Παραπέμπονται σε δίκη ελεγκτές Περιβάλλοντος

lifespeed.gr


Υβόνη

 

 

 

 

 

Μια παράξενη υπόθεση με οσμή σκανδάλου έφερε στο φως έρευνα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Η υπόθεση αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη, καθώς πλήθος περιβαλλοντικών παραβάσεων τελικά «θάφτηκαν» είτε με αναιτιολόγητες καθυστερήσεις ή και με απευθείας υπηρεσιακή εντολή. Ως αποτέλεσμα, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμπει σε δίκη την επικεφαλής της υπηρεσίας και οκτώ επιθεωρητές, αντίθετα με το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας που ζητούσε μόνο τον έλεγχο της επικεφαλής.
Η «Κ» αποκαλύπτει  την έκθεση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, η οποία αφορά τη λειτουργία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος τομέα Βόρειας Ελλάδος το 2010-2015. Η έρευνα ξεκίνησε το 2015 και αξιοσημείωτο είναι ότι περιορίζεται στο 2010-2011 καθώς η επικεφαλής της υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το 2012-2015.

Όπως προέκυψε, στις 63 από τις 122 υποθέσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκε αυτοψία το 2010-11, υπήρχαν αξιοσημείωτες καθυστερήσεις που έφθαναν ακόμα και τα 5 έτη, πολλές φορές χωρίς να καταλήγει ποτέ η υπόθεση στην επιβολή προστίμου. Σημαντικές ήταν και οι καθυστερήσεις ανάμεσα στα πέντε στάδια της διαδικασίας ελέγχου (αυτοψία - σύνταξη έκθεσης αυτοψίας - σύνταξη έκθεσης ελέγχου - σύνταξη πράξης βεβαίωσης παράβασης, υπογραφή της εισήγησης επιβολής προστίμου).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ανεξάρτητης αρχής ελέγχου:

Με ευθύνη των επιθεωρητών υπήρξε καθυστέρηση σε 14 εκθέσεις ελέγχου, σε 19 πράξεις βεβαίωσης παράβασης και τέσσερις εισηγήσεις επιβολής προστίμου.
Με ευθύνη της τμηματάρχου υπήρξε καθυστέρηση σε 5 υποθέσεις.
Με ευθύνη της προϊσταμένης της υπηρεσίας στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε καθυστέρηση σε 6 εκθέσεις ελέγχου, 31 πράξεις βεβαίωσης παράβασης και 6 εισηγήσεις προστίμων.
Παρότι οι 12 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε χωματερές της Βόρειας Ελλάδας το 2011 «είχαν ευρήματα περιβαλλοντικών παραβάσεων», δεν κινήθηκε η διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμων. Αντίθετα, με εντολή τού τότε γενικού γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δόθηκε εντολή για επανέλεγχο το 2013-2014 και σε καμία περίπτωση δεν έχει ακόμα επιβληθεί πρόστιμο. Η γενική επιθεωρήτρια χαρακτηρίζει την εντολή τού τότε γενικού γραμματέα «μη σύννομη».
Στην περίπτωση τριών αυτοψιών σε ελαιοτριβεία της Λέσβου, η γενική επιθεωρήτρια διαπιστώνει ότι ο έλεγχος εξαντλήθηκε σε τυπικά θέματα «και δεν υπηρέτησε την ουσία». «Είναι δεδομένο το πρόβλημα της ρύπανσης από τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων, το οποίο είναι το κεντρικό θέμα στην περίπτωση και το οποίο με τις ενέργειές της η περιβαλλοντική επιθεώρηση φαίνεται να θέτει σε δεύτερη μοίρα, αν όχι να αγνοεί», αναφέρεται.
Για τους εννέα ελέγχους που διενεργήθηκαν σε νοσοκομεία, «για καμία των υποθέσεων δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, 5,5 χρόνια μετά τη διενέργεια της αυτοψίας». Οπως αναφέρεται, η προϊσταμένη της υπηρεσίας «κρατούσε σε εκκρεμότητα προς υπογραφή έγγραφα για χρόνο που φθάνει και τα 2,5 έτη». Μόνο σε μία περίπτωση η διαδικασία προχώρησε... μέσα σε λίγες ημέρες, «δημιουργώντας εικόνα άνισης μεταχείρισης και επιλεκτικότητας»

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online