Έφυγε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου. Ο άνθρωπος που έφτιαξε το ΠΟΝΤΙΚΙ

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο της Αίγινας ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου.

Ο Κώστας  Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Σμύρνη. Ο πατέρας του Νίκος προερχόταν από οικογένεια εγκατεστημένη εδώ και πολλούς αιώνες στην Αθήνα  ενώ η μητέρα του Αγγελική καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη.
Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1956, σε ηλικία 18 ετών, στην εφημερίδα «Ακρόπολις», όπου αρχικά κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ, ενώ στην συνέχεια έκανε ελεύθερο ρεπορτάζ. Έμεινε εκεί μέχρι τη μεταπολίτευση του 1974, οπότε μεταπήδησε στα «Νέα», ως υπεύθυνος πλέον για το πολιτικό ρεπορτάζ. Ταυτόχρονα (1975-78), υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αντί».

Το 1979, και ενώ εργαζόταν ως πολιτικός συντάκτης στα «Νέα» (έμεινε έως το 1986), ξεκίνησε παράλληλα και την έκδοση του «Ποντικιού», μιας εβδομαδιαίας «πολιτικής – αποκαλυπτικής – σατιρικής εφημερίδας» (κατά την αυτοπαρουσίασή της), η οποία πολύ γρήγορα προκάλεσε αίσθηση με τα ευρηματικά πρωτοσέλιδά της (συνήθως κάποια γελοιογραφία σε μορφή κολλάζ) αλλά και την εξαιρετική «εσωτερική πληροφόρηση» που διέθετε, ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 (ο Παπαϊωάννου είχε πολύ φιλικές σχέσεις με τους Κώστα Λαλιώτη και Γιάννη Ρουμπάτη που του έδιναν δημοσιεύματα, αλλά όχι τόσο με τον Δημήτρη Μαρούδα).

Τον Ιούνιο του 2005 ο Παπαϊωάννου πούλησε το «Ποντίκι» στους Αντώνη Δελλατόλα και Δημήτρη Μπενέκο και συνταξιοδοτήθηκε.

Ήταν νυμφευμένος και είχε μια κόρη και δύο εγγόνια. Κατοικούσε στην Αίγινα.

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στις 4 Μαρτίου 2022.

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του διακεκριμένου συναδέλφου Κώστα Παπαϊωάννου, ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο της Αίγινας.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο το 1956, στην εφημερίδα «Ακρόπολις» ως συντάκτης ύλης και ελεύθερος ρεπόρτερ. Το 1971 συνελήφθη και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση από τις γραμμές του «Πατριωτικού Μετώπου». Ενώ μετά τη Μεταπολίτευση ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Τα Νέα». Παράλληλα υπήρξε αρχισυντάκτης του «Αντί». Το 1979 και ενώ εργαζόταν ακόμη στα «Νέα» ξεκίνησε την έκδοση της εβδομαδιαίας σατυρικής εφημερίδας «Ποντίκι». Το «Ποντίκι» δημιούργησε μια τομή στην ενημέρωση της εποχής καθώς έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση τα εντυπωσιακά του πρωτοσέλιδα αλλά και η αποκαλυπτική του δημοσιογραφία. Στο «Ποντίκι» παρέμεινε εκδότης-διευθυντής έως το 2005, οπότε και αποσύρθηκε στην αγαπημένη του Αίγινα.

Εκτός από τη μακρά δημοσιογραφική του παρουσία ο εκλιπών αφήνει και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Ο δράκος του Σέιχ-Σου: η υπόθεση Παγκρατίδη», «Δέκα μικροί και μεγάλοι νέγροι», «Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη 48: Υπόθεση Τζωρτζ Πολκ», «Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’63:Υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη» κ.α.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου εργάστηκε σκληρά και έντιμα για μισό αιώνα. Με την παρουσία του και τη δράση του σημάδεψε την ελληνική δημοσιογραφία. Το «Ποντίκι» υπήρξε χώρος ανάδειξης δεκάδων συναδέλφων, που κάτω από την καθοδήγηση και το προσωπικό του παράδειγμα, έκαναν τα πρώτα τους βήματα και στη συνέχεια διακρίθηκαν στον χώρο.

Άνθρωπος ευγενής, μειλίχιος, μορφωμένος και διακριτικός σεβάστηκε όσο λίγοι τη δεοντολογία και αγωνίστηκε για την πλουραλιστική ενημέρωση του λαού, πέρα από σκοπιμότητες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά τον εξαίρετο συνάδελφο και συλλυπείται τους οικείους του. Ιδιαίτερα συλλυπητήρια στην συνάδελφο και κόρη του Ελένη που συνεχίζει στα βήματά του.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κώστας Παπαϊωάννου υπήρξε ένας θρύλος της ελληνικής δημοσιογραφίας

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Κώστα Παπαϊωάννου τονίζεται:

«Ο Κώστας Παπαϊωάννου υπήρξε ένας θρύλος της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την ηλικία των 18 ετών περνώντας από τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωση της εποχής του. Στα ΝΕΑ και το περιοδικό “Αντί” διατέλεσε αρχισυντάκτης συμβάλλοντας με το δημιουργικό πνεύμα του στην επιτυχημένη πορεία των Μέσων αυτών.

Το 1979 ίδρυσε την εφημερίδα “Το Ποντίκι”, στην οποία υπήρξε ιδιοκτήτης μέχρι το 2005. Κατά τη διάρκεια αυτή “Το Ποντίκι” αναδείχθηκε σε πρότυπο σατιρικής και πολιτικής εφημερίδας χωρίς προηγούμενο, ούτε συνέχεια στον ελληνικό Τύπο. Επίσης έγραψε πλήθος βιβλίων.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου βρισκόταν σταθερά κοντά στην προοδευτική παράταξη, με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες και το εθνικό συμφέρον της χώρας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».

 
4.3.2022