Αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας

Ευρωπαϊκή 'Ένωση

Deutsche Welle

 

 

 

 

 

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις η ισπανική Γερουσία έδωσε τελικά, με μεγάλη πλειοψηφία, πράσινο φως στην αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος. Λίγο νωρίτερα το τοπικό κοινοβούλιο της ισπανικής περιφέρειας είχε ταχθεί με ψήφισμα υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία και την διακήρυξη ενός ανεξάρτητου κράτους, χωρίς ωστόσο να ορίσει σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ως ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να είναι η καθαίρεση του πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν και του αναπληρωτή του Οριόλ Ζουνκιέρας. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης αυτό θα συμβεί πιθανότατα το Σάββατο, αφού προηγουμένως δημοσιευθεί η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία.

Με ψήφους 72:10 υπέρ μιας ανεξάρτητης Καταλονίας

 

Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας ήταν κυρίως οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού JxSi («Μαζί υπέρ του ναι») του πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν μετά από έντονες αντιπαραθέσεις και πριν την ψηφοφορία την αίθουσα του τοπικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο οι παρευρισκόμενοι βουλευτές σηκώθηκαν και τραγούδησαν τον ύμνο της Καταλονίας. Μέσα σε λίγη ώρα 15.000 υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν ενώπιον του κοινοβουλίου για να πανηγυρίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Λίγο μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε όλους τους Ισπανούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και υποσχέθηκε ότι «το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει την νομιμότητα στην Καταλονία».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 06:28

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online