Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ

lifespeed.gr


Aνταλλαγή ειδήσεων, φωτογραφιών και βίντεο 

 

 

 

 

Η ανταλλαγή ειδήσεων, φωτογραφιών και βίντεο βρίσκονται -μεταξύ άλλων- στον πυρήνα της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του πρακτορείου ειδήσεων της Αλβανίας ΑΤΑ.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, χθες, στα Τίρανα, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος και η νέα γενική διευθύντρια του ΑΤΑ Armela Krasniqi.

«Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν πολλά να πετύχουν από κοινού σε ό,τι αφορά την προώθηση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των δυο λαών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, επισημαίνοντας τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα δύο εθνικά πρακτορεία προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων ώστε εμείς, στην Ελλάδα, να μαθαίνουμε από εσάς απευθείας ό,τι γίνεται στην Αλβανία κι εσείς από εμάς για τις εξελίξεις και τα τυχόν έκτακτα γεγονότα στην Ελλάδα, και όχι μέσω κάποιου άλλου πρακτορείου ειδήσεων» είπε ο κ. Ψύλος.

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο Αλβανοί που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα καθώς και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν στον τομέα της ενημέρωσης για τα όσα διαδραματίζονται στις δυο χώρες, μέσω της συνεργασίας που αναπτύσσουν τα δύο πρακτορεία.

Τόσο ο κ. Ψύλος όσο και η γενική διευθύντρια του ΑΤΑ υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία τέτοιου είδους συνεργασιών για την καλύτερη προώθηση ζητημάτων σε τομείς, όπως αυτός του πολιτισμού και του τουρισμού καθώς και των οικονομικών-επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Συνέντευξη του Μ. Ψύλου στο ΑΤΑ

Σε συνέντευξη στο ΑΤΑ, ο Μιχάλης Ψύλος υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συμφωνίας. "Η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν πολλά να επιτύχουν μαζί για την προώθηση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Για εμάς, το ATA είναι ένα σημαντικό πρακτορείο ειδήσεων. Και στο παρελθόν είχαμε μια συμφωνία συνεργασίας, ωστόσο στόχος της νέας συμφωνίας είναι η ενίσχυσή της", δήλωσε.

"Θέλουμε να ανταλλάσσσουμε ειδήσεις, φωτογραφίες, βίντεο, γραφήματα, καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη δημοσιογραφία. Αυτός είναι ο σκοπός της συμφωνίας και ελπίζουμε να προχωρήσουμε μαζί σε μια νέα εποχή των σχέσεών μας", είπε ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα από τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι συγκεκριμένα η ενίσχυση της συνεργασίας στις υπηρεσίες βίντεο. "Τώρα σχεδόν σε όλο τον κόσμο μιλούν για εικόνες και μόνο για εικόνες. Και όπως λέει ένα κινεζικό γνωμικό, 'μια εικόνα λέει περισσότερα από χίλιες λέξεις', γι 'αυτό θέλουμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό τις δραστηριότητες και τα βήματά σας προς την ευημερία και τη δημοκρατία", τόνισε.

"Επίσης στόχος είναι να επεκτείνουμε τη συνεργασία στον τομέα των ειδήσεων, των κειμένων, της απευθείας ενημέρωσης για την Αλβανία και την Ελλάδα και όχι μέσω άλλων δυτικών ή διεθνών πρακτορείων ειδήσεων", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι οι ειδήσεις για τον πολιτισμό είναι σημαντικές στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο χωρών και μια ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά. "Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο Αλβανοί που εργάζονται στην Ελλάδα. Έχουμε επίσης την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, συνεπώς έχουμε την ευκαιρία να είμαστε πιο κοντά μέσω των δύο ειδησεογραφικών μας πρακτορείων μεταδίδοντας ειδήσεις για τις δραστηριότητές τους και στις δυο χώρες".

Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο επίσης για μια εποχή αλλαγής στην Αλβανία σε σύγκριση με πριν από 29 χρόνια, όταν είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά την Αλβανία. "Είπα στη διευθύντρια του ΑΤΑ ότι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Αλβανία ήταν πριν από 29 χρόνια, πριν από μια γενιά. Ήμουν ο δεύτερος Έλληνας δημοσιογράφος που ήλθε στην Αλβανία επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Τριάντα χρόνια μετά βλέπω μια άλλη χώρα, η οποία είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα, είναι ευχάριστη έκπληξη. Είναι εκπληκτικό να κοιτάς γύρω και να βλέπεις νέα βήματα προς την ευημερία σε αυτή την πολύ όμορφη χώρα. Ήμουν στην αλβανική Ριβιέρα το 1998 και εύχομαι να μπορέσω να την επισκεφθώ και πάλι για να δω τις αλλαγές στην περιοχή. Νομίζω ότι η χώρα σας προχωρεί όλο και περισσότερο προς την ΕΕ, οπότε ελπίζω και επιθυμώ η πορεία σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι όλο και καλύτερη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του AΠΕ-ΜΠΕ.

 AΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online