Άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών (άμυνας), 28 Φεβρουαρίου 2022

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν την τελευταία κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Κατά τη συζήτηση, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει και στην πρόθεσή τους να ενισχύσουν την υποστήριξη τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Η υποστήριξή μας στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας και είναι απαραίτητη τώρα. Όλοι συμφωνούν σε αυτό. Τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να αυξήσουν τη διμερή στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία, για να αποκρούσουν τις απαράδεκτες ενέργειες του Πούτιν.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Η άνευ προηγουμένου πακέτο στήριξης που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης θα βοηθήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τον πληθυσμό της Ουκρανίας. Αυτό περιλαμβάνει ένα πακέτο στήριξης 450 εκατ. ευρώ για την παροχή θανατηφόρας βοήθειας για αμυντικούς σκοπούς και ένα πακέτο στήριξης 50 εκατ. ευρώ για την παροχή μη θανατηφόρων προμηθειών.

Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, η ΕΕ θα παρέχει επίσης γεωχωρικές πληροφορίες μέσω του δορυφορικού κέντρου της ΕΕ.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να παρέχει υποστήριξη σε άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

28.2.2022

Τελευταία Άρθρα