Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξαφνικά τη συνταγματική αναθεώρηση....

lifespeed.gr


Κ. Μητσοτάκης

 

 

 

 


Με επίθεση στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου θα αναπτύξει την πρότασή του για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης :

<<Η σημερινή μας συνεδρίαση πραγματοποιείται ενώ η δημόσια σφαίρα, η δημόσια ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από κυβερνητικούς χειρισμούς εντός και εκτός συνόρων.
Στο Σκοπιανό, η Συμφωνία των Πρεσπών συσσωρεύει διαρκώς αρνητικά τετελεσμένα, όπως φαίνεται από την αναθεωρητική διαδικασία στη γειτονική χώρα. Όσα προωθούνται προς αναθεώρηση στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων είναι ακόμη χειρότερα και από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να το πω πολύ απλά: Με τις επιλογές της η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν πλέον την Ελλάδα. Όλα αυτά, ενώ στην Αθήνα, η κοινή γνώμη παρακολούθησε και παρακολουθεί άναυδη όσα ειπώθηκαν μεταξύ του κ. Κοτζιά και του κ. Καμμένου, για μυστικά κονδύλια, για ύποπτες χρηματοδοτήσεις. Αυτά ειπώθηκαν εντός του υπουργικού Συμβουλίου. Το  αποτέλεσμα ποιο ήταν;  Η έξοδος του κ. Κοτζιά από την κυβέρνηση. Και είναι πρωτοφανές -και θέλω να το τονίσω αυτό- στην ιστορία της μεταπολίτευσης να διερευνά η Δικαιοσύνη εκατέρωθεν κατηγορίες δύο υπουργών της ίδιας κυβέρνησης, εντός του υπουργικού Συμβουλίου.
Για άλλη μια φορά ρωτώ γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά; Και γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά του επίμαχου υπουργικού συμβουλίου, όταν αυτά έχουν γίνει ακόμα και αντικείμενο μηνύσεων, αλλά και δικαστικής έρευνας; Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον και υπουργός Εξωτερικών. Ενώ περιμένουμε να έρθει προς κύρωση η Συμφωνία για τα Σκόπια στην ελληνική Βουλή, για να δούμε με τι είδους πλειοψηφία θα γίνει αυτό και αν ο κ. Καμμένος θα φύγει από την πόρτα ή το παράθυρο. Είναι μια κυβέρνηση την οποία, όμως, ο κ. Καμμένος εξακολουθεί να στηρίζει-προφανώς γιατί υπάρχουν πολιτικά γραμμάτια εκατέρωθεν. Πρόκειται για πρωτοφανείς χειρισμούς σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Έχουμε να κάνουμε με έναν αδιανόητο συνδυασμό τυχοδιωκτισμού και αυθαιρεσίας.>>

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης: 

<< από αυτό το ζοφερό περιβάλλον, επιχειρεί να δραπετεύσει η κυβέρνηση, μετατρέποντας το Σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού. Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από το οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό της ναυάγιο, ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξαφνικά τη συνταγματική αναθεώρηση που είχε εξαγγείλει για πρώτη φορά, θυμίζω, πριν από 2,5 χρόνια. Όμως, σε μια Δημοκρατία, μια ουσιαστική διαδικασία αναθεώρησης προϋποθέτει συναίνεση. Κάτι που δεν είναι ούτε μέσα στις δυνατότητες ούτε στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που πάει να δρομολογήσει τσάτρα-πάτρα μια συνταγματική αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής-μόνο και μόνο για να αποτρέψει τελικά -όχι για να υλοποιήσει, για να αποτρέψει- κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή. Γιατί, δεν θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά. Δεν θέλουν η χώρα να μείνει απλά στάσιμη. Θέλουν η χώρα να πάει πίσω. Να πάνε τη χώρα πίσω στα θεσμικά, όπως την πήγαν πίσω στην οικονομία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, παντού. Μέσω απαράδεκτων προβλέψεων, μέσω μιας σειράς από πρόχειρες αναδιατυπώσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί επί της ουσίας να ματαιώσει για μια δεκαετία κάθε γενναία, κάθε μεγάλη αλλαγή του Συντάγματος. Επιχειρεί να χειραγωγήσει αυτή την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία μόνο και μόνο για να εμποδίσει έναν γνήσιο εκσυγχρονισμό του Συντάγματος τον οποίον -μετα βεβαιότητος- θα έφερνε στον Καταστατικό Χάρτη η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το μεγάλο ερώτημα που θα κληθούμε στη διάρκεια της επιτροπής, στις ψηφοφορίες που θα γίνουν σε αυτή τη Βουλή, αλλά και στην επόμενη να απαντήσουμε όλοι μας είναι αν, μετά την αναθεώρηση του 2008 -αναθεώρηση περιορισμένης έκτασης- αντέχουμε ως χώρα να χάσουμε άλλη μια δεκαετία για να έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα πραγματικά νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα. Διάβασα με προσοχή τις 23 σελίδες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τι περιλαμβάνουν εκτός από μια σειρά από κούφιους βερμπαλισμούς; Μια διάταξη, πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση, της οποίας εδώ και χρόνια είχα προσωπικά ζητήσει την αλλαγή της: Το περιβόητο άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Το άρθρο 86 του Συντάγματος.
 Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να υπενθυμίσω ότι όταν έκανα την πρόταση αυτή, προ ακριβώς δώδεκα ετών, νέος βουλευτής τότε το 2006, μαζί με επτά άλλους συναδέλφους -μαζί και ο εισηγητής μας, ο κ. Τασούλας- το  κόμμα του κ. Τσίπρα τότε σφύριζε αδιάφορα>>

Την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος ανέπτυξε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης:


<<Στην πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνονται εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και αυτοτελείς πόρους για την Αυτοδιοίκηση, θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της, θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της αυτονομίας των δημόσιων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών, καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης

Με το πνεύμα αυτό προσέρχεται η ΝΔ στη συζήτηση για την αναθεώρηση (του Συντάγματος) καταγγέλλοντας την προσπάθεια εργαλειοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις τρεις βασικές αρχές που διέπουν την πρόταση της ΝΔ:

Πρώτον: Θα επαναφέρουμε την πρότασή μας να έλθουν προς αναθεώρηση σε αυτή την Βουλή όλα τα άρθρα που θα προταθούν από τα δημοκρατικά κόμματα  -και σίγουρα τα δύο μεγάλα που έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν τη διαδικασία καθώς έχουν πάνω από 50 βουλευτές- όπως ορίζει το Σύνταγμα, για να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης. Και, αφού τοποθετηθούν οι πολίτες για την κατεύθυνση των αλλαγών αυτών με την ψήφο τους, η επόμενη Βουλή να έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, σεβόμενη τη βούληση του λαού. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δεχτεί αυτή την έντιμη και καθαρή πρότασή ή να λειτουργήσει ως συντηρητική τροχοπέδη στην αναβάθμιση των θεσμών.

 Δεύτερον: Θα καταθέσουμε σε 10 μέρες όταν ξεκινήσει η διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή την πλήρη δική μας αναθεωρητική πρόταση. Θα συμπεριλαμβάνει προφανώς και όλα τα άρθρα τα οποια κρίνουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς και το σκεπτικό πίσω από την πρότασή μας. Μια πρόταση που θα προσφέρει πραγματική αναπτυξιακή προοπτική, θα καταργήσει αναχρονιστικούς θεσμούς, θα κάνει το Σύνταγμά μας πιο λιτό, θα απαλείψει αδικαιολόγητα προνόμια, θα εγγυηθεί επί της ουσίας ένα μοντέλο μιας νέας λειτουργικής δημοκρατίας. Απέναντι στην ανεπαρκή και πολιτικά υστερόβουλη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα θέσουμε στην κρίση του κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού μια πρόταση γενναία, στη βάση της οποίας θα καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουμε>>

Από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απουσίαζαν ο πρώην πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για λόγους υγείας.  

Video

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online