Τούρκισσες και Ελληνίδες άνοιξαν φύλλο για την «Πίτα της Φιλίας»

lifespeed.gr


Στο 8ο Φεστιβάλ Πίτας Ορτάκιοϊ στο Σιλίβρι

Έλληνες, απόγονοι των ανταλλάξιμων πληθυσμών, συμμετείχαν στο 8ο Φεστιβάλ Πίτας Ορτάκιοϊ που διοργανώνει ο δήμος του Σιλίβρι και το οποίο έχει αποκτήσει πλέον παραδοσιακό χαρακτήρα.

Στο φεστιβάλ το οποίο περιλάμβανε και τις εκδηλώσεις για την 94η επέτειο της Ανταλλαγής Πληθυσμών του Συλλόγου Μεγάλης Ανταλλαγής παρέστησαν ο δήμαρχος του Σιλίβρι Οζτζάν Ισικλάρ, ο δήμαρχος του Τσατάλτζα Τζεμ Καρά, ο δήμαρχος του Μπουγιουκτσεκμετζέ Χασάν Ακγκιούν, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ρούμελη της Ιστάνμπουλ καθηγητής Σαλίχ Αϊνουράλ, ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής του Σιλίβρι ταγματάρχης Αχμέτ Χακάν Καραασλάν, ο αστυνομικός διοικητής του Σιλίβρι Χακάν Τσαλισκάν, ο μητροπολίτης του Σιλίβρι Μάξιμος, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πρόεδροι συλλόγων και επιμελητηρίων, επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Γυναίκες από τις δυο χώρες άνοιξαν μαζί φύλλο, έψησαν πίτες και έδωσαν μηνύματα φιλίας.

Ο δήμαρχος του Σιλίβρι είπε ότι αναβιώνουν μνήμες στο Ορτάκιοϊ το οποίο φέρει τα ίχνη του παρελθόντος, παλιρροιών, ενός δράματος ζωής, της μεγαλύτερης μετανάστευσης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Η πίτα είναι μονάχα μια από αυτές τις αναμνήσεις. Έχουμε τραγούδια, χορούς, λαογραφικές παραδόσεις, τετράστιχα και ιστορίες. Σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε για χρόνια ολάκερα τον χαρακτήρα της πίτας που μας συνδέει. Οι πίτες εκείνες που φτιάχτηκαν με το πνεύμα της ανταλλαγής, με δάκρυα, με ψυχή και αγάπη είναι μονάχα ένα από τα σημαντικά κομμάτια που μας συνενώνουν πολιτισμικά. Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες και αυτή τη φιλία για να μην ξαναζήσουμε οδύνες. Κανένας πλέον δεν μπορεί να μας κάνει να μαλώσουμε, να γίνουμε εχθροί. Αυτή η ζύμη έπιασε και εύχομαι να συνεχιστεί και από εδώ και πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οζτζάν Ισικλάρ.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online