Έληξε ο χρόνος προβολής Ιρανικών ταινιών

Έληξε η περίοδος των δέκα ημερών, κατά την οποία το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στο πλαίσιο της Ιρανικής Εθνικής Εορτής με την ονομασία Φατζρ, διέθεσε στους λάτρεις του ποιοτικού Ιρανικού Κινηματογράφου πέντε ταινίες, μέσα από την πλατφόρμα Iranflix, με ελληνικούς υπότιτλους του Ali Karatzi. 

Τα θέματα διαπραγματεύονταν δυνατά κοινωνικά και προσωπικά διλήμματα αποτυπώνοντας στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής, της κουλτούρας και της νοοτροπίας των Ιρανών. Έντονη ήταν η γυναικεία παρουσία. Απουσίαζαν η βία και οι αρνητικές πλευρές της ζωής. Οι ιστορίες δίνονταν απλά, με σκηνοθετική λιτότητα, με τον φακό να εστιάζει στα βλέμματα και τα πρόσωπα και με έντονο το στοιχείο του συναισθήματος. Εντυπωσιακή  είναι η υποκριτική ικανότητα των ηλικιωμένων και των παιδιών, που ήταν ερασιτέχνες.

 Εμπνευσμένοι Ιρανοί δημιουργοί, όπως ο Αμπάς Κιαροστάμι και ο Ασγκάρ Φαραντί, κόντρα στις ιδιαιτερότητες του συστήματός τους, παράγουν στη Δύση αξιόλογες και τόσο προσωπικές ταινίες, ώστε να διεκδικούν τα Oscar στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ.

 Ο κινηματογράφος είναι μια γοητευτική μορφή τέχνης. Ας μην χάνουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε.

 

11.2.2022