΄΄Η Κοιλάδα των Μελισσών΄΄ από 16/06 σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση στους Κινηματογράφους

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΤΣΕΧΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Η Κοιλάδα των Μελισσών (1968)

(Údolí vcel, The Valley of the Bees)

από 16/06 σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση

Το αριστούργημα του ιδιοφυούς σκηνοθέτη Φραντίσεκ Βλάτσιλ (Μαρκέτα Λαζάροβα) κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση από 16/06

στους κινηματογράφους Αλεξάνδρα (Ηρ. Πολυτεχνείου 27, Χαλάνδρι), Φλερύ (Σκίπη 5-7 & Θησέως, Καλλιθέα), Διάνα (Περικλέους 14, Μαρούσι) και STUDIO New Star Art Cinema (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής).

Διανομή NEW STAR, σε συνεργασία με την Εθνική Ταινιοθήκη της Τσεχίας, το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Μια καθηλωτική, υπνωτική και ανησυχητική ταινία που καταφέρνει να είναι ακόμα επίκαιρη, υφολογικά και πολιτικά. Μια επική αλληγορία για την άγρια ενηλικίωση ενός αγοριού και τη σύγκρουση των ανθρωπίνων ενστίκτων με τον πάσης φύσεως φανατισμό στα χρόνια του Μεσαίωνα. Είναι ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στον Ταρκόφσκι και τον Μπέργκμαν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Φραντίσεκ Βλάτσιλ

Σενάριο: Βλαντιμίρ Κέρνερ, Φράντισεκ Βλάτσιλ

Πρωταγωνιστούν: Πετρ Τσέπεκ, Γιαν Κάτσερ, Βέρα Γκαλατίκοβα

Φωτογραφία: Φράντισεκ Ούλντριχ

Μοντάζ: Μίροσλαβ Χάγεκ

Μουσική: Ζντένεκ Λίσκα

Διάρκεια: 97’

Γλώσσα: Τσέχικα

Σχετικά με την ταινία:

Ο νεαρός Οντρέι ενηλικιώνεται μέσα σε ένα αυστηρό θρησκευτικό τάγμα, όπου ένας βετεράνος Σταυροφόρος Τεύτονας Ιππότης γίνεται μέντοράς του. Ο Οντρέι εγκαταλείπει αυτή τη ζωή, επιστρέφει στο πατρικό του κάστρο και παντρεύεται τη νεαρή χήρα του πατέρα του. Μα ο ανελέητος μέντοράς του είναι έτοιμος να τον καταδιώξει μέχρι την άκρη του κόσμου.

Με την εκτυφλωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία της και την πιστότατη αναπαράσταση της μεσαιωνικής Ευρώπης, η ταινία είναι μια ηθική παραβολή που θέτει ερωτήματα σχετικά με τη σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη φύση και τον θρησκευτικό δογματισμό.

Εμπνευσμένος από τις ιστορικές ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και το Ρομπέρ Μπρεσόν, ο Βλάτσιλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της Μαρκέτα Λαζάροβα, γυρίζει αυτή την απίστευτα όμορφη ταινία, που μεταφέρει ένα ισχυρό και περίπλοκο μήνυμα. Φιλοσοφική αλλά και μυστηριακή, η ταινία πλουτίζει νοήματος με κάθε νέα θέαση.

Το να περιγράψει κανείς τον Βλάτσιλ σαν οραματιστή δεν είναι υπερβολικό ή κοινότυπο. Είναι ένας σκηνοθέτης μοναδικής ικανότητας, και αυτή η ταινία λειτουργεί σαν μια πολύ καλή εισαγωγή στο έργο του και αναδεικνύει τα πολλά ταλέντα του. Όσοι ήδη αγαπούν τον Βλάτσιλ δε θα χρειαστούν πολλά για να πειστούν πως αυτή η ταινία είναι άξια θαυμασμού.

Η ταινία αυτή συνδυάζει το επικό μεγαλείο του Κουροσάβα με τη συνθετική αυστηρότητα του Αϊζενστάιν.

4.6.2022