«Βρείτε επιτέλους ένα συμβιβασμό» Επισκόπηση τύπου

Ευρωπαϊκή 'Ένωση

 Deutsche Welle

 

 

 

 

Χθες το Brexit, σήμερα η Καταλονία και αύριο; Κακές ειδήσεις από την Ισπανία για την Ευρώπη, την ΕΕ, τον Εμανουέλ Μακρόν, την Μέρκελ και όλους εκείνους που προσπαθούν να δώσουν τα διαμορφώσουν το μέλλον μιας νέας ενωμένης Ευρώπης. Ο γερμανικός τύπος αναζητά τους αίτιους αυτής της εξέλιξης και τους εντοπίζει και στις δύο πλευρές. Και στον ισπανό πρωθυπουργό για τη χρήση βίας, αλλά και στον περιφερειακό πρωθυπουργό της Καταλονίας για την παραβίαση του συντάγματος.

Ευθύνες και στις δύο πλευρές

 

«Από καιρό ήταν σαφές ότι και οι δύο ενδιαφέρονταν για την κλιμάκωση αυτής της διένεξης», διαπιστώνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Και οι δύο κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας, και οι δύο αντίπαλοι ευελπιστούν σε εκλογικά οφέλη από εικόνες, στις οποίες η κρατική βία εκδηλώνεται πάνω σε διαδηλωτές. Ο Ραχόι στις 14 από τις 17 ισπανικές περιφέρειες μπορεί να είναι βέβαιος για την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών του στο πρόσωπό του». Και ο γερμανός σχολιαστής συνεχίζει: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ισπανικό σύνταγμα απαγορεύει την απόσχιση μιας περιφέρειας, αλλά το ίδιο αναμφισβήτητο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει την υποχρέωση να κρατά τη χώρα του ενωμένη. Και δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η δυσαρέσκεια των Καταλανών εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης δεν στερείται βάσης. Από καιρό διαμαρτύρονται για την αδικία σε βάρος τους από την κατανομή πόρων από τον προϋπολογισμό και την άρνηση της Μαδρίτης να προχωρήσει στην επεξεργασία της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς από τον εμφύλιο που έχει αφήσει βαθιές πληγές στην Καταλονία».

Ως «θλιβερό παιγνίδι» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της Handelsblatt του Ντίσελντορφ, όταν ένα κράτος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του ίδιου του λαού του, επειδή πηγαίνει να ψηφίσει, αλλά αποδίδει τις ευθύνες και στις δύο πλευρές. «Το δημοψήφισμα παραβιάζει το σύνταγμα… αλλά δεν δικαιολογεί τη χρήση βίας εναντίον πολιτών», επισημαίνει. «Ανεξαρτήτως του πόσοι προσήλθαν στις κάλπες η κυβέρνηση της Καταλονίας θα προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό και δεν θα επρόκειτο να το αναγνωρίσει κανένα κράτος ακόμη και χωρίς τη σκληρή στάση της αστυνομίας».

Η ΕΕ ως μεσολαβήτρια

 

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; «Βρείτε επιτέλος ένα συμβιβασμό» προτρέπει το Spiegel τις δύο πλευρές σε σχετικό σχόλιο στη διαδικτυακή του έκδοση και συνεχίζει: «Είτε οι Ραχόι και Πουτζεμόντ είναι ανίκανοι για συμβιβασμό ή ακόμη χειρότερα, δεν ήθελαν συμβιβασμό. Μήπως άφησαν, όπως κάνουν οι λαϊκιστές, τη διένεξη επίτηδες να κλιμακωθεί για να αποκομίσουν προσωπικό όφελος; Γεγονός είναι ότι επιδοκιμάστηκαν από τους οπαδούς τους. Οι καλοί ηγέτες δεν ασκούν πολιτική μόνο για εκείνο το τμήμα του πληθυσμού που τους εξέλεξε, αλλά είναι εκπρόσωποι όλων των πολιτών».

Κατά την άποψη πολλών γερμανών πολιτικών αλλά και του σχολιαστή της εφημερίδας Tagesspiegelτου Βερολίνου τώρα είναι η ώρα της ΕΕ. «Η χθεσινή ημέρα αφήνει βαθιές πληγές στην ψύχη ενός διχασμένου λαού. Η επούλωσή τους θα είναι δύσκολη. Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη χρειάζονται επειγόντως έναν διαμεσολαβητή…η ΕΕ χρειάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες της μεσολάβησης, όλοι εκείνοι εξ άλλου είναι και πολίτες της».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online