τόσα χρόνια που διαμένω στην περιοχή της Ξυλοφάγου δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν έναν τόσο δυνατό ανεμοστρόβιλο. Ήταν κάτι το τρομακτικό. Είναι ευτύχημα που επηρέασε ένα μέρος του συνοικισμού και όχι ολόκληρη την κοινότητα, διότι σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα οι ζημιές που θα μετρούσαμε θα ήταν μεγαλύτερες. Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς», κατέληξε ο κ. Τάσου.

Κακοκαιρία και στη Λάρνακα

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων επικράτησαν ακραία καιρικά φαινόμενα και στην πόλη της Λάρνακας και στις γύρω κοινότητες, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν σοβαρές ζημιές. Κατά διαστήματα έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέμους. Σε ορισμένους δρόμους εντός της πόλης και στην περιφέρεια συσσωρεύτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού, χωρίς όμως σοβαρά προβλήματα όσον αφορά «εγκλωβισμό» αυτοκινήτων και οδηγών σε πλημμυρισμένους δρόμους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρνακας τέθηκε σε συναγερμό το τελευταίο τριήμερο εξαιτίας των άσχημων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην επαρχία. Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες και σε περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Δεν αναφέρθηκαν, όμως, προβλήματα ή ζημιές. Οι σοβαρότερες ζημιές ήταν αυτές που σημειώθηκαν στον προσφυγικό συνοικισμό Ξυλοφάγου εξαιτίας του ανεμοστρόβιλου.

πηγή:politis.com.cy/

 

28/12/2019

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online