Έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί πολιτική αναστάτωση

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε την Τρίτη να μετατρέψει την είδηση ότι το FBI είχε ερευνήσει την περιουσία του στη Φλόριντα προς όφελός του, επικαλούμενος την έρευνα σε γραπτά μηνύματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούσαν πολιτικές δωρεές από τους υποστηρικτές του.

Η άνευ προηγουμένου έρευνα σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση της ομοσπονδιακής έρευνας, για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα αρχεία από τον Λευκό Οίκο καθώς έφευγε από το αξίωμά του τον Ιανουάριο του 2021. Ο Τραμπ συνεχίζει να φλερτάρει δημόσια με το να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, αλλά δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα το κάνει. Πηγή: Reuters news

Ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση στο ερώτημα τι αφορούσε η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Τις κούτες που πήρε μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021; Τις ευθύνες του για την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο; Τις υποθέσεις οικονομικής απάτης για τις οποίες διενεργείται έρευνα σε βάρος του Trump Organization, του επιχειρηματικού ομίλου του, στη Νέα Υόρκη;

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας δεν θέλησε να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος διατρανώνει την αθωότητά του για όλες αυτές τις υποθέσεις και μιλά για -τι άλλο- κυνήγι μαγισσών, κατήγγειλε σε οξύ τόνο την έρευνα, στην οποία δεν ήταν παρών, με μακροσκελή ανακοίνωσή του.

«Το έθνος μας ζει μαύρες μέρες», εξεγέρθηκε, διαβεβαιώνοντας πως η έρευνα των ομοσπονδιακών αστυνομικών στην κατοικία του δεν ήταν «ούτε απαραίτητη, ούτε προσήκουσα».

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου (…) ακόμα κι αν ήταν πρόεδρος», αντέτεινε χθες Τρίτη μιλώντας στο NBC η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, όπως και πολλοί άλλοι βαρόνοι της παράταξής της, καλεί εδώ και χρόνια ο μεγιστάνας των ακινήτων να λογοδοτήσει.

Την επομένη της «εφόδου» του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Σκοτ Πέρι ανακοίνωσε πως πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας προχώρησαν στην κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου, χωρίς ο σύμμαχος αυτός του κ. Τραμπ να γνωρίζει γιατί.

Χθες το πρωί, «καθώς ταξίδευα με την οικογένειά μου, τρεις πράκτορες του FBI» τον πλησίασαν και «μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο», είπε στο Fox News, καταγγέλλοντας πρακτικές «αντάξιες μπανανίας».

Η κλιμάκωση μοιάζει να ενισχύει την επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρεπουμπλικανική παράταξη, που συσπειρώθηκε γύρω από τον επιχειρηματία – αναγορεύοντάς τον σε μάρτυρα. Πηγή: amna.gr

Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η έρευνα, ομάδα οπαδών του κ. Τραμπ συγκεντρώθηκε μπροστά στο πολυτελές οίκημα του θυελλώδη μεγιστάνα για να εκφράσει την οργή του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή ακόμη και να επιβεβαιώσουν την έρευνα, την οποία αποκάλυψε ο Τραμπ σε δήλωσή του τη Δευτέρα, συμφωνά με το Reuters

 

Φωτό: Reuters news Ο Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στον Πύργο Τραμπ την επομένη της επιδρομής πρακτόρων του FBI στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο Παλμ Μπιτς, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, 9 Αυγούστου 2022. REUTERS/Ντέιβιντ «Ντι» Ντελγκάδο