B.Szydlo: ο Μακρόν επιδιώκει την επιβολή προστατευτισμού στην ΕΕ

Ευρωπαϊκή 'Ένωση

Ο Γάλλος πρόεδρος υπονομεύει τους πυλώνες της Ε.Ε  

 

 

 

 

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Beata Szydło, προς τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με την κατηγορία ότι «προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές προστατευτισμού», εν μέσω σύγκρουσης για τις προτάσεις που αφορούν στην απόσπαση εργαζομένων στο εξωτερικό.

«Πραγματικά, με ανησυχεί το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος υπονομεύει, επί του παρόντος, τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώντας να ενισχύσει τον προστατευτισμό, θέτοντας στο στόχαστρο την ελεύθερη αγορά και την κυκλοφορία προσώπων και αγαθών», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι TVP Info.

«Οι ενδείξεις αυτές είναι ανησυχητικές. Θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή που τουλάχιστον ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν η ενότητα είναι σημαντική για αυτούς … ή αν ορισμένοι από αυτούς τους ηγέτες θέλουν να διχάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν επανεξέτασε τη λεγόμενη Οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων, που αποτελούσε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του, την οποία πρόκειται να προωθήσει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 19-20 Οκτωβρίου.

Ο κανονισμός επιτρέπει στις επιχειρήσεις να στέλνουν εργαζομένους από χώρες με χαμηλά εισοδήματα, όπως η Πολωνία, σε πλουσιότερες οικονομίες με βραχυπρόθεσμη απόσπαση χωρίς να καταβάλλουν τις κοινωνικές επιβαρύνσεις της χώρας υποδοχής.

Η εν λόγω Οδηγία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αποτελεί «κοινωνικό ντάμπινγκ» που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Παρά τους αρχικούς δισταγμούς που εξέφρασαν ορισμένα κράτη μέλη στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, από την οποία προέρχεται η πλειονότητα του λιγότερο ακριβού εργατικού δυναμικού, δεν απορρίφθηκε πλήρως η ιδέα εφαρμογής τη Οδηγίας, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τους ηγέτες της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Η Πολωνία αποτελεί το κράτος μέλος της ΕΕ που επωφελείται περισσότερο από την Οδηγία.

Απευθυνόμενος στην αντίθεση της Βαρσοβίας για το ζήτημα, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι η Πολωνία ήταν «μια χώρα που αποφάσισε να αντιταχθεί στα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε πολλούς τομείς», κινδυνεύοντας να τεθεί μελλοντικά «στο περιθώριο» της ΕΕ.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρωθυπουργού Szydlo που χαρακτήρισε την κριτική του Μακρόν «αλαζονική», παρόλο που την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου) έκανε λόγο για τη δυνατότητα ενός «συμβιβασμού».

Το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων

Την ίδια στιγμή, Πολωνία και Γερμανία πρέπει να διεξαγάγουν «σοβαρές συνομιλίες» σχετικά με τις αποζημιώσεις του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Witold Waszczykowski, τη Δευτέρα (4 Σεπτεμβρίου), με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Mariusz Blaszczak, που ανέφερε ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να απαιτήσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από το Βερολίνο.

«Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η επίθεση της Γερμανίας το 1939 (στην Πολωνία) και τα ανεπίλυτα μεταπολεμικά ζητήματα εξακολουθούν να σκιάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών;», πρόσθεσε.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Waszczykowski, η Βαρσοβία «προετοίμαζε» την επίσημη θέση της σχετικά με τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται πότε θα δημοσιοποιηθεί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online