Άδ. Γεωργιάδης – Θ. Πλεύρης: Μέσω του ΕΣΠΑ θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων της χώρας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με θέμα: «ΕΣΠΑ- Δημόσια Νοσοκομεία».

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις τους: 

Η Άδωνις Γεωργιάδης:  Είμαστε εδώ σήμερα για να αναγγείλουμε ότι καταφέραμε με μεγάλο κόπο και μεγάλη προσπάθεια να ξεκολλήσουμε ένα πρόγραμμα που είχε αναγγελθεί μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά ουδέποτε είχε ξεκινήσει η διαδικασία του, ύψους 260 εκατομμύριων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργασιών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας αναφέρει η κυρία Μίνα Γκάγκα, την οποία και ευχαριστώ για την πολύ καλή μας συνεργασία. 

Θάνος Πλεύρης: Καλημέρα και από μένα. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Ανάπτυξης για όλη αυτήν την προσπάθεια που έχει γίνει, τον φίλο μου τον Άδωνι Γεωργιάδη στο κομμάτι του να τρέξει αυτό το ΕΣΠΑ, για τα νοσοκομεία καθώς φυσικά και τη Μίνα η οποία ανέλαβε όλη αυτή τη διεκπεραίωση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ.

 Πρέπει να δούμε συνολικά ότι αυτή τη στιγμή πέρα από την αναβάθμιση την ενεργειακή που θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ 68 νοσοκομείων, αντιστοίχως αυτά πρέπει να δούμε συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι με 317 εκατομμύρια που υπάρχουνε για το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 55 εκατομμύρια για τη ψυχιατρική υγεία, 278 εκατομμύρια για τον ψηφιακό φάκελο, 250 περίπου εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συνολικά 1,5 δις ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών, σε ένα συνολικό πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε με την αναπληρώτρια Υπουργό, που ξεκινάει από την πρόληψη, όπου υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Πάμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ όπου σήμερα θα είναι και στη διαβούλευση το νομοσχέδιο και φτάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 Όλα αυτά είναι με συγκεκριμένους πόρους που τους έχουμε εξοικονομήσει και σήμερα μέσα σε όλη αυτή τη δράση είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ της ενεργειακής αναβάθμισης, λεπτομέρειες περισσότερες θα σας αναφέρει η Αναπληρώτρια Υπουργός η Μίνα Γκάγκα, η οποία χειρίζεται και το συγκεκριμένο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.           

Μίνα Γκάγκα: Να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν, τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κύριο Γεωργιάδη και τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Πλεύρη γιατί η συνεργασία είναι άψογη και με όλους τους συνεργάτες.

Έχω πολλούς ανθρώπους να ευχαριστήσω στο Υπουργείο για αυτό το έργο που τρέχει. Μπορέσαμε και βάλαμε 68 νοσοκομεία σε ενεργειακή αναβάθμιση και παράλληλα έχουμε 80 νοσοκομεία που θα μπούνε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Έχουμε κάνει έναν πολύ λεπτομερή κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ για να μην τα επαναλάβουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα έχουμε πολύ σημαντική αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας με προτεραιότητα φυσικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά για να αντιμετωπίζονται οι άρρωστοι εξαιρετικά.

Φυσικά μας ενδιαφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί και τις όψεις και το λειτουργικό κομμάτι το ξενοδοχειακό κομμάτι των νοσοκομείων αν θέλετε να βελτιώσει, αλλά και θα μικρύνει πάρα πολύ τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που μας ενδιαφέρουν φυσικά πάρα πολύ, όχι μόνο τώρα που είναι η κρίση, αλλά γενικά μας ενδιαφέρει να μην έχουμε ενεργοβόρα συστήματα.

Και γενικά θέλουμε μια μεγάλη αναβάθμιση και στους θαλάμους, όπου υπάρχουν θάλαμοι. Παραδείγματος χάρη έχουμε νοσοκομεία που έχουν οχτάκλινους θαλάμους που δεν έχουν τουαλέτα μέσα.

Αυτά όλα μπαίνουνε στο RRF και θα έχουμε πολύ σύντομα στα επόμενα 2 – 3 χρόνια νοσοκομεία που θα έχουν καλές ξενοδοχειακές συνθήκες, νέα χειρουργεία, καλό εξοπλισμό. Έχουμε ήδη καινούριες μονάδες, άρα προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλη την αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Και παράλληλα με τον Υπουργό ενώνουμε όλη τη φροντίδα, δηλαδή κάνουμε ολιστική τη φροντίδα από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια, ώστε κάθε Έλληνας ασθενής να μπορεί να έχει τη φροντίδα που χρειάζεται τόσο στην πρωτοβάθμια και για τη χρόνια θεραπεία του και για τα επείγοντα και τη μετάβασή του στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, με ένα ολιστικό τρόπο που να λύνει τελείως τα προβλήματα του αρρώστου. Είναι σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Είναι του ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη, είναι το Αχιλλοπούλειο στο Βόλο, είναι πολλά νοσοκομεία της Αθήνας.

 Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί εκτός από το ενεργειακό κόμματι, βοηθάει πάρα πολύ και τις όψεις του νοσοκομείου, βάφονται τα νοσοκομεία κι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο συνολικά. Ευχαριστώ και πάλι πολύ και τους δύο Υπουργούς και όλους, γιατί έχουμε μια μεγάλη ομάδα από το Υπουργείο που δούλεψε πολύ και τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.