Αποφυλακίστηκε ιταλός δημοσιογράφος στην Τουρκία

Deutsche Welle

 

 

Deutsche Welle

 

 

 

Ο Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντεείναι και πάλι ελεύθερος. Μπόρεσε να επιστρέψει στην Ιταλία σήμερα το μεσημέρι, μετά από δύο εβδομάδες προσωρινής κράτησης στην Τουρκία. Τον είχαν συλλάβει κοντά στα σύνορα με την Συρία, ενώ έπαιρνε συνεντεύξεις από πρόσφυγες για να γράψει βιβλίο.

«Είμαι καλά, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η ίδια η κράτηση. Δεν μου ασκήθηκε, πάντως, καμία μορφή βίας εκτός από την απομόνωση. Ένιωσα, βέβαια, τη θεσμική βία, διότι η σύλληψή μου ήταν παράνομη», είπε αμέσως μετά την άφιξή του στην Ιταλία.

Η απελευθέρωση του δημοσιογράφου οφείλεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση όλες τις περασμένες ημέρες λόγω του ότι δεν είχε απαγγελθεί καμία επίσημη κατηγορία. Ο ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας προχώρησε επί μία εβδομάδα σε απεργία πείνας, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές. «Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τελειώσω το βιβλίο μου», είπε στους δημοσιογράφους. 

Ησύντροφος του Ντελ Γκράντε, η οποία ζει μόνιμα στην Ελλάδα, μπόρεσε να τον αγκαλιάσει στο αεροδρόμιο της Μπολόνια. Έσπευσε με πτήση από την Ελλάδα μόλις πληροφορήθηκε, νωρίς το πρωί, την απελευθέρωση του πατέρα των δυο παιδιών της. 

Πολιτική σύγκρουση στην Ιταλία

 

Η όλη υπόθεση προκάλεσε και πολιτική σύγκρουση. Ο ιταλός υπουργός εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ευχαρίστησε, μέσω διαδικτύου, τον τούρκο ομόλογό του για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. «Δεν χρειάζεται, όμως, κανένα ευχαριστώ μετά από μια παράνομη σύλληψη», απάντησε ο επικεφαλής της Ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατοϊάνι.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τις επόμενες ημέρες, αν θα γίνουν γνωστές και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την σύλληψη και την παραμονή σε απομόνωση του Ντελ Γκράντε. Ο ίδιος αναλύει και ασχολείται εδώ και χρόνια με τα προσφυγικά ρεύματα και την συνολική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Μεσόγειο. Δύσκολα πρόκειται να αλλάξει τώρα αντικείμενο επαγγελματικής ενασχόλησης.     

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη / Deutsche Welle

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 20:05

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online