Μαραθώνια συνεδρίαση για τις άδειες των καναλιών

lifespeed.gr


Κ.Μεσηνέζης

 

 

 

 

Σε μαραθώνια εξελίχθηκε σήμερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα της χορήγησης των 7 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Μάλιστα την όλη ακροαματική διαδικασία την παρακολούθησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος, ο οποίος μάλιστα αντάλλαξε στο διάδρομο του ΣτΕ και χειραψία με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι στο Μέγκα.

Όλοι στρέφονται τόσο κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, όσο και κατά του ΕΣΡ και ζητούν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.  Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης της καθεμίας από αυτές. 

Πάντως, να σημειωθεί ότι ήδη το ΕΣΡ έχει ανακηρύξει τους 5 προσωρινούς υπερθεματιστές, «κόβοντας» μόνο μια υποψηφιότητα, γεγονός που επισημάνθηκε σήμερα από έναν εκ των εισηγητών.

Η πλευρά των καναλιών υποστηρίζει ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ακόμη, τα κανάλια υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.

Κατά την σημερινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστήριξαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων.

Όπως επισήμαναν μάλιστα «στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ ήταν μόνο 4. Τώρα έγινε 7. Αν το ακυρωθεί και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Στο σημείο αυτό ο Νικόλαος Σακελλαρίου παρενέβη λέγοντας: «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες» και συνέχισαν οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών, λέγοντας ότι το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι η τιμή εκκίνησης όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά και μοναδικό κριτήριο της είναι το οικονομικό.

Πρόθεση της πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο, τόνισαν οι δικηγόροι των καναλιών, αλλά επιδίωξής της είναι η οικονομική εξάρτηση των τηλεοπτικών σταθμών από την Πολιτεία και προσέθεσαν. Η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι για μας δωρεάν, καταβάλλουμε χρήματα, 1,7-1,8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στοιχίζει σε κάθε σταθμό η ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια «Υπέρμετρο» χαρακτήρισαν το τίμα, τη στιγμή μάλιστα που στην Κύπρο μπορεί να έχεις τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος το ίδιο χρηματικό ποσό με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) αναφέρθηκε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, αλλά και μη νόμιμη ήταν η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016 το Μέγκα δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ότι για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη διαγωνισμός. 

Από την πλευρά των 120 εργαζομένων του Μέγκα επισημάνθηκε ότι δέχθηκαν ολοκληρωτική καταστροφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι», οι οποίοι ζητούν να υπάρχουν «νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά». 
Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού συμβάλει ουσιαστικά στην αποπληρωμή των Τραπεζικών δάνειων, επισημάνθηκε και τονίστηκε: «Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του Μέγκα (τηλεοπτικές σειρές) έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλυτέρου μέρους του δανείου», καθώς εισρέουν διαφημίσεις στο σταθμό.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Χαράλαμπο Χρυσανθάκη και Ελίνα Καιμενάκη (alpha), Γεώργιο Δελλή (ΑΝΤ1), Ηλία Θεοδωράτο (ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ και ΕΙΤΗΣΕΕ), Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο (Μέγκα-Τηλέτυπος) και Δημήτριο Περπατάρη (εργαζόμενοι Μέγκα).
Οι νομικοί σύμβουλοι (ΝΣΚ) του Ελληνικού Δημοσίου, Στρ. Συνοίκης, Αλεξανδρα Δημητρακοπούλου και Γιωργος Χαλαζωνίτης ανέφεραν ότι η τιμή των 35 εκατομμυρίων είναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρχε η πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως τότε ο skai προσέφερε 43,6 εκ. ευρώ που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 εκ ευρώ που ήταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή ένιαι η τιμή. Το star και Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη δηλώνοντας περισσότερα χρήματα. 

Σε άλλο σημείο οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι υπάρχουν δυο αγωγές του skai για αποζημίωση 26 εκ. ευρώ και του star για 32 εκ. ευρώ για έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας του προηγούμενου διαγωνισμού. Προκύπτει ότι τα έσοδά τους ένιαι τεραστία. Άρα δεν μπορείς να λες πως δε δίνω 3,5 εκ. ευρώ το χρόνο και ότι αυτό είναι εξοντωτικό. 

Ως προς την αίτηση των εργαζομένων του Μέγκα, οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον, καθώς δεν συνδέονται με τις προσβαλλόμενες πράξεις.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online