Συμφωνία στο Eurogroup: Oύτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

lifespeed.gr


Στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα οι θεσμοί

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τους επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών.

 

Η συμφωνία,σύμφωνσ με πηγές του Υπ. Υκονομικων, περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

 

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

 

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν από το τέλος του προγράμματος.

 

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

 

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

 

 

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

 

Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όπως είπε, υπήρξε συμφωνία των θεσμών να εστιασθεί η προσοχή στην Ελλάδα στις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που ζητά το ΔΝΤ, πέρα από τη λιτότητα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τα επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα αφορούν στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα και σε αυτά θα υπάρξει εργασία της ελληνικής κυβέρνησης μα την τρόικα.

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία και ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ χαρούμενος με την εξέλιξη που υπήρχε σήμερα, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για μία συμφωνία λόγω του σημαντικού θέματος της εμπιστοσύνης που συνδέεται με αυτή. Δεν θέλουμε, τόνισε, να θέσουμε σε κίνδυνο την προσπάθεια που έχει γίνει.

 

 

 

Δηλώσεις Μοσκοβισί

 

 

Η Ελλάδα είχε εκπλητικές επιδόσεις το 2016 είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. 

Όπως ανέφερε «υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες εντατικής δουλειάς μεταξύ των εταίρων» και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θέλει εξισορροπημένη λύση που να σηματοδοτεί το φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν και ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ενώ εξέφρασε την διάθεση της Κομισιόν να υποστηρίξει την Ελλάδα «στις προσπάθειες για πολιτική εξομάλυνση της αγοράς εργασίας».

Ανέφερε ότι όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα. «Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα «μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πρωτογενές πλεόνασμα»

 

 

 

 

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online