Ένταση στο Κόσοβο αποφασισμένοι να παραμείνουν στα οδοφράγματα οι Σέρβοι – Την απομάκρυνσή τους ζητεί η ΕΕ

Τα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι χθες το απόγευμα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, παραμένουν στο Βόρειο Κόσοβο. Σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αλλά και την πρωτεύουσα Πρίστινα είναι αποκλεισμένες.

Στα οδοφράγματα παραμένουν εκατοντάδες Σέρβοι που μ αυτόν τον τρόπο διαμαρτύρονται για την σύλληψη ενός ομοεθνή τους, πρώην αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές του Κοσόβου για τρομοκρατική δράση. Η κατάσταση στα οδοφράγματα των Σέρβων είναι σήμερα ήρεμη ωστόσο κατά την διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί σε κάποια σημεία του Βορείου Κοσόβου σημειώθηκαν επεισόδια.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Σέρβους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της EULEX. «Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί επιθέσεις κατά της EULEX ή τη χρήση βίαιων, εγκληματικών πράξεων στο βορρά του Κοσόβου. Οι Σέρβοι πρέπει να απομακρύνουν αμέσως τα οδοφράγματα. Η ειρήνη πρέπει να αποκατασταθεί. Η EULEX θα συνεχίσει να συντονίζεται με τις αρχές του Κοσόβου και την KFOR» έγραψε στο twitter ο Μπορέλ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία ΑΠΕ