D.W Ν. Κοτζιάς: «Δεν είμαστε ούτε Συρία, ούτε Ιράκ»

lifespeed.gr


 Deutsche Welle

 

 

 

 

Σε συνέντευξη στο Spiegel ONLINE ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής συνόρων και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη .

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η σύλληψη και φυλάκιση των δύο στρατιωτικών, επειδή πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα «δεν συνιστά συμπεριφορά χώρας του Νάτο». Επικαλείται μάλιστα έγγραφα που διατηρεί στο γραφείο του που παραπέμπουν σε χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις, «ακόμη και εκθέσεις για παράδοση Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα χωρίς κλιμάκωση», όπως υποστηρίζει. «Δεν είναι καλό που η Τουρκία παρεκκλίνει από αυτήν την πρακτική, γιατί κάποια στιγμή και δικοί της στρατιώτες θα χαθούν, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν».

«Θέλουμε τον εξευρωπαϊσμότηςΤουρκίας»

 

Ερωτώμενος για την προστιθέμενη αξία της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, που κρίθηκε ως ιστορική, ο Νίκος Κοτζιάς επιμένει στη σημασία να μένουν ανοιχτά όλα τα διπλωματικά κανάλια. «Η πρόσκληση είχε τότε ως στόχο να χαλαρώσουν οι εντάσεις για να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι εξαιρετικά νευρικός, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται αντιφατικά, είναι παράλληλα απερίσκεπτοι, αλαζόνες και ανασφαλείς. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι δεμε έχουν κακές προθέσεις. Από όλους τους γείτονές τους, είμαστε οι καλύτεροι, όμως ο Ερντογάν έχει αποφασίσει, ακόμη και σε καλούς γείτονες όπως εμείς, να δημιουργεί προβλήματα» φέρνοντας ως παράδειγμα τις προσπάθειεςμε νόμιμες ή παράνομες μεθόδους να βάλειστο χέρι ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι σε σχέση με τις προσπάθειες των Τούρκων αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων, το διεθνές δίκαιο είναι προς την πλευρά της Ελλάδας και ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να μεταβάλει τα σύνορα της Ευρώπης. «Προκάλεσε περιστατικά που δείχνουν ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και έμμεσα αυτή της ΕΕ στη Μεσόγειο κι αλλού».

Κατά την άποψη του Νίκου Κοτζιά ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ασκήσει επιρροή στις γειτονικές του χώρες ως ηγεμονική δύναμη. «Αλλά η Ελλάδα είναι κομμάτι της ΕΕ και θέλουμε η Τουρκία να είναι σταθερό κράτος που να δείχνει προσήλωση στην ΕΕ. Θέλουμε τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, αλλά καμιά φορά φαίνεται ότι ο Ερντογάν επιθυμεί τον εκτουρκισμό της Ευρώπης. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε».

Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην σκληρή ρητορική της Τουρκίας για την μετατόπιση των συνόρων και στην ερώτηση πόσο σοβαρά παίρνει αυτές τις απειλές απαντά ως εξής: «Η Τουρκία θέλει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε για πράγματα που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν την αφορούν. Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Ο Ερντογάν εξάγει εσωπολιτικά προβλήματα, επιχειρεί να κινητοποιήσει τους εθνικιστές πριν από τις εκλογές του χρόνου. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Το λέω με όλο τον σεβασμό απέναντι σε αυτές τις χώρες. Είμαστε οργανωμένο κράτος με μεγάλες δυνατότητες. Είμαστε κομμάτι της Δύσης και δεν είμαστε μόνοι». Για τις μετακινήσεις στρατιωτών στα σύνορα, απαντά αρνητικά ότι πρόκειται για προετοιμασίες πιθανού πολέμου. «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη», τονίζει, «πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μέσω της διπλωματίας, ειρηνικά και σε συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες χωρίς να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε προσεκτικά τη συμπεριφορά της. Η Τουρκία αρέσκεται στο να παίζει με τη φωτιά».

Για την σκληρή ρητορική που επιλέγουν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι ο ίδιος είναι οπαδός του «νηφάλιου δρόμου». Τέλος για το θέμα του ονόματος είπε ότι «τα βήματα που κάνουμε είναι δύσκολα, αλλά όλα τα βήματα μας φέρουν πιο κοντά σε πιθανότητας λύση».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Spiegel Online 

 Deutsche Welle

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Απριλίου 2018 07:20

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online