΄΄Ο Μανάβης΄΄ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Γράφει η Καίτη Λεκάκου

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου είναι ένα εναλλακτικό road movie. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί έναν μανάβη και την οικογένειά του, που επί 26 χρόνια. όλες τις εποχές του έτους, επισκέπτονται με το φορτηγό τους τα χωριά της ορεινής και δύσβατης Πίνδου και συναντούν τους ίδιους ηλικιωμένους πελάτες.

Το φιλμ αποτελεί ένα σύνολο μικρών καθημερινών επεισοδίων, τα οποία χτίζουν ένα συμπαθητικό μωσαϊκό αυθεντικών χαρακτήρων. Με τους ήχους της φύσης και τα δημοτικά τραγούδια να συνοδεύουν το φορτηγό, ο σκηνοθέτης γίνεται ο παρατηρητής και ο ακροατής όλων αυτών των ανθρώπων, που ζουν απομονωμένοι στα ορεινά χωριά της Πίνδου.

Ο μανάβης είναι γι αυτούς ο έμπορος, ο φίλος, αλλά και ένα παράθυρο στον έξω κόσμο. Η οικονομική κρίση αχνοφαίνεται όταν οι πελάτες μετρούν ένα- ένα τα ευρώ τους. Ο Κουτσιαμπασάκος, όμως, βάζει στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο. Και το κάνει διατηρώντας πάντα την αισιοδοξία του.

Είδα την ταινία online στη πλατφόρμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο, ας μη χάνουν τέτοιες ευκαιρίες.

14.3/2022