Άμεση απειλή του Πούτιν: θεωρεί ότι οι χώρες που επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία συμμετέχουν στη σύγκρουση

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι θα θεωρήσει ότι οι χώρες που επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία συμμετέχουν στη σύγκρουση.“Θα τους θεωρήσουμε αμέσως ως συμμετέχοντες σε στρατιωτική σύγκρουση, και δεν έχει σημασία ποια οργάνωση είναι”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με μέλη του πληρώματος πτήσης ρωσικών εθνικών αερογραμμών.

“Είναι αδύνατο να το κάνουμε, στο ίδιο το έδαφος της Ουκρανίας, είναι δυνατό μόνο από το έδαφος κάποιων γειτονικών κρατών. Ωστόσο, οποιοδήποτε κίνημα προς αυτή την κατεύθυνση θα θεωρηθεί από εμάς ως συμμετοχή σε ένοπλη σύγκρουση”, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Περισσότερο υπόβαθρο: Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα παρακαλέσει αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Δύσης να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν αποτελεί επιλογή που εξετάζεται από τη συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντώνιος Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν “πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη”, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους της για να παρέχει στους Ουκρανούς τα μέσα για να αμυνθούν από τη ρωσική επίθεση.

 

Πηγή: cnn news