Ο Μακρόν έκλεισε την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία

Ευρωπαϊκή 'Ένωση

Προτείνει «εταιρική σχέση»

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ενώ πρόσθεσε ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν.«Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς"» που τους στηρίζουν, σημείωσε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διατύπωσε λίγο νωρίτερα την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στο κύμα εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Αυτοί οι "κηπουροί" είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας».

Μια εταιρική σχέση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στην Τουρκία τη σύναψη μιας «εταιρικής σχέσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απουσία μιας συμφωνίας ένταξης.

«Πρέπει (…) να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό (…) να διασφαλίσουμε την "αγκίστρωση" της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της (Τουρκίας) θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη» σημείωσε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στο Παρίσι.

«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Για τον ίδιο «είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές (της Τουρκίας αναφορικά με το Κράτος Δικαίου) δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία» για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.

«Πρέπει να αποφύγουμε την υποκρισία που συνίσταται στο να σκεφτόμαστε ότι είναι πιθανή μια φυσική πρόοδος προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (διαπραγματεύσεων)» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συμπλήρωσε ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή συζήτηση» για αυτό το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Αντιθέτως, πρότεινε να διεξαχθεί εντός των επόμενων μηνών «ένας ήρεμος διάλογος» που θα «επανασχεδιαστεί, επαναδιατυπωθεί σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του σήμερα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του έχει «κουραστεί» μα περιμένει μια ενδεχόμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εδώ και 54 χρόνια η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο της ΕΕ (…) δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην ΕΕ» τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι τα 16 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων «έχουν ανοίξει και ποτέ δεν έχουν κλείσει», εκ των συνολικά 35.

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενήργησε πάντα σωστά απέναντι Τουρκία διότι την έκανε να πιστέψει ότι κάποια πράγματα ήταν πιθανά, την ώρα που δεν ήταν απολύτως» είπε ο Μακρόν.

Ξέσπασμα Ερντογάν σε δημοσιογράφο 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε σήμερα εναντίον ενός Γάλλου δημοσιογράφου που τον ρώτησε σχετικά με τις υποψίες ότι η Άγκυρα προμήθευσε όπλα στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος το 2014, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή "Envoyé spécial" του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας σχετικά με το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Όταν αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, η Άγκυρα την είχε χαρακτηρίσει μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του FETO η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μια κατηγορία που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Γκιουλέν.

«Μιλάς (χρησιμοποιώντας) λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή».

«Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;» συνέχισε ο ίδιος.

«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης» σημείωσε ο Ερντογάν και προειδοποίησε: «δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».

 

Τρομοκρατία και άνθρωποι της σκέψης

Παρά το μόνιμα διαλλακτικό ύφος του Εμανουέλ Μακρόν, η ερώτηση γάλλου δημοσιογράφου για «το διπλό παιγνίδι που πιθανώς έπαιξε η Τουρκία το 2014 υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές στα βόρεια σύνορα με τη Συρία», υπήρξε αρκετή για να εξοργίσει τον τούρκο πρόεδρο. Υπέδειξε στον δημοσιογράφο να κάνει πιο σωστά τη δουλειά του και να μη χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα αυτών που είναι σήμερα στις φυλακές. Δήλωσε απειλητικά ότι «δεν μασάει κάτι τέτοια» και ανέπτυξε την περί τρομοκρατίας θεωρία του :

« Η τρομοκρατία δεν γεννήθηκε από μόνη της, έχουμε τους κηπουρούς, τους καλλιεργητές της τρομοκρατίας. Είναι οι άνθρωποι της σκέψης και των ιδεών που με τα γραπτά τους ρίχνουν νερό στον μύλο της τρομοκρατίας» δήλωσε.

Η συριακή κρίση απασχόλησε ιδιαίτερα τους δύο ηγέτες. Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για μια «σύγκλιση απόψεων και στρατηγικά συμφέροντα για την ανοικοδόμηση «μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς ειρήνης».

Κατά έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο, πριν από τη συνέντευξη Τύπου υπογράφηκε συμφωνία για τη μελέτη ενός συστήματος αεροπορικής άμυνας και πυραύλων, που θα διεξαχθεί από κοινού ανάμεσα σε Γαλλία, Τουρκία και Ιταλία.

Θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα στρατιωτικής συνεργασίας και ως αντιστάθμισμα στη σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, για βλήματα επιφάνειας-αέρος S 400, η οποία έχει προκαλέσει την ανησυχία των δυτικών εταίρων στο ΝΑΤΟ.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα ύφος ξεκάθαρο και, αντίθετα, διόλου διαλλακτικό :

« Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές της Τουρκίας δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία που έχει ξεκινήσει», δήλωσε.

Μη διστάζοντας να σχολιάσει έμμεσα τους Ευρωπαίους εταίρους και την έως τώρα πολιτική τους, πρόσθεσε :

« Θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις υποκρισίες, που συνίστανται στο να δίνουμε την εντύπωση ότι είναι δυνατή μια φυσική εξέλιξη προς το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων. (...) Η Ευρώπη δεν φέρθηκε πάντα σωστά απέναντι στην Τουρκία, γιατί την άφησε να πιστεύει ότι τα πράγματα ήταν πιθανά, ενώ ήταν το απολύτως αντίθετο» δήλωσε.

Αυτό που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι να επανεξετασθεί η σχέση ΕΕ- Τουρκίας «όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ενσωμάτωσης, αλλά στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης» (...), υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι η προσκόλληση της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη».

Παρ' ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι κάθετα αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και παρ' ότι αναγνώρισε την ύπαρξη «διαφωνιών» στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντούτοις στην ίδια συνέντευξη υπερασπίσθηκε την παραμονή και τον ρόλο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

« Ελπίζω για την Τουρκία να παραμείνει πλήρως, ολοκληρωτικά και απ' όλες τις απόψεις μέλος της «Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», γιατί πιστεύω ότι αποτελεί μέρος της ταυτότητάς της και ότι είναι κοινό μας συμφέρον. Θα κάνω τα πάντα για το θέμα, είτε πρόκειται για το καθεστώς ως μέλος, είτε για τη συνέχιση της χρηματικής συνεισφορά της», υπογράμμισε.

Η ένθερμη και αυθόρμητη αυτή υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν της Τουρκίας σε σχέση με τη Σύμβαση, έκανε ορισμένους παρατηρητές, όπως τη Διεθνής Αμνηστεία, να ζητούν και να επιμένουν για «μεγαλύτερη συνέπεια και μια σαφή πολιτική γραμμή»

Με διαμαρτυρίες «υποδέχτηκαν» τον Τούρκο πρόεδρο οι Γάλλοι

Με διαμαρτυρίες για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και την ελευθερία του Τύπου «υποδέχτηκαν» στο Παρίσι τον Τούρκο πρόεδρο οι Γάλλοι.

Περί τους 30 ακτιβιστές της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί.

Λίγη ώρα αργότερα, διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα Ηλύσια Πεδία αλλά η αστυνομία τους απώθησε.

 ΑΠΕ-ΜΠE

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online