Κοτζιάς: «Θεσμικές διαφωνίες» στα Τίρανα καθυστερούν την επίσκεψη Τσίπρα

lifespeed.gr


Υβόνη

 

 

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με το πέρας των εργασιών της 2ης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών Κ-Μ ΕΕ (Balkan-4) σχετικά με τις συνομιλίες με την Αλβανία και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τίρανα ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι:

 

 

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού θα είχε γίνει πιο νωρίς αν η διαδικασία των συμφωνιών δεν είχε εμπλακεί με το θεσμικό ζήτημα που προέκυψε στην Αλβανία μεταξύ Κυβέρνησης-Προέδρου που καθυστέρησε την όλη διαδικασία. Νομίζω ότι στα θέματα των οικονομικών ζωνών, έχουμε κάνει τις πρώτες συναντήσεις. Νομίζω ότι αυτές είναι καλές και πιστεύω ότι οι επόμενες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη, στη βάση του διεθνούς δικαίου συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος για αυτή τη συμφωνία. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι μαζί με αυτή τη συμφωνία θα έχουμε ένα προεδρικό διάταγμα για την κατάργηση του εμπολέμου, που είναι μια σχιζοφρένεια ιστορική, καθώς και ορισμένες συμφωνίες και για τα χερσαία σύνορα που αφορούν στον καθορισμό και προσδιορισμό των πυραμίδων.

Νομίζω ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι παρόντες για να λύνουν προβλήματα και να λύνουν τα χέρια της χώρας τους από βαρίδια του παρελθόντος. Όπως ξέρετε εγώ δεν είμαι πολιτικός καριέρας, πρώτη φορά ήμουν υποψήφιος το ’15, δεν είχα ξαναγίνει υποψήφιος ποτέ στη ζωή μου. Έχω ωραία δουλειά, θεωρώ τη δουλειά του καθηγητή πανεπιστημίου την πιο ωραία, κακοπληρωμένη δουλειά του κόσμου, αλλά είναι η πιο ωραία δουλειά του κόσμου. Είμαι πολιτικό ον και ελπίζω στη διάρκεια της θητείας μου να λύσω, χάρη στην πολιτική που έχει ο Αλέξης, ο Τσίπρας, προβλήματα που εκκρεμούσαν, διότι δεν τόλμαγαν να τα λύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν 40 χρόνια αυτόν τον τόπο. Ελπίζω να συμπεριφερθούν με ορθολογισμό και να στηρίξουν αυτές τις λύσεις. Είχαμε μια συζήτηση εχθές στη Βουλή για τη συμφωνία παροχής βοήθειας στα ευρωπαϊκά ζητήματα της Αλβανίας. Κόμματα της αντιπολίτευσης το στηρίξανε, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση δυσκολεύτηκε. Πρέπει να σας πω ότι δεν το κατάλαβα, διότι, λέει, έπρεπε να βάλουμε προϋποθέσεις, conditionality. Μα, όταν κάνεις μια συμφωνία ότι θα βοηθήσεις τον άλλον θα του βάλεις conditionality για το πώς θα του δώσεις; Αυτά είναι άλλων εποχών αντιλήψεις.

Νομίζω ότι θα τα λύσουμε, έχουμε λύσει και μικρά και μεγάλα, και αυτό με τους οδηγούς κλπ. Και νομίζω ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Και θέλω να σας πω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των 35 μέχρι 40 κρατών-μελών, κράτη μικρά, ή έστω και μεσαία, δεν θα μπορούν να παίξουν ρόλο αν δεν έχουν συνεργαστεί και δεν έχουν μια κοινή αντίληψη, όπως έχουν οι Visegrad, οι Benelux. Οι μεγάλες δεν το χρειάζονται. Αυτό, για να γίνει, δεν μπορεί να προκύψει αφού γίνουν όλη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα που υπάρχουν οι δυσκολίες, που υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις, αυτό σφυρηλατείται ώστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει αυτή η κοινή πορεία. Και θέλω να σας πω η συνεργασία με τις Visegrad είναι και μια συνεργασία -πλην της Πολωνίας που είναι πιο ισχυρή χώρα στα μεγέθη της- μικρομεσαίων κρατών που θα πρέπει να υπερασπιστούν και τα δικαιώματά τους στις επερχόμενες θεσμικές αλλαγές. Επειδή έχω κάνει πάρα πολλές διαπραγματεύσεις, ξέρω ότι ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη από τη διεύρυνση και, πριν τελειώσει αυτή η διαδικασία, φέρνουν τις θεσμικές αλλαγές στο όνομα της διεύρυνσης, οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολες και ευχάριστες. Άρα η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει και αυτή την πλευρά.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online