Έφυγε ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Μάριος Ποντίκας

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο σημαντικός θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Μάριος Ποντίκας. Από τους κορυφαίους του μεταπολιτευτικού «ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου», με επιτυχίες που άφησαν εποχή, ο Μάριος Ποντίκας έγραψε διαχρονικά και επίκαιρα κείμενα.


Ο Μάριος Ποντίκας γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, το 1942. Είναι απόφοιτος Βαρβακείου με σπουδές στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Εργάστηκε στη διαφήμιση (Δημιουργικός Διευθυντής – κειμενογράφος). Έχει διασκευάσει κείμενα της ελληνικής πεζογραφίας για την τηλεόραση. Έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί με μεγάλη επιτυχία σε όλες σχεδόν τις σημαντικές σκηνές της Ελλάδας καθώς και σε πολλές πανεπιστημιακές, ημικρατικές και ερασιτεχνικές. Έχει εκδώσει δύο συλλογές με πεζογραφήματα. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από το 2005.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Ο γάμος), στο Εθνικό Θέατρο (Τρομπόνι, Ορθός Λόγος, Θεατές), στο Θέατρο ΣΤΟΑ (Θεατές, Εσωτερικαί Ειδήσεις, Κοίτα τους, Ο λάκκος και η φάβα, Η πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας, Η γυναίκα του Λωτ -έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Θεατρική Σκηνή του Α. Αντωνίου με τίτλο ΕΣΤΩ), στο Θεσσαλικό Θέατρο (Η διαθήκη, Εθνική γιορτή), στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Η γυναίκα του Λωτ, Τρομπόνι) κ.α.
Έχει διασκευάσει κείμενα της Ελληνικής Πεζογραφίας για την τηλεόραση (“Χαμένη Άνοιξη” του Στρ. Τσίρκα, “Η αγάπη άργησε μια μέρα” της Λ. Ζωγράφου, κ.α).

Θεατρικά έργα

Η Πανοραμική Θέα μιας Νυκτερινής Εργασίας 1971-72
Ο Λάκος και η Φάβα, 1972-73
Το τρομπόνι, 1973
Η Διαθήκη,  1977 (εμπνευσμένο από το διήγημα του Δημήτρη Χατζή “Η Διαθήκη του καθηγητή”)
Θεατές, 1978-79
Εσωτερικαί Ειδήσεις,1980
Ο Γάμος, 1980,
Δραπέτης Γηροκομείου, 1973,
Η γυναίκα του Λωτ,1980
Ορθός λόγος, Δράμα 1987
Κοίτα τους, Σάτιρα 1990
Ο Δολοφόνος του Λάιου. 2004
 
πηγή: Βικιπαιδεία 
 
17.9.2022