Αίγυπτος: ανακαλύφθηκαν χάλκινα αγάλματα και καλοδιατηρημένες σαρκοφάγοι από τον 5ο αιώνα π.Χ

Οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει λείψανα αιγυπτιακών δυναστειών θαμμένα στη νεκρόπολη Σακκάρα στο παρελθόν, αλλά το τελευταίο εύρημα σηματοδοτεί την πρώτη και μεγαλύτερη ανακάλυψη χάλκινων αγαλμάτων στην περιοχή από την Ύστερη Περίοδο, ή τον 5ο αιώνα π.Χ.
Τα 150 αγάλματα που ανακαλύφθηκαν διαμορφώθηκαν σύμφωνα με φαραωνικούς θεούς — συμπεριλαμβανομένου του προστάτη των τάφων, Ανούμπις. ο θεός της δημιουργίας της ημέρας, Νεφερτέμ. και ο θεός του ήλιου και του αέρα, Αμούν.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης χάλκινα δοχεία, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια τελετουργιών προσευχής για τη θεά της γονιμότητας, Ίσιδα, ανέφερε η δήλωση.
Η αποστολή ανακάλυψε άλλες 250 χρωματιστές, ξύλινες σαρκοφάγους με καλοδιατηρημένη μούμιες, ξύλινα αγάλματα, ξύλινες μάσκες με χρυσά χρώματα και δεκάδες ειδώλια γάτας. Η αποστολή βρήκε επίσης μια κρύπτη ανακαλύψεων της εποχής του Νέου Βασιλείου που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ., συμπεριλαμβανομένου ενός χάλκινου καθρέφτη, βραχιόλια, κολιέ, σκουλαρίκια και βραχιόλια.
Πηγή: cnn news Μοσταφά Σάλεμ, CNN travel