Βραβείο Ζαχάρωφ 2017: οι υποψήφιοι.... Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

 

 

 

Το Βραβείο, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών

Οι φετινοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι:

Η Asia Bibi, χριστιανή από το Πακιστάν που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 για βλασφημία, σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο. Η Bibi βρίσκεται στην πτέρυγα των θανατοποινιτών για περίπου 7 χρόνια και η έφεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναβληθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η Asia Bibi, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών.

Η Aura Lolita Chavez Ixcaquic, από τη Γουατεμάλα, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μέλος του Συμβουλίου του CPK, οργανισμού που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φυσικών πόρων από την επέκταση των ορυχείων, την υλοτομία, την υδροηλεκτρική και γεωργική βιομηχανία στην περιοχή και η οποία έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή της. Η Aura Lolita Chavez Ixcaquic, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων.

Οι επικεφαλής του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (ΗTP), στην Τουρκία, Selahattin Demirtas και Figen Yuksekdag, που συνελήφθησαν το Νοέμβριο του 2016 μετά την άρση της ασυλίας τους, με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο Selahattin Demirtas και η Figen Yuksekdag, προτάθηκαν από την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος Julio Borges και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σοβαρά όσον αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σε ένα κλίμα αυξανόμενης πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Έχουν προταθεί από τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Φιλελεύθερων. “Οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα καθώς και η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας”, είχαν προταθεί για το Βραβείο και το 2015.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Dawit Isaak (Σουηδία-Ερυθραία), που συνελήφθη το 2001 από τις αρχές της Ερυθραίας κατά τη διάρκεια πολιτικής καταστολής. Είχε φυλακιστεί χωρίς δίκη και τελευταία φορά εμφανίστηκε το 2005. Ο Dawit Isaak, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών, την ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίκστρομ και άλλα 46 μέλη του ΕΚ, ενώ ξαναήταν υποψήφιος και το 2009.

Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μπουρούντι, Pierre Claver Mbonimpa και ιδρυτής της Ένωσης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Κρατουμένων. Συνελήφθη το 2014 και μετά μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 2015, βρέθηκε στο Βέλγιο όπου και ζει σήμερα. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Πρόγραμμα

  • 2 Οκτωβρίου 2017: τα μέλη παρουσιάζουν τους υποψηφίους σε συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • 10 Οκτωβρίου 2017: Οι επιτροπές Εξωτερικών και Ανάπτυξης ψηφίζουν τους τρεις φιναλίστ
  • 26 Οκτωβρίου 2017: Η Διάσκεψη των Προέδρων ανακοινώνει το νικητή
  • 13 Δεκεμβρίου 2017: Τελετή απονομής του Βραβείου στο Στρασβούργο, κατά την ολομέλεια του ΕΚ

 

 

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

 

Το περσινό βραβείο έλαβε η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar.

 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online