Συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των πλευρών στη Λιβύη

TRT  ΤΟΥΡΚΙΑΣ

TRT Τουρκίας

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σαράτζ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και ο επικεφαλής των δυνάμεων που ελέγχουν τα ανατολικά της χώρας στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ δεσμεύτηκαν να κηρύξουν ανακωχή και να προχωρήσουν σε βουλευτικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ Γκασάμ Σαλάμε στο πλαίσιο των εργασιών μεσολάβησης για την λύση της κρίσης με τη Λιβύη, συναντήθηκαν ξεχωριστά με το Πρόεδρο Φάγεζ Αλ Σαράτζ και τον Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει τα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της συνάντησης οι πλευρές συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία και να διεξάγουν το ταχύτερο δυνατό γενικές εκλογές.

Οι πλευρές παραδέχτηκαν πως η κρίση στη χώρα μπορεί να λυθεί μόνο δια πολιτικών οδών.

Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν πως το σχέδιο του κειμένου δεν πήρε ακόμη την τελική του μορφή.

Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο κειμένου 10 στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο AFP, η εκεχειρία δεν θα ισχύει στις εργασίες καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι πλευρές θα αναγνωρίσουν την ανωτερότητα του δικαίου.

Οι πηγές που παρέστησαν στις συνομιλίες δήλωσαν πως αν και δεν υπάρχουν μεγάλες προσμονές το σχέδιο αυτό θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα.

Ο Χαφτάρ και ο Σαράτζ, είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες στο Αμπού Ντάμπι αλλά είχε σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος.

Η Λιβύη μετά από ανατροπή της διοίκησης του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, είχε παρασυρθεί σε χάος λόγω των δραστηριοτήτων των δεκάδων ομάδων πολιτοφυλακής.

Η κυβέρνηση Σαράτζ αν και ανέλαβε την εξουσία το 2016 στην Τρίπολη ιδρύθηκε ακόμη μια κυβέρνηση στο Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας το οποίο στήριζε ο Χαφτάρ.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χαφτάρ είχαν πάρει τον έλεγχο και της πρωτεύουσας Βεγγάζη.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online