Διάσκεψη χωρίς θεαματικά αποτελέσματα....

lifespeed.gr


Deutsche Welle

 

 

 

 

Η Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός καθοδόν προς το 2020, τη χρονιά που θα ξεκινήσει η δεσμευτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, και υπό αυτήν την έννοια οι προσδοκίες δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Ο στόχος ήταν η κατάθεση θέσεων όλων των κρατών που την έχουν κυρώσει, σε όλα τα θέματα που θίγονται από στα 29 άρθρα της και τα παραρτήματα. Υπήρχαν ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντας που δήλωσαν απογοητευμένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εξειδικεύοντας ότι πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν.

Καυγάς για τα χρήματα

Τα κείμενα που κατατέθηκαν με τις απόψεις για τη δέσμη εργαλείων και κανόνων είναι εκατοντάδων σελίδων και δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η Συμφωνία, για παράδειγμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εθνικών στόχων για μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Του χρόνου, στην επόμενη Διάσκεψη, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, που θα είναι πιο πολιτική, θα συνεχιστεί η συγκεκριμενοποίηση και οι χώρες θα πρέπει να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Ορισμένοι εκπρόσωποι παραπονέθηκαν ότι η εργασία γι' αυτά τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά αποδοτική. «Για πρώτη φορά βλέπω τόση λίγη αδρεναλίνη σε μια Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διαπραγματευτής της ΕΕ.

Οι διαφωνίες γύρω από ζητήματα χρηματοδότησης είχαν ως αποτέλεσμα η διάσκεψη της Βόννη να ολοκληρωθεί τελικά 12 ώρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι βιομηχανικές χώρες υποχώρησαν τελικά έναντι των αναπτυσσόμενων κρατών, συμφωνώντας να συνεχιστεί και υπό τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το λεγόμενο Ταμείο Προσαρμογής, το οποίο είχε συσταθεί στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις φτωχότερες χώρες.

Διαφωνία είχε επικρατήσει μεταξύ άλλων για το άρθρο 9, παρ. 5 της Συμφωνίας των Παρισίων, βάσει του οποίου οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τις υπό ανάπτυξη σε τακτική βάση για τα σχέδιά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Φοβούμενες ότι οι φτωχές χώρες θα τους ασκούν πιέσεις για καταβολή τακτικών πληρωμών οι πλούσιες χώρες προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι το δημοσιονομικό τους πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να δίνουν μακροπρόθεσμες υποσχέσεις οικονομικού περιεχόμενου. Αφρικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η εξαγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις, γιατί επηρεάζει τις αποφάσεις των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών. «Πρόκειται για ένα παιγνίδι αναμονής» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες δεν δέχθηκαν μέχρι τέλους να συζητήσουν και να δεσμευθούν για συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης των φτωχότερων χωρών στο πεδίο της αντιμετώπησης απωλειών και ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός αυτό επικρίθηκε από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι άσκησαν κριτική στη στάση των ισχυρών χωρών.

Θετικό απολογισμό κάνει η Γερμανία

 

 

Θετικό απολογισμό σε γενικές γραμμές έκανε η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ κάνοντας λόγο για ένα «νέο πνεύμα της Βόννης». Εξήρε ρητά τον εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας αλλά για την αμερικανική αντιπροσωπεία είπε ότι συμπεριφέρθηκε «ουδέτερα και εποικοδομητικά» φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα γεωργίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμαχία εξόδου από τον άνθρακα με 20 χώρες είπε ότι πολλοί συμμετέχοντες στηρίζονται στην πυρηνική ενέργεια αντί στη χρήση άνθρακα και επέστησε την προσοχή να μην αναβαθμιστεί αυτού του είδους η ενέργεια ως συμβατή με την προστασία του κλίματος.

Για τις διερευνητικές που τρέχουν στο Βερολίνο για τη συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικα» εκτίμησε ότι η Διάσκεψη της Βόννης άσκησε θετικές πιέσεις στους διαπραγματευτές από τα 4 κόμματα και ότι είναι ζήτημα χρόνου η έξοδος από την εποχή του άνθρακα. «Είναι υπόθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά εκτιμώ ότι η εγκατάλειψη του άνθρακα δεν θα γίνει μέχρι το 2030, όπως θέλει το κόμμα των Πρασίνων». Και δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις διαπραγματευτικές ικανότητες των υψηλόβαθμων εκπροσώπων από τη Δημοκρατία των Φίτζι για την δραστήρια και επιτυχημένη προεδρία στη Διάσκεψη. «Στη Βόννη θεσμοθετήθηκε ο λεγόμενος διάλογος Ταλανόα για το που βρισκόμαστε, προς τα πού πάμε και πώς θα πάμε», είπε η γερμανίδα υπουργός.

Afp, dpa, reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online