Έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Ενέργεια), 2 Μαΐου 2022

Κύρια αποτελέσματα

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό το έκτακτο Συμβούλιο ήταν μια ευκαιρία για τους υπουργούς να υπενθυμίσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και με τα κράτη μέλη που πλήττονται από την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, η οποία εφαρμόστηκε παρά τις τρέχουσες συμβάσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας παρουσίασαν την ανάλυσή τους για την κατάστασή τους σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις.

Συζήτησαν το επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού και τα μέτρα και τα μέσα αλληλεγγύης σε επίπεδο ΕΕ που θα ήθελαν να προωθήσουν σε αυτό το πλαίσιο.

Όσον αφορά πιθανή διακοπή του εφοδιασμού, οι υπουργοί αντάλλαξαν τις αναλύσεις τους σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητάς τους για μια τέτοια εκδήλωση, μέτρα αλληλεγγύης και πιθανά έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση και τον καλύτερο συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά τα εθνικά επίπεδα κατανάλωσης.

Οι Υπουργοί έκαναν απολογισμό πιθανών πρόσθετων δράσεων όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη μεταφορά φυσικού αερίου και τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ιδίως ενόψει των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Ειδικότερα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον κανονισμό «αποθήκευσης αερίου» και ελπίζουν να ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το σχέδιο REPowerEU, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή τον Μάιο.

Οι Υπουργοί και η Επιτροπή συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες επαφές τους με διεθνείς εταίρους και αξιόπιστους προμηθευτές και να δημιουργήσουν γρήγορα την ευρωπαϊκή πλατφόρμα αγορών φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ σε προσιτές τιμές.

2.5.2022