Δηλώσεις Ερντογάν για το δημοψήφισμα στην ΠΚΔ στο Ιράκ

lifespeed.gr


TRT Τουρκίας

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις συζητήσεις περί του δημοψηφίσματος στην περιφερειακή κουρδική διοίκηση στο Ιράκ είπε ότι αυτό είναι πέραν της έκλειψης του μυαλού και είναι απειρία στην πολιτική επίσης δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πολιτική κατανόηση.

Ο κ. Ερντογάν σχετικά με τα όσα ανάφερε ο πρόεδρος της περιφερειακής κουρδικής διοίκησης Μασούντ Μπαρζανί είπε ότι ο κ. Μπαρζανί ξέρει πολύ καλά το τι σκέφτεται η Τουρκία σχετικά με το θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η σχετική ανακοίνωση του Μπαρζανί περί διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι πολύ εσφαλμένη εξήγηση διότι η Τουρκία εδώ και χρόνια υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ επίσης η περιοχή του Κιρκούκ είναι ευαίσθητη περιοχή για την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε ότι η απόφαση της Τουρκίας σχετικά με το θέμα είναι ξεκάθαρη αλλά θα φανεί καλύτερα μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 22 Σεπτεμβρίου και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει σύνορα 350 χιλιομέτρων με το Ιράκ. Επίσης έχει σύνορα με το Ιράν και τη Συρία όπου η κατάσταση στη Συρία είναι γνωστή από όλους. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρη και η στάση του Ιράν που είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

“Εάν κάποιος βγει και πει ότι θα ιδρύσει ανεξάρτητο κράτος στη συγκεκριμένη περιοχή τότε δεν θα πουν όλοι το “Ναι”. Εδώ υπάρχουν οι Τουρκμένοι στα νότια στη Μοσούλη υπάρχουν οι Άραβες και δεν μπορεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Στο δημοψήφισμα λέει “Όχι” και η κεντρική διοίκηση στο Ιράκ. Και η Τουρκία μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινώσει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά την απόφαση της. Το Ιράν ήδη ανακοίνωσε την απόφαση του σχετικά με το θέμα”.

Εντωμεταξύ η Βουλή της περιφερειακής κουρδικής διοίκησης στο Ιράκ ενέκρινε την απόφαση περί διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου.  

TRT Τουρκίας

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 21:22

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Copyright © 2011-2017 lifespeed.gr

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online