Ένσταση κατά της εκλογιμότητας του Αχ. Μπέου από τη μείζονα πλειοψηφία του Δ.Σ. Βόλου

Ένσταση κατά της εκλογιμότητας του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και του ασυμβιβάστου να ασκεί καθήκοντα δημάρχου και επιχειρηματική δραστηριότητα ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλου (ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία), στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου κατέθεσαν ο επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Νίκος Παπαπέτρος μαζί με το Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Μόσχο.

«Οι εκλογές τελείωσαν, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται. Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα δημοτική αρχή για το καλό της πόλης. Ελπίζουμε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία επανέλαβε τις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού του, μία εκ των οποίων- και βασική- η νομιμότητα των αποφάσεων σε όλες τις λειτουργίες που απορρέουν από τον έλεγχο και το ρόλο που οι πολίτες του Βόλου αποφάσισαν με την ψήφο τους.

Ο Νίκος Παπαπέτρος υποστήριξε ότι υπάρχει νομικό κώλυμα, το οποίο ήταν γνωστό πριν τις εκλογές, αλλά η ένσταση δεν ήταν δυνατό να κατατεθεί πριν την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου, πράξη η οποία έγινε μόλις την 7η Δεκέμβρη.

Επεσήμανε ότι οι συνέπειες, εφόσον η ένσταση γίνει δεκτή, τόσο από το Τριμελές Πρωτοδικείο Βόλου, όσο και στη συνέχεια από το Συμβούλιο Επικρατείας, αφορούν στο αξίωμα του Αχιλλέα Μπέου ως δημάρχου και σε καμία περίπτωση δεν αφορά την αλλαγή της νόμιμα εκλεγμένης δημοτικής αρχής από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Σε περίπτωση που η ένσταση γίνει δεκτή, εκπίπτει του αξιώματος του Δημάρχου και ορίζεται νέος Δήμαρχος από την ομάδα της πλειοψηφίας.

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Παπαπέτρος υποστήριξε ότι «υπάρχει πολιτικό πρόβλημα», και σημείωσε ότι «απαγορεύεται από το νόμο σε πολιτικούς άρχοντες να ασκούν επιχειρηματικά συμφέροντα, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας τη διαφάνεια των αποφάσεων, αφού η μία ιδιότητα επηρεάζει την άλληΚαι στην περίπτωση Αχιλλέα Μπέου είναι αυταπόδεικτη η διττή ιδιότητα, η οποία απαγορεύεται από την εκλογική νομοθεσία».

Το νομικό κώλυμα, συνέχισε, προσπάθησε να το παρακάμψει ο Αχιλλέας Μπέος, «καθώς η σύμβαση εκμίσθωσης του Πανθεσσαλικού Σταδίου έγινε από παρένθετο πρόσωπο, όχι από την ΠΑΕ ΝΠΣ, αλλά από τον Ερασιτέχνη ΝΠΣ, που με την σειρά του υπενοικίασε στην ΠΑΕ. Ωστόσο και αυτό το “τέχνασμα” είναι έωλο αφού ο Ερασιτέχνης δεν χρησιμοποιεί το Πανθεσσαλικό και μάλιστα δηλώνει έδρα του σωματείου πέρσι το Βασδέκειο και φέτος το γήπεδο της Άλλης Μεριάς».

Συμπληρωματικά και προς επίρρωση της νομικής επιχειρηματολογίας αναφέρθηκε και στην «απώλεια εσόδων προς όφελος του δήμου Βόλου και άρα και των πολιτών, στο γεγονός ότι η ΠΑΕ όφειλε να πληρώνει στο δήμο αναλογικά δικαιώματα των εισπράξεών της και λόγω αυτού του “τεχνάσματος” ο δήμος Βόλου έχει απωλέσει περισσότερα από 500.000€».

Απαντώντας στο ζήτημα εκλογιμότητας που έθεσε ο επικεφαλής της νέας μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Βόλου, Νίκος Παπαπέτρος, ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε:

«Αναφορικά με τις βαρυσήμαντες δηλώσεις και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις των έγκριτων νομικών Παπαπέτρου, Μόσχου και λοιπών, έχω να συστήσω κουράγιο και υπομονή. Το 2029 δεν είναι μακριά. Κοντά είναι. Κατά τα άλλα;  ζωή στα μπλάρια μας…”.

Πηγή: ertnews.gr

13,12.2023