Δημήτρης Κουρέτας*: Τα αποθέματα κρασιού παγκοσμίως παραμένουν ισορροπημένα ή ελαφρώς μειωμένα.

lifespeed.gr


*Professor στο Πανεπιστημιο Θεσσαλιας

 

 

 

Αύξηση των τιμών λόγω της χαμηλής παγκόσμιας διαθεσιμότητας, μεταφορά όγκων κρασιού στο μπουκάλι από το χύμα, καθώς και καλές επιδόσεις των γαλλικών οίνων προς εξαγωγή, είναι τα κύρια διδάγματα από την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της ολλανδική τράπεζας, Rabobank.Τα αποθέματα κρασιού παγκοσμίως παραμένουν ισορροπημένα ή ελαφρώς μειωμένα. Η Γαλλία ωφελήθηκε πολύ από αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, που ακολουθούν.
Οι συγκεκριμένες επιδόσεις σχετίζονται με την υγεία των αγορών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αλλά και των βρετανικών προορισμών, όπου τα γαλλικά κρασιά
έχουν επιτύχει αυξήσεις 3% σε όγκο και 14% σε αξία, μετά από αύξηση 11% της μέσης τιμής ανά λίτρο σε ευρώ.Η Ιταλία ακολούθησε παρόμοια, αλλά  όχι όμοια, πορεία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 
Στην Ισπανία, το σενάριο είναι τελείως διαφορετικό. Οι τιμές αυξάνονται, σαφώς και οι όγκοι αποστέλλονται χύδην – συμπεριλαμβανομένων των μορφών των 2-10 λίτρων,
που προσδιορίζονται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ονοματολογία – με κλεισμένα συμβόλαια. Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου οι τιμες αυξάνονται, στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή της διαφαίνεται ότι θα αγγίξει το χαμηλό όριο των 2.500.000 HL.
Η χαμηλή αυτή διαθεσιμότητα δεν φαίνεται να υπακούει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης στη χώρα μας, ώστε ν’ αυξηθούν οι τιμές στον παραγωγό, γεγονός που τις κρατάει σε χαμηλά επίπεδα.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ........ΧΙΚ,ΧΙΚ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 11:50

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online