Έρευνα για κύκλωμα διασπάθισης δημόσιας περιουσίας και εκμετάλλευσης γης στη Νίσυρο

Κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) βρίσκεται στη Νίσυρο μετά εισαγγελική παραγγελία για να ελέγξει εκτάσεις οι οποίες έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χρήση βοσκότοπων και καλλιεργειών, από ιδιώτες οι οποίοι καρπώνονται κρατικές επιδοτήσεις από κονδύλια της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έχουν παρουσιαστεί στο νησί άτομα μη Νισύριοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει παράνομα εκτάσεις άλλων ιδιοκτητών, με πλαστά έγγραφα και εν αγνοία αυτών, και παίρνουν τις επιδοτήσεις αυτές από το 2016. Μεταξύ των εκτάσεων είναι και τα νησιά της Νισύρου Παχιά και Περγούσα.

Ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίου, μόλις  ενημερώθηκε για αυτά τα περιστατικά την 1η Σεπτεμβρίου,  αντέδρασε αμέσως στέλνοντας επιστολή τόσο στο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά στην οποία ανέφερε:

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκινά διεξοδικό διοικητικό έλεγχο  για να ζητήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της Νισύρικης γης από τους δήθεν ενοικιαστές. Στη συνέχεια, θα ζητήσει από τη Γενική διεύθυνση Εθνικού Κτηματολογίου τους συγκεκριμένους χάρτες για να ελέγξει όλες τις περιοχές.

Η δημοτική αρχή τονίζει ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διαλευκανθεί η όλη κατάσταση, που στόχο έχει την εκμετάλλευση της Νισύρικης γης από αγνώστους με κίνδυνο χρησικτησίας και την κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

«Ο λαός μας έχει το σοφό ρητό «Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» και αυτό θα ισχύσει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πιστεύω σύντομα να διαλευκανθεί η υπόθεση και να βρούμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την πλεκτάνη» αναφέρει ο κ. Κορωναίος σε σχετική δήλωση.

6.9.2022