΄΄ FILM O’ CLOCK INTERNATIONAL FESTIVAL΄΄ στο Studio New Star Art Cinema της Αθήνας

  FILM O’ CLOCK INTERNATIONAL FESTIVAL

                                           1-6 MΑΡΤΙΟΥ

                                       Back to cinemas!

  Ταυτόχρονες προβολές σε κινηματογράφους έξι χωρών:

Ρουμανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ν.Αφρική

        Διαδικτυακή συζήτηση με τον Παντελή Βούλγαρη

       Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …Film O’ Clock!

Ξεκινά την Τρίτη το Διεθνές  Φεστιβάλ Film O’ Clock φέρνοντας κοντά το σινεμά της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Φέτος, στη δεύτερη διοργάνωση του στις 1-6 Μαρτίου, διεξάγεται για πρώτη φορά στις αίθουσες, με ταυτόχρονες προβολές στις συμμετέχουσες χώρες. Παράλληλα περιλαμβάνει μια σειρά από online εκδηλώσεις.

 Στην Ελλάδα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Studio New Star Art Cinema της Αθήνας (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, 2108640054).

Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό  σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας,  αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξ ου και ο τίτλος “Film o’ clock”, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίες οι σινεφίλ θα παρακολουθούν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες  αυτές τις χώρες.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

* Διαγωνιστικό τμήμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους  (International Short Film Competition)

*κι ένα τμήμα (Classic Cinema Section) στο οποίο καθημερινά προβάλλονται ταινίες  (μια από κάθε χώρα)- που θεωρούνται κλασικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους. Φέτος οι σινεφίλ από τις 6 χώρες θα απολαύσουν το “Προξενιό της Άννας” του Παντελή Βούλγαρη.

Αλλά και στο διαγωνιστικό μικρού μήκους συμμετέχουν δύο νέες ελληνικές ταινίες: το “Bella” της Θέλγιας Πετράκη και το “Nexting” της Καρίνας Λογοθέτη, μια συμπαραγωγή Ελλάδας/ΗΠΑ.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ με ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά και μια ευρεία θεματολογία (διαπροσωπικές σχέσεις, οικογένεια, περιθώριο, κοινωνική δικαιοσύνη), ενδεικτική της πολυμορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της κινηματογραφίας των έξι αυτών χωρών.

Η επιλογή των 12 μικρού μήκους ταινιών, από τις 90 που υποβλήθηκαν, έγινε από το ΔΣ του Φεστιβάλ, δηλαδή την διευθύντρια του Film O’ Clock Mirona Radu (Ρουμανία),  τον κριτικό κινηματογράφου και διευθυντή καλλιτεχνικής επιτροπής του Cairo Film Festival, Andrew Mohsen (Αίγυπτος) και την σκηνοθέτρια-σεναριογράφο  Dian Weys (Ν. Αφρική).

Οι μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν το Σάββατο 6 Μαρτίου ( 14:30-16:35 και 17:00-19:00 ) στο Studio Art Cinema.

Eδώ θα βρείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=eCiYf2-3U4I

Η επιλογή των μεγάλου μήκους ταινιών περασμένων δεκαετιών για το Classic Cinema Section έγινε με κριτήριο την αντοχή τους στο χρόνο. Είναι ταινίες-ορόσημα των έξι χωρών και φωτίζουν την κοινωνία μιας άλλης εποχής και το πώς αυτή άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου. Κάποια από αυτά τα φιλμ υπήρξαν καινοτόμα και συζητήθηκαν πολύ –μερικά μάλιστα σόκαραν το κοινό ή και λογοκρίθηκαν στην εποχή τους.

Από 1-6 Μαρτίου θα προβάλλεται καθημερινά στις 20:00 μία διαφορετική μεγάλου μήκους ταινία στο Studio Art Cinema .

Εδώ θα βρείτε το τρέιλερ:

https://www.youtube.com/watch?v=p9R5SxuzZJs

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 Στην κριτική επιτροπή για τις μικρού μήκους ταινίες προεδρεύει ο Βασίλης Βαφέας. Ο διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης έχει στο ενεργητικό του 9 μεγάλου και 8 μικρού μήκους ταινίες ενώ έχει σκηνοθετήσει 11 θεατρικές παραστάσεις και 3 πολυθεάματα. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Κινηματογράφου ενώ είναι πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων «Ερμείας» (του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου).

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι:

*Η ρουμάνα παραγωγός Ada Solomon, ιδρύτρια του Hi Film Productions and Micro Film. Οι ταινίες της έχουν παρουσιαστεί και διακριθεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, του Βερολίνου, του Λοκάρνο, της Βενετίας και του Σάντανς. Οι δουλειές της περιλαμβάνουν τις επιτυχίες Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό (Radu Jude, 2021, Χρυσή Άρκτος),  Aferim! (Radu Jude, 2015, Αργυρή Άρκτος), Οικογενειακή υπόθεση (Calin Netzer, 2013, Χρυσή Άρκτος). Είναι πρόεδρος του European Women’s Audiovisual Network, εθνική συντονίστρια της Ρουμανίας στο EAVE,  μέλος του συμβουλίου του ACE, και μέλος του ΔΣ της European Film Academy.

*Ο Ludi Kraus, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του μακροβιότερου ανεξάρτητου κινηματογράφου της Ν.Αφρικής, του «Labia Theater», το οποίο είναι σήμερα ορόσημο της πόλης του Κέιπ Τάουν. .

*Η αιγύπτια ηθοποιός και συγγραφέας Thraa Goubail. Έχει παίξει πολυάριθμους ρόλους στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο.  Τιμήθηκε με το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού στο National Egyptian Theatre Festival το 2014. Στο ξεκίνημα της εργάστηκε ως δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, ενώ σήμερα, διδάσκει κινηματογράφο και υποκριτική μπροστά στην κάμερα στο Arab Film School.

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού  για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία (800 ευρώ) και το Βραβείο της Επιτροπής για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη (600 ευρώ).

ΚΑΙ ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

*Μετά την προβολή του «Προξενιού της Άννας» την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο Παντελής Βούλγαρης  θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή συζήτηση με τον ρουμάνο κριτικό κινηματογράφου Cristi Marculescu και το ΔΣ του Φεστιβάλ.

*Μετά από κάθε προβολή του Classic Section θα ακολουθεί online συζήτηση με τους συντελεστές. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει ο ρουμάνος σκηνοθέτης Nicolae Mărgineanu και ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης Tahani Rached.

Όσοι ενδιαφέρονται για τις παραπάνω online συζητήσεις του φεστιβάλ, μπορούν να τις παρακολουθήσουν από την σελίδα του Film O’ Clock IFF στο FB:

https://www.facebook.com/FilmOClockIFF

*Στις φετινές καινοτομίες της διοργάνωσης συγκαταλέγεται και  ένα online masterclass –εισαγωγή στο κινηματογραφικό ρεπορτάζ (film journalism). Το μάστερκλας θα δώσει ο δημοσιογράφος και κινηματογραφικός κριτικός Davide Abbatescianni (Cineuropa/ Variety) το Σάββατο 5 Μαρτίου (12:00 -14:00). Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές στο office@foc-iff.com μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. Θέσεις αυστηρά περιορισμένες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: https://foc-iff.com/masterclass-on-film-journalism/.

*Για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου έχουν  προγραμματιστεί  δύο ενδιαφέροντα online events:

-Unveiling Cinematic Heritage, με θέμα την κινηματογραφική κληρονομιά, την Τετάρτη 2 Μαρτίου (17:00 – 18:30). Πώς μπορούμε να ανοίξουμε την όρεξη του θεατή για τις «παλιές» ταινίες; Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε αυτήν την κληρονομιά; Mόνο με εγγραφή: https://bit.ly/3oyEi8u

Opportunities of collaboration on the 25th meridian East – the festivals’ landscape, την Παρασκευή 4 Μαρτίου .(17:00 – 18:30).

Χρήσιμες συμβουλές από επαγγελματίες με εμπειρία στην διοργάνωση κινηματογραφικών φεστιβάλ. Μόνο με εγγραφή:  https://bit.ly/3oxbvkI

Συμμετέχουν: Mάρκος Χολέβας (πρόεδρος ΔΣ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), Ηλιάνα Ζακοπούλου (Δημόσιες σχέσεις, Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου),  Mαρία Κομνηνού (πρόεδρος ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Andrei Rus (κριτικός κινηματογράφου, curator, Active Archive, Ρουμανία), Bogdan Movileanu (National Films Archive, Ρουμανία), Claudia Droc (Διεθνείς σχέσεις, Transilvania International Film Festival), Tudorita Soldanescu (Διεθνείς σχέσεις, One World Romania), Γιάννης Ζαχόπουλος (Διευθυντής TiSFF, Ελλάδα), Nora Angelova (Early Bird International Film Festival, Βουλγαρία).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.FoC-IFF.com.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/3

14:30-16:35

The deer hunting , Andrei Olănescu, 22 min, fiction, RO, 2020

Once Upon a Time in the Café , Noha Adel, 16 min, fiction, EG, 2021

Digital Voodoo, Antanas Skučas Julius Zubavičius, 2 min, animation, LT/UK, 2020

We Come One by One and We Leave at One’s Time , Mihnea Toma, 20 min, documentary, RO, 2020

Five Tiger, Nomawonga Khumalo, 11 min, fiction, SA, 2020

Bella by Thelyia Petraki, 24 min, documentary, GR, 2020

17:00-19:00

What We Don’t Know About Mariam, Morad Mostafa, 25 min,

Nexting, Karina Logothetis, 11 min, fiction, GR/USA, 2021

Love Stories on the Move, Carina Gabriela Dașoveanu, 21 min, fiction, RΟ, 2021

Ruby & Roach, Erentia Bedeker, 9 min, animation, SA, 2020

The Interrogation, Urtė Sabutytė, 14 min, fiction, LT, 2021

fiction, EG, 2021

Santiago, Andrey Koulev, 16 min, animation, BG, 2021

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ώρα έναρξης: 20:00

ΤΡΙΤΗ 1/3:  Devil’s Bride, Arūnas Žebriūnas, Lithuania, 1976.

Μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της Λιθουανίας,  ένα αξέχαστο μιούζικαλ στα πρότυπα του”Jesus Christ Superstar”, με ήρωα έναν Διάβολο, που υπήρξε Άγγελος και αναζητά την ευτυχία. Θα προβληθεί η αποκατεστημένη κόπια της ταινίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/3:  Water like a black buffalo, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Youssouff Aidaby, Petre Bokor, Andrei Cătălin Băleanu, Romania, 1970.

Συλλογικό ντοκιμαντέρ που περιγράφει τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Ρουμανία την Άνοιξη του 1970 –κλασικό σήμερα, θεωρείται ένα κινηματογραφικό μανιφέστο της εποχής από την κινηματογραφική γενιά του ‘70.

ΠΕΜΠΤΗ 3/3:  The Tied-Up Balloon, Binka Zhelyazkova, Bulgaria, 1967

Η Binka Zhelyazkova ήταν η πρώτη γυναίκα στην Βουλγαρία που σκηνοθέτησε μεγάλου μήκους ταινία. Οι αρχές δεν επέτρεψαν στην ταινία να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Βενετίας, και το φιλμ πρόλαβε να προβληθεί για λίγες ημέρες στην Βουλγαρία προτού απαγορευθεί επί 20  ολόκληρα χρόνια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/3: Anna’s Engagement, Pantelis Voulgaris, Greece, 1972

Τα μέλη μιας οικογένειας αποφασίζουν να κάνουν ένα προξενιό στην υπηρέτριά τους, που εργάζεται κοντά τους δέκα ολόκληρα χρόνια. Όμως δεν είναι έτοιμοι να χάσουν τις υπηρεσίες της… Η Άννα θα αποδεχθεί τη μοίρα της; Το «Προξενιό της Άννας» αποτελεί το ντεμπούτο του σπουδαίου ανθρωποκεντρικού  έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία απέσπασε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και 5 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/3: Four Women in Egypt, Tahani Rached, Canada / Egypt, 1997

Ντοκιμαντέρ γύρω από την ζωή τεσσάρων Αιγύπτιων γυναικών με έντονη κοινωνική και επαγγελματική παρουσία αλλά διαφορετική θρησκεία και διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές απόψεις. Τέσσερις γυναίκες που μιλούν με πάθος για την πατρίδα, την πολιτική, την τέχνη και το Ισλάμ, το χθες και το σήμερα, και τις οποίες ενώνει μια βαθιά φιλία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/3:  Come back, Africa, Lionel Rogosin, USA / South Africa, 1959

Επιδραστική ταινία για το αφρικανικο σινεμά, με θέμα τις εμπειρίες των μαύρων Νοτιοαφρικανών επί Απαρτχάιντ. Η ταινία θεωρείται ντοκουμέντο  καθώς διασώζει την εικόνα των νοτιοαφρικανικών πόλεων του ’50 και έχει χαρακτηρισθεί πολιτικό φιλμ, ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ, και την ίδια στιγμή ιστορικό φιλμ, καθώς καταγράφει αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις και καταδεικνύει την αδικία και την απανθρωπιά του Απαρτχάιντ.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια διοργάνωση/παραγωγή των Creatrix Fama και ABI Foundation.

Συνεργάτες: DACIN SARA, UCIN, Lithuanian Film Centre, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Skalvija Cinema, Dom na kinoto, Labia Theatre, Studio new star art cinema (Αθήνα), AUC – Tahrir Cultural Center, Asociatia Culturala Romano-Elena Arta si Cultura Doremi, Cineuropa, Modern Times Review.

www.FoC-IFF.com

https://www.facebook.com/FilmOClockIFF

https://www.instagram.com/filmoclockiff/

INFO

Studio New Star Art Cinema της Αθήνας (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, 2108640054). Αίθουσα 660 θέσεων. Από 22/11 η είσοδος πραγματοποιείται  σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο (εμβολιασμένοι ή  νοσήσαντες)

Εισιτήρια: 5 ευρώ, 3 ευρώ (φοιτητικό), 10 ευρώ (εβδομαδιαίο).

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου:

Ευάννα Βενάρδου

1.3.2022