Έναν χρόνο από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ υιοθετεί πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων

Στη θλιβερή ανάμνηση ενός έτους από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια δέκατη δέσμη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων δίνοντας άλλη μια στροφή στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στους υπεύθυνους για τον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Josep Borrell

Ο Πούτιν κλιμακώνει αυτήν την παράνομη επίθεση, εξοπλίζοντας τον χειμώνα, το φαγητό και την πείνα. Η Ρωσία συνεχίζει να δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό της με βάναυσο πυραυλικό τρόμο εναντίον αμάχων στόχων. Το σημερινό 10ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει εκείνους που είναι καθοριστικοί για τη συνέχιση αυτού του βάναυσου πολέμου. Λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα, αντιμετωπίζοντας τον τραπεζικό τομέα, την πρόσβαση σε τεχνολογία διπλής χρήσης και προηγμένες τεχνολογίες. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στη Ρωσία – και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί, μέχρι να απελευθερωθεί η Ουκρανία από τη βάναυση ρωσική επιθετικότητα.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών

Η σημερινή απόφαση επιβάλλει περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών σε κρίσιμα τεχνολογικά και βιομηχανικά αγαθά , όπως ηλεκτρονικά, εξειδικευμένα οχήματα, ανταλλακτικά μηχανών, ανταλλακτικά για φορτηγά και κινητήρες αεριωθουμένων, καθώς και αγαθά για τον κατασκευαστικό τομέα που μπορούν να κατευθυνθούν στον στρατό της Ρωσίας, όπως κεραίες ή γερανοί.

Ο κατάλογος των περιορισμένων αντικειμένων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας θα περιλαμβάνει πλέον πρόσθετα νέα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα που ανακτώνται στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων drones, πυραύλων, ελικοπτέρων, καθώς και ειδικών σπάνιων υλικά γης, ηλεκτρονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα και θερμικές κάμερες.

Στοχεύονται επίσης προϊόντα διπλής χρήσης . Η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των οντοτήτων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά 96 επιπλέον οντότητες , επιβάλλοντας έτσι αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές τους.

Για πρώτη φορά, αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει επτά ιρανικές οντότητες που κατασκευάζουν στρατιωτικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στον επιθετικό του πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής υποδομής.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση μέσω της Ρωσίας εξαγόμενων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση.

Τέλος, επιβάλλονται περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές αγαθών που αποφέρουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, όπως η άσφαλτος και το συνθετικό καουτσούκ.

Ραδιοφωνικός

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συστηματική, διεθνής εκστρατεία παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών, της ΕΕ και των κρατών μελών της, το Συμβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναστολή των αδειών μετάδοσης δύο πρόσθετων μέσων ενημέρωσης: RT Arabic και Sputnik αραβικός. Αυτά τα μέσα βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έχουν χρησιμοποιηθεί από τη τελευταία για τις συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και πολεμικής προπαγάνδας, που νομιμοποιούν την επιθετικότητα της Ρωσίας και υπονομεύουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τα μέτρα αυτά δεν θα εμποδίσουν τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης και το προσωπικό τους να ασκούν δραστηριότητες στην ΕΕ εκτός των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, π.χ. έρευνα και συνεντεύξεις.

Υποδομές ζωτικής σημασίας

Η σημερινή απόφαση περιορίζει τη δυνατότητα των Ρώσων υπηκόων να κατέχουν οποιαδήποτε θέση στα διοικητικά όργανα υποδομών και οντοτήτων ζωτικής σημασίας της ΕΕ, καθώς η επιρροή της Ρωσίας σε αυτούς τους φορείς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία τους και τελικά να αποτελέσει και κίνδυνο για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους ευρωπαίους πολίτες .

Ενέργεια

Το Συμβούλιο εισήγαγε την απαγόρευση παροχής χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου (με εξαίρεση το μέρος των εγκαταστάσεων LNG) σε Ρώσους υπηκόους, προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ και να αποφευχθεί ο οπλισμός από τη Ρωσία στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο και τους κινδύνους της αγοράς χειρισμός.

Υποχρεώσεις αναφοράς

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των απαγορεύσεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, το Συμβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει πιο λεπτομερείς υποχρεώσεις αναφοράς για κεφάλαια και οικονομικούς πόρους που ανήκουν σε εισηγμένα άτομα και οντότητες που έχουν δεσμευτεί ή υπόκεινται σε οποιαδήποτε κίνηση λίγο πριν από την εισαγωγή. Το Συμβούλιο εισήγαγε επίσης νέες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή σχετικά με τα κινητοποιημένα αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας . Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών θα πρέπει να κοινοποιούν τις μη προγραμματισμένες πτήσεις στις εθνικές τους αρμόδιες αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα ενημερώνουν άλλα κράτη μέλη.

Μεμονωμένες καταχωρίσεις

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαριθμήσει σημαντικό αριθμό επιπλέον ατόμων και οντοτήτων .

Τρεις ρωσικές τράπεζες προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων και οικονομικών πόρων.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, η ΕΕ επανέλαβε την αποφασιστική της καταδίκη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και έχει προκαλέσει τεράστια δεινά και καταστροφές στην Ουκρανία και τον λαό της.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον φρικτό πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας με σταθερή υποστήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί, και παραμένει ακλόνητη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

26.2.2023